Mustien autojen matkassa

Kielikylpyyn Espanjaan

Juha Väätäinen, mestarijuoksijasta mestarimatkaajaksi.

Joke

Perussuomalaisten Juha Väätäinen on reilun vuoden mittaisella kansanedustajan urallaan kirinyt eduskunnan matkatilastojen kärkipäähän. Hän on pistäytynyt jo valtiovarainvaliokunnan asuntojaoston turneella Etelä-Afrikassa ja saman valiokunnan työ- ja elinkeinojaoston mukana Kiinassa. Lisäksi hän oli Ukrainassa. Takaisku Väätäiselle oli, ettei hän budjettikiireiden takia ehtinyt ympäristövaliokunnan reissulle Japaniin.

Entisessä elämässään ulkomailla vuosia asunut ex-mestarijuoksija näyttää seuraavaksi esimerkkiä muille menemällä perheineen kuukaudeksi kielikylpyyn Espanjaan. Etelän auringon alla hän aikoo kieliopintojen ohella maalata kymmenkunta taulua tilaustyönä.

Niin kiireinen mies on, että hän ehtii saksankielen kurssille Baijeriin vasta ensi joululomalla. Vuosi sitten Väätäinen kurssitti itseään eduskunnan rahoilla Ruotsissa ja Englannissa.

Eipä mikään ihme, että Väätäisen mielipiteen mukaan lainsäätäjien on ulkomailla selvittävä tulkitta huomattavasti laajemmista kielellisistä ongelmista kuin oluen tilaamisesta.

Englanti on muuten edelleen kansanedustajien kielenkohennusmatkojen pääkohde, mutta poikkeuksiakin on. Keskustan puoluejohtajan tehtävät jättänyt Mari Kiviniemi ja hänen puoluesisarensa Katri Komi suunnistavat ranskanopintoihin Pariisiin. Jukka Kopra (kok) ja Jouko Skinnari (sd) puolestaan opiskelevat venäjää Pietarissa.

Arkadianmäellä aletaan päästä tietokonemuseon maineesta. Sosiaalivaliokunnan pilottiesimerkin innoittamana muutkin valiokunnat voivat nyt halutessaan hankkia iPadit työtään helpottamaan. Lakien yksityiskohtien viilaamista irrotetaan näin paperien kahinasta, kun uusilla värkeillä voi olla suoraan yhteydessä valiokuntien tietojärjestelmiin ja lukea muun muassa asiantuntijalausunnot.

Kansliatoimikunta rohkaisi kahvikeskustelussa valiokuntia tähän lainsäädäntötyön innovointiin.

Eduskunnan remontti on edennyt jo Puhemiehen aukiolle. Nurmikko on myllätty auki ja aukiolle on pystytetty vanerinen kulkutunneli. Sen seinään tehtyä syvennystä äkkinäinen voisi luulla bussipysäkiksi, mutta sitä se ei ole.

Tiukkana tupakoinnin vastustajana tunnettu Ben Zyskowicz (kok) kauhistui kun kuuli, että kysymyksessä on nikotinistien sauhuttelupaikka. Se siirtyi aukion perältä lähes sisäänkäynnin viereen!

Pihinä miehenä pitkään tunnettu Väyrysen Paavo on Väyrysen Paavo vaikka voissa paistaisi. Tämän totesivat taas kerran ilmaisen kahvin toivossa Väyrysen Pohjanrannassa Keminmaalla puoluekokousmatkalla poikenneet useat sadat keskustalaiset.

Puolueen kunniapuheenjohtaja piti lupauksensa. Kahvikupista ei peritty maksua, mutta munkin hinta oli kaksi euroa.

Kari Valtonen

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet