Kielikylpyyn Espanjaan

Juha Väätäinen, mestarijuoksijasta mestarimatkaajaksi.

Joke

Perussuomalaisten Juha Väätäinen on reilun vuoden mittaisella kansanedustajan urallaan kirinyt eduskunnan matkatilastojen kärkipäähän. Hän on pistäytynyt jo valtiovarainvaliokunnan asuntojaoston turneella Etelä-Afrikassa ja saman valiokunnan työ- ja elinkeinojaoston mukana Kiinassa. Lisäksi hän oli Ukrainassa. Takaisku Väätäiselle oli, ettei hän budjettikiireiden takia ehtinyt ympäristövaliokunnan reissulle Japaniin.

Entisessä elämässään ulkomailla vuosia asunut ex-mestarijuoksija näyttää seuraavaksi esimerkkiä muille menemällä perheineen kuukaudeksi kielikylpyyn Espanjaan. Etelän auringon alla hän aikoo kieliopintojen ohella maalata kymmenkunta taulua tilaustyönä.

Niin kiireinen mies on, että hän ehtii saksankielen kurssille Baijeriin vasta ensi joululomalla. Vuosi sitten Väätäinen kurssitti itseään eduskunnan rahoilla Ruotsissa ja Englannissa.

Eipä mikään ihme, että Väätäisen mielipiteen mukaan lainsäätäjien on ulkomailla selvittävä tulkitta huomattavasti laajemmista kielellisistä ongelmista kuin oluen tilaamisesta.

Englanti on muuten edelleen kansanedustajien kielenkohennusmatkojen pääkohde, mutta poikkeuksiakin on. Keskustan puoluejohtajan tehtävät jättänyt Mari Kiviniemi ja hänen puoluesisarensa Katri Komi suunnistavat ranskanopintoihin Pariisiin. Jukka Kopra (kok) ja Jouko Skinnari (sd) puolestaan opiskelevat venäjää Pietarissa.

Arkadianmäellä aletaan päästä tietokonemuseon maineesta. Sosiaalivaliokunnan pilottiesimerkin innoittamana muutkin valiokunnat voivat nyt halutessaan hankkia iPadit työtään helpottamaan. Lakien yksityiskohtien viilaamista irrotetaan näin paperien kahinasta, kun uusilla värkeillä voi olla suoraan yhteydessä valiokuntien tietojärjestelmiin ja lukea muun muassa asiantuntijalausunnot.

Kansliatoimikunta rohkaisi kahvikeskustelussa valiokuntia tähän lainsäädäntötyön innovointiin.

Eduskunnan remontti on edennyt jo Puhemiehen aukiolle. Nurmikko on myllätty auki ja aukiolle on pystytetty vanerinen kulkutunneli. Sen seinään tehtyä syvennystä äkkinäinen voisi luulla bussipysäkiksi, mutta sitä se ei ole.

Tiukkana tupakoinnin vastustajana tunnettu Ben Zyskowicz (kok) kauhistui kun kuuli, että kysymyksessä on nikotinistien sauhuttelupaikka. Se siirtyi aukion perältä lähes sisäänkäynnin viereen!

Pihinä miehenä pitkään tunnettu Väyrysen Paavo on Väyrysen Paavo vaikka voissa paistaisi. Tämän totesivat taas kerran ilmaisen kahvin toivossa Väyrysen Pohjanrannassa Keminmaalla puoluekokousmatkalla poikenneet useat sadat keskustalaiset.

Puolueen kunniapuheenjohtaja piti lupauksensa. Kahvikupista ei peritty maksua, mutta munkin hinta oli kaksi euroa.

Kari Valtonen

Kommentit (4)

Kommentit

Minäpä näen Väätäisen kielikylvyt jonkunlaisena revanssina. Ei urheilumatkat mitään turistilomailua ole. Se on treenit, ruoka, lepo, treenit, lepo, ruoka, treenit... ja välissä kilpailut, joten vaikka joku olisi Singaporessa käynyt kisaamassa niin ei hän välttämättä ole Singaporea nähnyt. Saati oppinut singaporen kieltä ;)

Persujen luxus-puoluetoimiston seinillä ei kuulemma näköistaidetta näy, joten Väätäisen kielilomilla maalaamat reaalisuomalaisuuden näytteet täyttänevät tyhjiön.

asiaihminen

Perussuomalaisten Helsingin piirissä joukko tovereita päättikin sitten syrjäyttää Väätäisen hänen ollessaan ulkomailla. Kapinoitsijat mitätöivät Juhan jo tekemiä päätöksiäkin siinä samassa siihen malliin, että ihme on jos ei niitä suhmurointeja vielä käräjillä käsitellä. Valtaan nousijoilta on oikeudenmukaisuuden käsitys unohtunut - jos heillä nyt sellaista kaskaan on ollutkaan. Puoluetoimistolla on meno mennyt mahdottomaksi tälläisen ihan perus suomalaisen enää sietää: riitaa, kieroilua ja väärinkäytöksiä melkein kuin vanhoissa puoluessa konsanaan.

tavallinen suomalainen

Niin, nähtävästi vastakkain ovat Helsingin persuissa seuraavat kaksi linjaa:
1. Persujen kaltaisille patakonservatiiveille autoritarismin kannattajille ominainen käskytys, hierarkia, ja yksi mies johtaa (= kun mies valitaan johtajaksi, hän johtaa kuin armeijaa ja muut tottelevat - tässä mallissa on hieman harhaanjohtavaa käyttää termiä "puheenjohtaja")
2. Suomalaiselle yhdistyskulttuurille ja yhdistysoikeudelle ominainen demokraattisuus, ja tarve motivoida talkoiden tekijät yhteisiin talkoisiin demokraattisuudella ja hienovaraisuudelle eikä käskytyksellä (= puheenjohtaja johtaa puhumalla)

Mitä tulee tovereihin jotka syrjäyttivät Väätäisen tämän ollessa datshallaan, niin olen ymmärtänyt että ennen kuin Väätäinen nousi puheenjohtajaksi, tämän edeltäjä puheenjohtajana monen vuoden ajan oli se Välikangas.
Onko nyt sitten Välikangas ollut pettynyt siihen että Väätäinen syrjäytti hänet, ja juonitellut saadakseen asemansa takaisin, ja onnistui siinä nyt elokuussa; vai
Onko Välikangas henkilö johon Väätäisen valinneista moni oli Väätäisen tyylin huomattuaan pettymyksessään päätynyt kun olivat edellisillä kausilla tottuneet luottamaan Välikankaan toimintatapoihin.

Olli

Kaatuihan se persujen edeltäjä, SMP:kin sisäisiin ristiriitoihin. Se on sellaista, kun on paljon vallanhimoisia samassa poppoossa, eikä oikein mitään, mikä yhdistäisi, kun ei edes kunnon puolueohjelmaa ole. Niin on monta mieltä kuin on miestäkin. Luulisi jo äänestäjienkin heräävän. Tässähän käy nyt Julma-Juhalle samoin kuin aikoinaan Gorbatshoville entisessa NL:ssa. Gorba kun lähti datshalleen mustalle merelle lomalle, niin tehtiin vallankaappaus. Hänelle sitten ilmoitettiin myöhemmin, että presidentti on vaihtunut, heh. Suomi on slaavilaisempi maa kuin yleensä uskotaankaan. Eikä entisiä urheilijoita missään länsimaassa politiikkaan hyväksytäkään siten kuin meillä. Tietävät, että kun urheilija kehittää vain lihaksiaan, niin aivot surkastuu.

Miäs isolla ämmällä

Mustien autojen matkassa

Kari Valtonen pohtii politiikan ilmiöitä.
Tervetuloa mustien autojen matkaan!