Petri Lahesmaa

Ihmeiden vaaleja

Petri Lahesmaa saa kritiikkiä.

Toisinaan kuulee turhautunutta puhetta siitä, että äänestämisellä ei ole vaikutusta, että mikään ei kuitenkaan muutu. Valtansa vakiinnuttaneet päättäjät pysyvät asemissaan ja asiat menevät ennalta sovitun mukaisesti.

Sunnuntain vaalitulos osoitti jälleen, että mitään ei ole ennalta sovittu. Kaikki voi muuttua äänestäjien tahdon mukaisesti, mutta tyhjästä ei mikään muutos synny. Näkemystä ja kovaa työtä on kaikkien ihmeiden takana.

Jo vuonna 1982 kansalaiset osoittivat, että Koivisto-ilmiö oli totta ja että sitä eivät politiikan taustapelurit kyenneet murtamaan. Ajatus, että valitsijamiehet olisi suhmuroitu äänestämään mustaa hevosta, tuntuu nykyaikana uskomattomalta.

Todellinen kansanvallan murros tapahtui kuitenkin Elisabeth Rehn komeettamaisen nousun myötä lähes tasavallan presidentiksi vuonna 1994. Vaikka Rehn ei tullut valituksi, oli muutos tapahtunut. Puolueetkin huomasivat, että presidentinvaaleissa niiden rooli jää rajalliseksi. Kansalaiset olivat ottaneet muutoksen vallan avaimet haltuunsa.

Kuusi vuotta sitten oli jälleen lähellä tapahtua ihme. Neljänneksen äänistä ensimmäisellä kierroksella kerännyt Sauli Niinistö sai toisen kierroksen vaalipäivänä enemmän ääniä, kuin istuva presidentti. Me Niinistön tukijat tunsimme lähes voittaneemme, vaikka Mäntynimen ovi ei Saulille vielä auennutkaan. Aika hyvä tulos, kun kaikki olivat tyytyväisiä!

Kun Pekka Haavisto asetettiin vihreiden ehdokkaaksi, ajattelin että siinäpä nähdään sympaattinen ja pieni kampanjan tapainen. No eipä nähty. Hyvän ehdokkaan, ajateltujen keskustelunavausten ja sosiaalisen median osaavalla käytöllä Haaviston vaalityöntekijät ylsivät nyt vuorostaan ihmeiden tekijöiden joukkoon.

Listaa voi jatkaa edelleen. Perussuomalaisten eduskuntavaalien tulos ei minua ilahduttanut, mutta olen tyytyväinen siihen, että puoluekartan mullistaminen osoittautui Suomessa mahdolliseksi. Paavo Väyrynen puolestaan lähti näihin presidentinvaaleihin perunakuopan pohjalta ja melkein onnistui tekemään ihmeen huikealla kampanjallaan.

Minulta kysytään usein arvioita eri ehdokkaiden tai puolueiden tulevasta vaalimenestyksestä. Ehkä jotkut ajattelevat, että aikanaan politiikassa pitkään toimineena kykenen oraakkelimaisiin ennustuksiin. Voi sitä onnetonta ehdokasta, jolle povaan menestystä! Veikkaan aina päin prinkkalaa ja hyvä niin. Sekin kertoo, että kampanjoilla ja niiden tekijöillä sekä ennen kaikkea äänestäjillä on mahdollisuus murtaa ennakkoasetelmia.

Petri Lahesmaa

Kirjoittaja on turkulainen, joka työskentelee Brysselissä EU-lobbarina

Petri Lahesmaa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet