Uudet vaalit eivät auta vasemmistoa

Talouden ja erityisesti teollisuuden raju muutos eivät katoa kansanäänestyksillä eikä rakennemuutostuella, vaan talouskasvua edistävällä teollisuuspolitiikalla.

Kataisen hallitus on nyt sen tosiasian edessä, etteivät tukirahat pysty pelastamaan Turun STX-telakkaa. Se ei muutu kannattavaksi sillä, että valtio ryhtyy sen omistajaksi. Siitä tulee kannattava vain niin, että tuottavuus nousee, palkat pysyvät kurissa ja yrityksen talous on kunnossa. Tämä on erityisen hankalaa niille puolueille, jotka uskovat enemmän tukeen kuin yrittämiseen. Edes uudet eduskuntavaalit eivät toisi ratkaisua tilanteeseen, vaan edessä voisi olla pikemminkin porvarillinen eikä vasemmistolainen hallitus.

Vasemmistopuolueiden ja erityisesti demarien kannatuksen pitkään jatkunut alamäki  on ainakin osin seurausta talouden rakennemuutoksesta.

Perinteiset teollisuustyöpaikat vähenevät Kiina-ilmiön, eurokriisin ja laskusuhdanteen seurauksena.

Kuluneen kymmenen vuoden aikana Suomi on menettänyt 100.000 työpaikkaa, joista 60.000 on kadonnut viimeisten neljän vuoden kuluessa.

Työväenpuolueet eivät yksinkertaisesti voi sille mitään, että työpaikat katoavat kilpailukyvyttömistä yrityksistä. Samalla puolueiden perinteinen kannattajakunta hajoaa muihin puolueisiin.

Aate ei tue työllisyyttä

Politiikan muuttaminen kilpailukykyä tukevaksi on vaikea ideologinen kysymys, johon sisältyy myös paljon tunteita.

Korjausliikkeet edellyttäisivät työajan ja työurien pidentämistä, tuottavuuden lisäämistä ja äärimmäisen tiukkaa palkkakuria useana tulevana vuotena. Tämä saksalainen talouskuri ei kuitenkaan saa kannatusta vasemmistossa.

Valtion ja kuntien jatkuvat säästöt ja samaan aikaan ylivelkaantuneille euromaille jaettava tukiraha ovat vaikeasti yhteen sovitettavia asioita.

Nuorisotyöttömyyden nopea kasvu aiheuttaa myös kasvavia sosiaalisia ongelmia, jotka voivat järkyttää yhteiskuntarauhaa.

Ongelma korostuu entisestään, kun työmarkkinajärjestöt eivät pysty sopimaan koulutusvapaista ja sen myötä mistään muustakaan kuten työurien pidentämisestä.

Pääministeri Jyrki Kataisen hallitus joutuukin tekemään ikävät talousratkaisut olosuhteissa, joissa se ei saa työntekijäjärjestöjen tukea.

On epäsuosittua tehdä päätöksiä, joihin sisältyvät tehokkaat keinot ovat äänestäjien inhoamia.

Vaalit eivät auta vasemmistoa

Vaikka Kataisen hallitus kaatuisi sisäisiin kiistoihinsa, uudet vaalit eivät auttaisi demareita.

On hyvin oletettavaa, että kokoomus, keskusta ja persut synnyttäisivät uuden hallituksen, koska ne ovat tällä hetkellä suurimmat eduskuntapuolueet.

Demarit yhdessä vasemmistoliiton kanssa jäisivät opposition, josta olisi entistä vaikeampaa vaikuttaa talous- ja teollisuuspolitiikkaan.

Tämä saattaisi entisestään laskea vasemmiston kannatusta, joka on Suomessa historiallisen alhaalla.

Verot eivät pelasta työpaikkoja

Teollisuuden kilpailukyky ei palaudu työntekijöiden veronkorotuksilla eikä yritystuilla kuten ranskalaiset esimerkit osoittavat.

Iskulauseet kovista veronkorotuksista johtavat ranskalaiseen umpikujaan, jossa veronmaksukykyiset piilottavat omaisuutensa tai muuttavat ulkomaille kuten huippusuosittu näyttelijä Gerard Depardieu.

Veronkorotusten ja veronalennusten seurauksena EU-maiden keskinäinen verokilpailu on kiihtynyt ja yritysten veronmaksuhalut ovat vähentyneet.

Verokilpailun hävinneet maat ovat näin menettäneet niin maksukykyisiä kansalaisia kuin yrityksiäkin.

Vierastyölisääntyy

Verokilpailun rinnalla on lisääntynyt ulkomaisen työvoiman määrä koko Länsi-Euroopassa.

Vieraan työvoiman paine tuntuu erityisesti vasemmistopuolueissa, jotka suhtautuvat kriittisesti työperäiseen maahanmuuttoon, joka kilpailee työpaikoista syntyperäisten suomalaisten kanssa.

Ulkomaisten työntekijöiden lisääntyminen nähdään osana markkinakilpailua ja rajojen avautumista. Toisaalta se rinnastetaan palkkakilpailuun ja sosiaalietuuksien vertailuun.

Vierastyöläiset ovat ottaneet ison osuuden suurista työpaikoista ja aloilta, joilla on työttöminä paljon syntyperäisiä suomalaisia.

Ulkomaisten työntekijöiden osuus Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla, Turun STX-telakalla, Espoon Länsimetron tunnelitöissä, Helsingin ravintoloissa, Lapin lomakohteissa on jo merkittävä. Ilman siirtotyöläisiä työpaikat eivät toimisi.

Turusta on omat lentovuorot Puolaan siirtotyöläisille ja Tallinnan-laivoilla kulkee viikoittain valtava määrä virolaisia, latvialaisia ja liettualaisia työporukoita.

Kommentit (43)

Kommentit

Turun telakka voisi ehkä toimia kokonaan halvemmalla ulkomaisella työvoimalla itse terästyön osalta. Vaihtoehtona voisi olla koko rungon teko vaikka Puolassa.
Vasemmisto pyrkii hyvään, mutta todellisuudessa hävittää yritystysten kiinnostuksen Suomeen. Uudet ajat vaativat uudet aatteet.

TimoErik

Olisiko syytä puuttua Suomessa hintatasoon ja vääristyneeseen politiikkaan. Suomessa valtio tukee kaikella mahdollisella tavalla rakennusyhtiöitä, eli Kokoomus harrastaa kommunistista politiikka, kansan varoja siidetään YIT, Skansakalle ja sitä kautta Herliineille, ei mikään ihme, että Herliini on maailman 700 rikkain. Asunnoista ilmakuplat pois, niin saadaan hintatasoa alemmaksi Suomessa ja tätä kautta työllisyyttä Suomeen. Huom! teollisuus saa 70% alennukset tarvikkeista, eli rakennusten kustannukset on 70% halvempi mitä on yksityisen ihmisen rakentama talo, koska yksityinen ei saa yritysten alennuksia, ellei sitten satu olemaan töissä sellaisessa firmassa joka ne saa.

Karpaasiman

Teollisuus kuolema on nyt vaan faktaa Suomen osalta.Ei pysty kilpailemaan halpismaiden kanssa.Mutta onneksi suurin osa kohta eläkkeellä Suomessa niin ei tarveta uusiin työpaikkoihin.

yrittäjä

Siinäpä sitten meidän paremminvointiyhteiskunnan tulevaisuus. Paremminvoivat muuttavat paratiisisaarilleen ja jäljelle jäävät vähävaraiset mummot ja vaarit toisiaan taluttaen rahoittavat lopuilla työeläkkeillään maahanmuuttajat ja kehitysavut. Sitten, kun nekin rahat loppuu, pannaan ovet säpppiin ja sammutetaan valot. Hyvää yötä! :)

Sivusta seuraaja

Maailman rikkain nainen köyhille, Gina Rinehartin Juokaa ja polttakaa vähemmän. Rinehart valitti, että Australia on liian kallis maa kaivosteollisuudelle, kun Afrikassa kaivostyöläisen voi palkata alle kahden Australian dollarin päiväpalkalla eli noin 1,6 eurolla. Kuinka alas sinä duunari olet valmis laskemaa palkaasi. Kun kelkankyytiin lähdet niin pian palkkasi on alle euron.

The world's richest poor woman, Gina Rinehart, Drink, and burn less. Rinehart complained that Australia is too expensive country for the mining industry, the miners in Africa can not hire Australia in less than two dollars a day wages, or about 1.6 euros. How low you're ready calculated by the wage slave wage. When you go on a carriage ride as soon hired is less than the euro.

Mikä on kallista

Pietilän tietämättömyyden taso paljastuu taas kerran. Saksa ei ole menestynyt matalapalkkaratkaisunsa takia, vaan masiivisen julkisella velalla tehdyn elvytyksen seurauksena. Maan autoteollisuus pelastettiin härskillä 2500 euron hyvitykselää per ostettu uusi auto. Ei nyt viitistä edes mainita Saksan häikäilemätöntä pankkisektorin kolonialistista politiikkaa. Häneltä on myös jäänyt huomaamatta, että Suomen työttömyys alenee jatkuvasti ja oli viime joulukuussa alle 7 prosenttia. Ei voi kuin ihmetellä ilmaisjakelulehden päätoimittajan vaikuttimia.

Punikki

Uskomatonta että puolueettomana esiintyvä lehtirypäs julkaisee näin räikeää oikeistopropagandaa viikosta toiseen. Lehden omistajan pitäisi vähän miettiä!

Ai niin... sehän on kokoomuksen Eero Lehti.

Kun ei ole tilaajia joita menettää, niin pitäisikö mobilisoida laajamittainen boikotti Lehtiyhtymän lehdissä mainostavia kohtaan?

Vantaan Jussi

Ei ole lehtiyhtymän vika se, että SAK:n kannattamilla verojenkorotuksilla palkkaverotuksen keventämisen sijaan tehdään Suomeen lisää työttömiä. Ei se mitään oikeistopropakandaa ole vaan globalisaatiota. Vantaan Jussikin kirjoittaa tänne varmaan jossain halvemman kustannustason maassa tehdyllä koneella. SAK:n ansioista Suomessa on työministeriön lukujen mukaan yli 400 000 ihmistä työttömänä ja/tai vajaatyöllistettynä. Ihalaisen tilasto, oma saavutus, jotta sosialismi etenisi.

Lehtiyhtymä on sananvapauden asialla

Ai halutaanko siis, että suomalaiset palkkatyöntekijät tekevät työt samalla palkalla kuin aasialaiset?

Entäs, kun suomalaiset asumisen hinnat eivät ole aasialaisia, vaan suomalainen joutuu maksamaan Euroopan kalleimman asumisen, Euroopan kalleimman ruoan, jossa Euroopan korkein alv, ja näiden lisäksi Euroopan kalleimpiin kuuluvat EU-maksut? Miten niistä selviää, jos palkat lasketaan aasialaisten kanssa kilpaileviksi?

nextstep

On mahdotonta äänestää vasemmistoa ja sdp:tä ennenkuin he täyttävät ennen vaaleja tekemänsä lupaukset.Vanhuspalvelulain osalta suorastaan valehdeltiin vanhuksille, sote uudistus jää toteuttamatta ja nuorison koulutustakuu on kunnille mahdoton toteuttaa.

Sen sijaan vasemmiston tuella ja tahdosta nostettiin arvonlisäveroa ja uusi korotus on tulossa kevään aikana.
Kaikissa näissä asioissa näkyy ay-liikkeen suhteeton vaikutusvalta, heitä kiinnostaa vain verojen ja palkkojen korotukset. Yhteiskunnan päätösvalta pitäisi saada takaisin eduskunnan käsiin, pois viime vuosituhannella jämähtäneen vasemmisto ay- eliitin käsistä.

sera

"Yhteiskunnan päätösvalta pitäisi saada takaisin eduskunnan käsiin"

No mutta, eikö se lakien laatiminen ja päätösvalta juurikin hallituksen ja eduskunnan käsissä ja toimeksipanemana jo olekin. Oppositio yrittää välikysymyksineen jäynätä heidän mielestään typeryyksiä vastaan, mutta ainahan se hallitus on äänestyksissä luottamuksen saanut. Kyllähän se on oikeasti niin, että kokoomus vie ja sanelee kaapin paikan ja muut hallituspuolueet hallituksessa pysyäkseen vain vikisee ja lopuksi alistuu kokoomuksen tahtoon.

Sivusta seuraaja

Vanhuspalvelulaki on varsin kelvollinen, jos sitä ryhdytään kaikissa kunnissa noudattamaan. Tuskin ryhdytään. Vanhusten ja vammaisten hoito ja hoiva on aina riippuvainen kunnan päättäjien ihmi-, vanhus- ja vammaiskäsityksestä. Joissakin kunnissa asiat on hoidettu loistavasti ja joissakin kunnissa ihmisarvoa loukaten, joissakin siltä väliltä. Ja sama meno tulee jatkumaan, arvaan minä.

Laitoshoidossa hoitajien mitoitus kaatui siihen, että kokoomuslainen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko tunsi hetkensä tulleen, ojensi siron nilkkansa ja kampitti palveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin. Kampittamisen jälkeinen Risikon voitonriemu oli näkyisä ja kuuluva, mutta luulenpa, että viimeaikaiset vanhusten hoitoa koskevat keskustelut ja ilmitulleet laiminlyönnit ovat Risikon voitonriemua happamoittaneet.

Kyllä sitä kuulkaa ihan liikuttuneena aamuteleviisiosta kuunteli eräänkin yrittäjän ja Kuntaliiton edustajan hokemista siitä, miten määrästä viis vaan laatua, laatua pitää laitoshoidossa olla. Ikään kuin heillä ei olisi ollut aikaa vuosikymmenet tuottaa laatua, laatua ja laatua.

Etenkin, kun asiantuntijat - ne kansalaisten kusitolpat - ovat tutkineet ja määritelleet ja kirjanneet laatua vähintään 20 v, kuntalain uudistamisen alkuajoista alkaen. Ja ihan asiakkaiden näkökulmastakin. Sitä laatua ja hyviä käytäntöjä olisivat sisar hennot valkoiset kera perushoitajien halunneet tehdä, vaan ei ole ollut aikaa. Ei ole laatutyölle aikaa kokoomus-, ei kepu- eikä demarivetoisissa kunnissa. Ja vähiten tästä välittävät persut, jotka askartelevat nippeliasioiden kanssa ja riitelevät keskenänsä. Että on syytä sysissä jos sepissä. Valitettavasti.

Mille muuten kuulostaisi lause: "Yhteiskunnan päätösvalta pitäisi saada takaisin eduskunnan käsiin, pois viime vuosikymmenen uusliberalistiseen löyhkään jämähtäneen Etelärannan eliitin käsistä"?

asiaihminen

Auttaisivatko uudet vaalit kansallisvaltiotamme ja kansakuntaa? Säpinää ainakin syntyisi, kun Soini vihdoin lupautuu joko pääministeriksi tai ulkoministeriksi. Valtiovarainministeriksi ei hänellä kyvyt eivätkä tietotaidot riitä ;)

asiaihminen

Kun katsoo, minkälaisia valtionvarainministereitä meillä on viime vuosina ollut, niin taitaa olla vitsinä heitetty tuo Soinin kykenemättömyys. Ymmärrys talousasioista on hänellä monta luokkaa parempi kuin nykyisellä valtionvarainministerillä ja hänen edeltäjällään.

H2O

Vastaus pariin kirjoitukseen: "suattaahan se olla niinkin" sanoi savolainen, mutta jätti sanomatta mitä ajatteli " suattaa olla olematta".

Jos sivistyneenä olemisen seurauksena on oman elintason aleneminen, niin yhä useampi rohkenee ottaa juntin leiman ja säilyttää elintasonsa.

Uskoo tämän ken tahtoo

Punikille - Sinun aatetoverisintilastojen Ihalaisen tilastojen mukaan työttömiä/työtävailla olevia on yli 500 000. Tähän on vain luku. Työttömyys (jota Sinun mielestä siis Suomessa ei oikeastaan ole) maksaa kuitenkin noin 10 mrd euroa joka vuosi, katso valtionbudjetista tai laske itse (tuet noin 3 ja menetetyt verotulot noin 6,5). Tämä on koko tuloveron tuotto. Mutta tällä vasemmisto elää vielä joitakin vuosia. Avotharasoo. Mutta toivottavasti työtönkin ymmärtää, että vasemmistolainen ei sitä työtä hänelle tuo. Venäjällä - vanhassa kommunistivaltiossa - nyt tasavero 13 %.

Totuus esiin

Terve elinkeinoelämä ja toimeliaisuus on koko kansakunnan etu. Laiskoja ja ahneita on sekä oikeiston, että vasemmiston kannattajissa. Se, että pörssiyhtiöt ulosmittaavat yritysten voittoja loputtomasti sijoittajien taskuun on oikeistolaista ahneutta. Se, että työ ei saisi tuntua työltä, tai että työtä ei viitsitä tukien vuoksi tehdä on vasemmistolaista ahneutta.

Heikoimmista pitää silti pitää huoli

Vasemmistolla on ollut ikiaikainen pyrkimys jakaa kurjuutta tasaisesti kaikille. Nyt kuitenkin he vastustavat voimakkaasti tasaveroa joka on käytössä esim. Venäjällä ja Virossa. Eikö tasaverotus sopisi hyvin tahän vasemmiston tasapäistävään ideologiaan?
Tosin jopa Neuvostoliitosta löytyi eliitti joka eli kuin porsaat pellossa, ja rahvas näki nälkää. Siellä yritettiin tasapäistää vain tiettyä kansanosa, samaa taidetaan yrittää meilläkin, varsinkin kun seuraa ay-eliitin ja vasemmistoministerien porsastelua. Ahneus ei näytä olevan pahojen porvarien etuoikeus.

sera

Kannataisi kokeilla vaaleissa äänestää SKP jopa kokuumusta kannattavien. Maailmalla pelätään yli kaiken kommunismia, joten sitä pitäisi käyttää hyväksi. Jos Suomessa SKP saisi vaikka 10% äänistä, niin maailmalla tulisi hyvin äkkiä pieni paniikki, USA pelkää yli kaiken dominoteoriaa, se huomattiin 60-luvulla. Luulen että Suomeen alkaisi virrata rahaa ja ostoja maailmalta, ostihan USa ylikalliiseen hintaan Suomesta papreria, sellua silloin kun Neuvostoliitto alkoi Suomea painostamaan ja laittamaan boikottiin ostoja Suomesta. Kyllähän Usakin on käyttänyt kommunismia hyväkseen saavuttaakseen määrään päänsä politiikassa, niin miksi sitten Suomi ei voisi käyttää kommunismia hyväkseen politiikassa. Aina täytyy muistaa, että ei saa sitten liikaa päästää ohjaksia löysälle, tai kohta on kokonaan kommunistinen maa, mutta siihen tuskin on pelkoa, hyöty on suurempi riskiin nähden.

Karpaasiman

Kuulin YLE radiosta STX käsiteltäessä mielenkiintoisen asian. Siinä Suomen etunenän teollisuuden miehet sanoivat, ettei Suomella ole mahdollisuutta pärjätä isoja yhtiöitä vastaan, kun heillä on niin isot tuotevalikoimat, ettei Suomessa ole kellään Suomalaisella yrityksellä. Nämä samaiset miehet muutamia vuosia sitten sanoivat, ettei ole mitään järkeä pitää yhtiöissä suurta tuotevalikoimaa, kuten Tampella, Valmet, vaan keskittyä yhteen pieneen alueeseen ja pärjätä siinä. Tuntuu että sinä Blokin pitäjä ja nämä suurmiehet olette vaan haihattelijoita, eikä teillä riitä älykapasiteetti paneutumaan todelliseen ongelmaa, ja se ongelma on ymmärtämättömyys miten pitäisi todellisuudessa tehdä.

et silleen

Eikö kansalaisten etu pitäisi olla, kaikkien asioiden yläpuolella, riippumatta puolueesta? Miettikääpä, kuinka usein meillä on vaalit. Kukaan poliitikko ei uskalla vaarantaa omaa paikkaansa tekemällä asioita kansalaisten kannalta oikein, vaan hän tekee päätökset miellyttääkseen kansalaista ja täten turvaa paikkansa uudelleen. Jokainen, joka on ollut vallassa viimeiset 15 vuotta tietää, että hankalat päätökset olisi pitänyt tehdä silloin, kun rahaa "tuli ovista ja ikkunoista". Samat asiat taloudenhoidossa pätevät yritysmaailmassa, kuin valtio ja kunta tasollakin, velkaa maksetaan silloin pois, kun on rahaa ja otetaan tarvittaessa lisää, kun kassavirta ehtyy.

kasinopeluri

Sen ymmärtäisikin, jos työpaikat katoaisivat kilpailukyvyttömistä, menestymättömistä yrityksistä, joilla ei olisi varaa maksaa palkkaa, mutta siitähän ei nyt ole kyse.

Kun katsoo irtisanomisia harrastaneiden yritysten voittoja, ne ovat aiempaa korkeammat. Menestyviä tehtaitakin on lakkautettu vain siksi, että sijoittajien mielestä voitto-osuus ei nouse tarpeeksi herkullisiin lukemiin. Työpaikat katoavat, vaikka toiminta riittäisi työntekijöiden palkkoihin ja kohtuulliseen voittoon. Se vain ei riitä ahneuteen sairastuneille, heidän on ihan pakko määrätä ihmiset työttömiksi.
'
Vaikka yrityksillä tuloksesta päätellen olisi hyvin varaan maksaa palkat, ne irtisanovat ihmisiä ja jakavat kolmen työt yhdelle. Näin ne aiheuttavat kahden ihmisen työttömyyden lisäksi kolmannen työkyvyttömyyden. Koska myös perheet kärsivät sekä työttömyyden että työkyvyttömyyden kohdatessa, terveys- ja sosiaalimenot nousevat.

Toisinkin voisi toimia, ja on toimittukin joskus vanhoina järkevinä aikoina, jolloin ahneus ei vielä ollut hyve, ihminen näki muutakin kuin oman napansa, eikä tyhmentyminen vielä ollut alkanut.

satunnainen vastaantulija

Sillon kun menee hyvin niin pitää nimenomaan pitää huolta siitä että menee hyvin jatkossakin.Ellikkä menot kuriin mihin kuulluu turhan työvoiman vähentäminen,jos päästää asiat liian pitkälle niin sitten ei mene hyvin enään ja voittoa tuottavat yhtiöt on verottajalle mannaa koska tuovat ruhtinaaalisesti veroja yhteikuntaan niin mikä osa oli nyt niin vaikeata sosialistin ymmärtää.Voitto on sama kun suuret verot.

yrittäjä

Voitto, joka on saatu irtisanomalla henkilöstä ja uuvuttamalla jäljelle jääneet työkyvyttömiksi, ei suinkaan yhteiskunnalle tuo verotuloja, vaan veromenoja. Työttömyyskustannukset, työkyvyttömyyskustannukset, molempien ryhmien asumisen ja terveydenhoidon kustantaminen, masennuksen hoito...jne. Kokonaisuus ratkaisee.

nextstep

Miksi Eeron Heinäluoman blogiin ei voi kommentoida ? Ehkä siksi, että demarit eivät koskaan ole välittäneet kansasta ja äänestäjistä. Puheet ovat kauniita kotiseturakkaukka ja vaikuttamista. Reaganiko oli kotiseutupoliitikko ? Reaganin ansiosta "kommunismi" (=Neuvostoliitto kaalimaineen) hajosi jne. kotiseutupolitiikkaa.

Demokratia kunniaan

Ihmettelen sen kyvyttömän johtajan" johtajien" ammattitaitoa. yhtäkkiä huomataan että henkilöstöä on muutama sata liikaa,miten se on mahdollista,ja nimenoman yhtäkkiä.minkä ihmeentakia ei ole asiaa huomattu siinä pikkuhiljaa,eli vuosia ollu liikaa porukkaa töissä,pelkkää #jonkun" ahneutta.

rane

Tääläkin resupekkaporvarit kohottaa itsetuntoaan,tietämättöminä poliittisten puolueitten historiasta ja yrittämisestä vielä vähemmän.
Tukiais sosialismia pitävät tähänkin järjestelmään sospivana.
Jakomieli-kansantautina.

Abraham

Työntekijä päättäköön palkastaan. Olisi kohtuullista, jos jokainen saisi itse päättää mihin hintaa menee töihin. Jos palkka ei ole sopiva, niin ei mene. Jotta homma ei mene tuilla elämiseksi, ei tietenkään pidä maksaa siitä, että jää kotiin. Tällä tavalla jokainen saa juuri sellaisen palkan kuin ansaitsee ja jos ei saa haluamaansa palkkaa, voi katsoa peiliin ja miettiä onko tuote hinnan väärtti.

Oikeudenmukainen palkka

Rahan Perässä

A-P.Pietilä on Etelä-Suomen Median julkaisujohtaja ja pääkaupunkiseudun suurten kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja sekä pitkäaikainen taloustoimittaja. Hän on seurannut rahoitusmarkkinoita kolmekymmentä vuotta, kirjoittanut pari tuhatta lehtijuttua ja kymmenkunta kirjaa. Hän sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon 2009. Rahan perässä -blogissa seurataan rahavirtoja, talouden liikkeitä ja ennen kaikkea kenen taskuissa rahat ovat.