Mustien autojen matkassa

Guatemalan malliin?

Eero Heinäluoma ei ota oppia Guatemalasta.

Veronmaksajien piirissä naristaan alituisesti etenkin kansanedustajien valiokuntamatkoista. Eduskunnassa arvostelua torjutaan sanomalla, ettei ulkomailta koskaan palaa tyhmempänä kuin sinne on lähtenyt. Tästä vakuuttui taas puhemies Eero Heinäluoma, joka vieraili juuri ennen uusien valtiopäivien avaamista Väli-Amerikassa.

Heinäluoma haki presidentti Tarja Halosen sijaisena mallia Guatemalan presidentin virkaanastujaisista Sauli Niinistön parin viikon kuluttua tapahtuviin kruunajaisiin ja huomasi, miten ei ainakaan pidä menetellä.

Pääkaupungin suurella stadionilla pidetyt virkaanastumisseremoniat alkoivat puolitoista tuntia myöhässä. Uusi presidentti vastaanotettiin raikuvin suosionosoituksin ja vanha ajettiin ulos buuauksin.

Suomalaisten silmään katsomossa pistäneet tyhjät paikat saivat myös selityksensä. Uuden presidentin taustavoimat raivasivat tieltään kansanedustajan, joka ei rikollistaustansa takia kelvannut uuden vallan tukijaksi. Myös ammutun kansanedustajan puoluetoverien paikat ammottivat tyhjänä.

Samalla reissulla Nicaraguassa ja El Salvadorissa vieraillut Heinäluoma jatkaa YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyyden kampanjoimista keväällä vielä Intiassa ja Länsi-Afrikassa.

Tuoreimman Helsingin Sanomien teettämän mielipidemittauksen mukaan keskustan aallonpohjasta toiseksi suurimmaksi puolueeksi presidentinvaalikampanjallaan nostanut Paavo Väyrynen uhkaa kulkea puoluejohtajaksi samaa tietä ohi puoluekokouksen kuin Matti Vanhanen.

Vanhanen sai puolueen tuen vasta, kun oli ensin noussut eroamaan joutuneen Anneli Jäätteenmäen tilalle pääministeriksi. Keskustan laskutikkumiehet ynnäävät jo, että puoluejohto kompastuu tällä kertaa demokratiaan.

Kenttäkierroksella taas hirmuvauhtia polkeva Väyrynen on saanut niin vahvaa tukea, ettei Mari Kiviniemen vetämällä puoluehallituksella ole kanttia estää jäsenäänestyksen järjestämistä. Ei vaikka Väyrysen ehdokkuudesta ällikällä lyöty puoluejohto olisi mielellään jättänyt koko kisan pelkästään puoluekokouksen ratkaistavaksi.

Poliittisissa piireissä on jo jonkin aikaa arvuuteltu, millainen presidentti Sauli Niinistöstä saadaan. Se on ainakin varmaa, että Niinistö tuskin jää tippaakaan kokoomuksen puoluejohdon ohjattavaksi.

Konkaripoliitikko Seppo Kääriäinen (kesk) arvioi, että eduskunnankin tiukalle kulukuurille pannut Niinistö ensi töikseen kirjoittaa nimensä historiaan vaatimalla tasa-arvon nimissä, että juuri korotettu presidentin palkkio pannaan verolle.

Kari Valtonen

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet