Paavo Okko

Kasvu hiipumassa liian aikaisin

Pahojen pankkikriisien viimeisessä vaiheessa syntyy usein julkisen ylivelkaantumisen kriisi. Suomi vältti sen omassa erittäin pahassa kriisissään 1990-luvulla, mutta nyt siihen on joutunut usea euromaa ja USA:llakin alkaa olla jo vaikeuksia. Siksi nyt on alkamassa vaikea vaihe, jossa pitäisi voida kasvun avulla sulattaa velkataakkaa, mutta velkakriisin pahenemisen pelko syö kasvua eikä elvytysvaraa enää ole.

EU:ssa vahvimmin kasvaa nyt Viro, alkuvuodesta 8,5 %:n vauhtia. Siellä pudotus oli suuri ja vanhalla tasolle palaamisessa on vielä paljon tekemistä. Valitettavasti velkakriisistä pahiten kärsivät maat ovat edelleen miinuksella, Kreikka jopa 5 %:n verran. Saksan reipas nousu kriisistä on nyt tasaantunut ja merkit viittaavat kasvun hiipumiseen. Puola on EU-maista ainoa, jonka tuotanto ei supistunut finanssikriisin aikana ja sen kasvu on jatkunut hyvänä nytkin.

Yhdysvalloista lähtenyt finanssikriisi opetti muutama vuosi sitten, että nykyisessä keskinäisriippuvuuden maailmassa pelko tulevasta leviää maailmassa nopeasti – ja saa samalla pelot toteutumaan. Vaikka meillä oli oma talous kunnossa, vuonna 2009 viennin supistuminen noin neljänneksellä teki 8 %:n loven kokonaistuotantoon. Talous ehti kasvaa viime vuonna 3,6 % ja vielä tämän vuoden toisella neljännekselläkin vauhti oli samalla tasolla. Siksi Suomen talous on edelleen melko hyvässä kunnossa, mutta kasvu on hidastumassa meillä muun EU:n tapaan. Vaikea on nyt uskoa, ettei tämä käänne huonompaan koskisi meitäkin.

Valtion budjettia tehdään nyt suuressa epävarmuudessa. Talouden kasvusta huolimatta valtion menot ovat tuloja suuremmat, ja alijäämä tulee olemaan valtiovarainministeriön esityksen mukaan ensi vuonna 6,8 mrd. euroa. Finanssikriisin alkaessa meillä oli hyvin varaa antaa ylijäämän kääntyä alijäämäksi, mutta nyt alijäämää on syytä supistaa, vaikka talouden kasvu onkin heikkenemässä. Kriisin kokemukset osoittavat, että velkaantumisvara on suuri apu ulkoa tulevia häiriöitä vastaan, mutta velkaantumisvaraa on vain, jos talous on pidetty aikaisemmin kunnossa.

Aina on houkutusta ajatella, että tulevina parempina aikoina on helpompi katkaista velkaantuminen. Niin kai ajateltiin Kreikassakin – jos jotain yleensä ajateltiin. Nyt on suuri vaara meilläkin, että joudumme supistamaan alijäämää huonommissa oloissa, kuin missä annoimme sen kasvaa.

Paavo Okko

Kirjoittaja on Turun Kauppakorkeakoulun kansantaloustieteen emeritusprofessori

.

Paavo Okko

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet