Petri Uggeldahl Kirjoittaja on Kastussa asuva turkulainen ympäristötarkastaja

Koko kansan turhake

Suomen luonnonsuojeluliitto on lanseerannut maahamme ”Vuoden turhake” -kilpailun. Käytännössä Suomen Luonto -lehden lukijat ovat jo 12 kertaa tehneet ehdotuksia kulutustavaroista, joista toimitus on valinnut turhimman. Kisa on noussut näkyväksi osaksi järjestön työtä kestävän tuotannon ja fiksumman kuluttamisen puolesta.

Turhake on mainio ilmaisu. Helsingin yliopiston suomen kielen laitos luokitteli sanan kielihelmeksi ja antoi lehdelle kunniamaininnan sen käyttöönotosta. Turhake on kuvaavasti hyödykkeen vastakohta. Turha, hyödytön tai jopa käsittämätön tavara.

Ykköspaikalle ovat perustellusti nousseet tuplapuhelinluettelot, juotavien jogurttien minipakkaukset ja ulkomainen pullotettu vesi. Sen sijaan maininnalla turhiksi leimattujen ilotulitteiden ja turkisten osalta lukijoiden mielipiteet varmasti jakautuvat. Niille löytyy ymmärtäjiä ainakin uudenvuodenaaton pakkasyössä. Valituista itse näen lehtipuhaltimen ja etenkin mönkijän mieluummin oivina työkaluina.

Tämän talven turhake oli ylivoimainen. Raadin valinta osui yksimielisesti Lotus Familyn Flush & Go -huuhtohylsyyn. Tuomariston lisäksi tämä vessapaperiperheen uutuus oli myös yleisön inhokki. Taisi olla ensimmäinen kerta kun turhakkeen merkki ja mallikin mainittiin.

Paperipaalien ilmestyessä kauppoihin alkoi mainonta, joka romutti vanhat käsitykset. ”Äkkiä vaan pois silmistä” oli viestin keskeinen sisältö. Kartongin kierrätys materiaalina, energiana tai kompostoimalla hylättiin ihmisten perimmäiseen laiskuuteen vedoten.

Toilettimme olivat vallanneet pahat kartonkiputkilot. Rottinkikoriin kertyneet hylsyt kuvattiin valtavana ongelmana, joka kosketti meitä kaikkia. Itse kyllä koen pulmista pahempana vessapaperin puutetta kuin rullien paljoutta.

Viranomaiset ovat vuosia muistuttaneet, että pönttö on vain sitä itseään varten. Kertavetäisyllä tämän valistuksen tulokset huuhtoutuivat ihmerullien mukana. Helpostihan joku saa päähänsä, että pönttöön katoavat myös paljon hankalammat kodin jätteet. Ja kuinkahan moni meistä ottaa jätöstensä keskeltä takaisin sen vahingossa viskaamansa tavallisen rullan.

Viemäriin kuulumaton esine tai aine jämähtää huonossa tapauksessa jo oman talon kurveihin. Tukosten lisäksi se haittaa vedenpuhdistusta ja kuormittaa luontoa. Eikä rullakaan mihinkään katoa, vaan liukenee kuitumassaksi puhdistamolla siivilöitäväksi. Kuivatuksen jälkeen hituset kasvattavat jätevuorta, joka autoilla kuljetetaan edelleen käsiteltäväksi.

Ympäristöä oikeasti ajattelevien yritysten tuotekehittely tuottaa siis ihan toisenlaisia esimerkkejä kun turhakkeet. Pakkauksia suunnitellessa pitäisi aina muistaa kierrättämisen mahdollisuus.

Kaikenkokoiset hylsyt ovat päiväkotien askartelutuokioiden aarteita. Huuhtohylsyjä ei voi edes vesivärein maalata, sillä taideteoksen runko katoaa pikkupicassojen siveltimien märkään kosketukseen.

Petri Uggeldahl

Kirjoittaja on Kastussa asuva turkulainen ympäristötarkastaja

Petri Uggeldahl

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet