Mustien autojen matkassa

Soinin piikki auki

Timo Soini ei päästänyt pääministeriä helpolla.

Puoluejohtaja Timo Soini esitti alkuviikon välikysymyskeskustelussa syksyn näyttävimmän show’n moukaroimalla hallitusta taas kerran eurokriisillä. Soini pyörittää puherallia pitkälti omillaan, mutta oppi-isä Veikko Vennamon arsenaalista kelpasivat sentään vielä iskulauseet ”kyllä kansa tietää” ja ”pelin politiikkaa”.

”Taipuisa Soini kerää sympatioita aivan toisin kuin tiukka ja jyrkkä Vennamo”. Näin ihasteli lehterillä Vennamon aisapari lähes neljän vuosikymmenen takaa, entinen kansanedustaja Mikko Vainio, jonka tytär Anne Louhelainen nousi keväällä eduskuntaan.

Kaikesta huolimatta Soinikin joutui hetken ottamaan lukua hartiat köyryssä, kun pääministeri Jyrki Katainen (kok) syytti bluffista.

Soini ei lupauksestaan huolimatta pane euromaiden avustamisen piikkiä kiinni. Puolue jakaisi Kataisen mukaan velkamaille edelleen rahaa kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kautta.

Pääministerille antoi sivustatukea Suomen Pankin 200-vuotisjuhlissa entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläinen. ”Markan paluusta puhuminen on asiantuntematonta ja pelottavaa”, Hämäläinen totesi.

Triathlonisti Alexander Stubbin (kok) nousemisen eduskunnan maratonmestariksi piti olla läpihuutojuttu vaan toisin kävi. Urheilijahan ei tunnetusti tervettä päivää näe.

Maratonille ulkomaankauppaministerillä ei ollut asiaa edes myöhäissyksyllä. Stubbin jalat kuntoutuivat kuitenkin sen verran, että kymppitonnilla syntyi ennätys 38.40,0. Parannusta yli puoli minuuttia.

Eduskunnan maratonmestaruuden uusi Antti Rantakangas (kesk) 3.42. Hopea meni demarien ryhmänjohtajalle Jouni Backmanille ja pronssi aikoinaan kansallisen tason huippua hätistelleelle varapumemies Anssi Joutsenlahdelle (ps).

Naisten ykköseksi porhalsi Nizzassa Outi Mäkelä. Puolimaratonilla juhlivat Kari Uotila (vas) ja Anni Sinnemäki (vihr).

Viime vaalikaudella tietokonemuseoksi vajonnut eduskunta kohentaa osakkeitaan kun Juha Rehulan (kesk) johtaman sosiaalivaliokunnan on määrä heittää ensi valtiopäivien alussa paperit nurkkaan. Lainsäädäntötyö tehdään jatkossa iPadien avulla.

Harjoitusta monet lainsäätäjät ovat hankkineet, kun nuo vempeleet sallittiin istuntosalissa jo viime keväänä. Ne eivät ole hukkakäytössä. Lehterille asti näkyy, että iPadien ruuduilla näytetään ainakin etsivän valiokunnille uusia kaukaisia tutustumiskohteita.

Täydennyksenä viime viikon palstalle: pääministerin uudeksi tiedotusjohtajaksi varteenotettava ehdokas on myös Washingtonin suurlähetystössä työskentelevä lehdistöneuvos Kari Mokko. Häntä oli kehotettu hakemaan paikkaa.

Muut vahvat nimet ovat Vantaan tiedotusjohtaja Antti Kuusela, Ari Åberg Ylemmistä toimihenkilöistä ja Päivi Paasikoski valtioneuvoston tiedotusyksikön sisältä.

Kari Valtonen

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet