Urpilainen pannaan tilille puheistaan

Jutta Urpilainen ei ole tunnustanut, että hän puhui puuta heinää ennen vaaleja. Hän vakuutti, että talouskasvu jatkuu, leikkauksia ei tarvita ja kaikki menee hyvin. Vasemmistoliitto ja osaksi myös persut olivat samaa mieltä. Lähes puolet äänestäjistä uskoi, että hyvin menee. Kreikan kriisistä kehittynyt pankkikriisi ja koko Eurooppaa koetteleva rahapula leijuivat uhkana taivaalla jo eduskuntavaalien alla. Urpilainen kuitenkin sulki silmänsä ja äänestäjiensä silmät mustilta pilviltä ja samalla taloutta korjaavat päätökset jätettiin tekemättä. Valtiovarainministerin pitäisi kantaa vastuunsa vääristä puheistaan, kertoa koko totuus ja käynnistää suomalaisen velkakierteen katkaiseminen. Taloustilanne pakottaa vielä muutkin poliitikot tilille puheistaan.

Jutta Urpilainen haukkui ennen eduskuntavaaleja silloisen pääministerin Mari Kiviniemen ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen pelottelijoiksi. "Mielestäni tämä keskustelu siitä, että Eurooppa olisi ajautumassa uuteen lamaan ja taantumaan on poliittista pelottelua ennen vaaleja." (HS 84.2011).

Vihreiden puoluesihteerillä Panu Laturilla oli selvä mielipide Urpilaisen puheista "Jos Sdp on tosissaan, linja osoittaa suurinta vastuuttomuutta mitä olen puolueelta nähnyt. Silloin kyseessä on poliittisten irtopisteiden kalastelu koko Euroopan unionin kustannuksella" (HS 84.2011).

Urpilaisen arviot ovat osoittautuneet katteettomaksi haihatteluksi. Äänestäjät tulevat vielä kysymään Urpilaiselta, johtiko hän äänestäjiä tarkoituksellisesti harhaan.

Työurien pidentäminen eläkeikää nostamalla oli Kiviniemen hallituksen perusratkaisu talouden suuriin ongelmiin. Urpilainen tyrmäsi tämänkin hankkeen. Hän ilmoitti, etteivät demarit istu hallituksessa, joka nostaa eläkeikää. Tämäkin harhaoppi on paljastumassa täydelliseksi kuplaksi.

Eläkkeistä tulee uusi murhe

Eläkeyhtiöiden sijoitustuottojen lasku vaikuttaa nopeasti ja pitkällä aikavälillä suomalaisten ostovoimaan. Hitaan talouskasvun kautena sijoitustuotot pysyvät matalina, mutta suomalaiset ikääntyvät kaiken aikaa eli eläkerahan tarve kasvaa. Eläkerahaa kertyy aikaisempaa vähemmän myös siitä syystä, että työttömyys on nousussa. Eläkemaksut peritään jokaisen työntekijän tilipussista.

Eläkkeiden nykytason säilyttäminen edellyttäisi eläkemaksujen tuntuvaa korottamista, mikä leikkaisi palkansaajien käteen jäävää rahaa.

Tämän perusteella joudutaan miettimään uudelleen eläkeiän nopeaa nostamista. Työurien pidentäminen vähentäisi eläkemonoa ja samalla hillitsisi eläkemaksun korotuksia.

Poliitikot joutuvat tilille

Taloustilanteen nopeat muutokset ovat kuin nopeutettu filmi, jossa tapahtumat kelataan eteenpäin pikavauhdilla. Tavallisesti poliitikot joutuvat selittelemään talouspuheitaan vasta vuosien kuluttua. Euroopan velkakriisin kehittyminen on kuitenkin muuttanut tämän pelin sääntöjä. Poliitikon ura voi loppua lyhyeen, kun hänen taitamattomuutensa ja väärät puheensa paljastuvat.

Urpilaisen löysistä vaalilupauksista on vasta runsaat puoli vuotta. Tosiasioiden paine pakottaa kuitenkin hänet äänestäjien eteen tunnustamaan virhearviointinsa hyvinkin pian. Hän yritti lievittää vääriä ennusteitaan neuvottelemalla Suomelle Kreikka-lainojen takuukset, joiden arvo tiedetään vasta 20–30 vuoden kuluttua.

Takuuksiin käytettiin runsaasti neuvotteluaikaa ja voimavaroja, jotta Urpilaisen kasvot olisi voitu pelastaa.

Mikäli Kreikka asetetaan velkasaneeraukseen ja Kreikalle rahaa lainanneet pankit menettävät 50–60 prosentti rahoistaan, Suomen takuukset eivät estä eurooppalaisen kriisin leviämistä.

Kommentit (158)

Kommentit

Tähän juttuun voi vastata käyttämällä tuoretta sitaattia:"Vakausvälineen paisuttaminen vaarallista" ja "tällä rahan syytämisellä pidetään kriisimaissa yllä kohtuuttoman korkeata hinta- ja palkkatasoa". Näin siis Hans-Werner Sinn Saksan
Ifo-taloustutkimuslaitoksen johtaja (KL 27.10). Jutta Urpilainen on taistellut kuin naarasleijona pentujensa (suomalaiset veronmaksajat) puolesta. Onhan 27 EU-maan
yhteinen valtioiden velka jo yhteensä 9.811.893.000.000 euroa (DW 26.10).

Mani talks

Kun homma eivät osaa ennustaa edes ekonomistit niin miksi ihmeessä Jutta osaisi. Onneksi meitä on siunattu kaiken tietävällä syntymänerolla A-P.Pietilällä... hän tosin tietää kaiken vasta kun tapahtuneet ovat jo tapahtuneet :-)

Jääräpää

Lipponen saapui pelastajaksi,ja haukkui ensitekijöiksi Soinin. persujen ongelma on Hakkarainen! Soini puhunut koko ajan asiaa, ainakin ennustanut oikein. sdp-ei ole vuosiin ajanut oikeastaan kenenkään asiaa, miksi Jutta olisi toista maata? Niinistö tai Soini hoitamaan asiat muista ei ole tällä hetkellä.

rahat jakoon.

Jutta & Jyrki parivaljakko on syöksemässä tätä maata todelliseen vararikkoon.
Jos tota vakuusmaksuja nostetaan vielä 4-5 kertaiseksi,niinkuin on vähän uumoiltu.

Nyt noin 440 miljardia.
Nostetaanpa hieman. 4 x 440 = 1760 miljardia € / 5 x 440 = 2200 miljardia €
Paljonko on Suomen osuus noista takuista.
Siellä on jonossa vielä Italia.Espanja.Unkari. xxxx??? Miljardia €

http://www.velkakello.fi

Ubuntu-10

Nyt kun kaikille Eu kansoille on selvinnyt lopullisesti (myös suomalaisille) keiden hyväksi tätä rahankeräysliittoa käytetään, voidaan lopettaa myös propaganda puheet "päättävistä pöydistä" ja "välttämättömyydestä" olla tässä rahankeräysliiton, yhtenä maksajavaltiona mukana - poliittisen eliitimme toimesta.

Yli 30 miljardin kustannukset maksettavaksemme, paljastaa täysin miksi meidät tähän
rahankeräysliittoon vietiin.

Irti koko EU:sta ja konkurssi eurosta, jokainen päivä tässä porukassa tuo lisää maksettavaa.

Jannu Jokelasta

TV Uutisten haastattelema

Professori: Kreikan velat jäävät veronmaksajille
julkaistu tänään klo 21:27

Kiitos vain Jutta ja Jyrki, hienosti "taisteltu" mutta me tavikset vain maksamme TAAS !

Jannu Jokelasta

Ruotsi ja Tanska puhumatta Norjasta joka ei edes kuulu Eu on pohjoismaiden fiksuimmat maat ja hyvin menee.Sitten on Suomi joka on Saksaan aina jotenkin kallellaan koska on heikko itsetunto ja näköjään ei osata sittenkään paljon mitään.Ajatelkaa nyt jos Jutta ja Jyrki olisi vaikka jonkun yrityksen johdossa niin sen yrityksen nimi olisi konkurssi oy ab.

yrittäjä

"Ruotsi ja Tanska puhumatta Norjasta joka ei edes kuulu Eu on pohjoismaiden fiksuimmat maat ja hyvin menee."
=
Millä mittarilla mitattuna ? Norja ainakin tuottaa enemmän öljyä kuin Suomi :-)

Jääräpää

tarkkailija sinä ja sinunlaisesi demarit tai kokoomuslaiset ala maksaa omasta kukkarostasi tätä EU:n lystinpitoa, kukaan ei estä . Mutta meidät 70%, jotka emme halua osallistua, että mahdollistaa typerien EU:n komissaarien ym. vedättämistä, pitää jättää pois talkoista. Eipä ole Suomen historiassa ollut koskaan näin ammattitaidotonta pääministeriä, että valtionvarainministeriä.

Kreikka oli suuri virhe ottaa EU:n

Joo... hetkun sinä olet maksanut meille "haluttomille" takaisin saamasi koulutuksen, terveydenhuollon, sairaanhoidon. Siitä aloitat... luettelen velkojasi lisää kunhan nämä on maksettu - ja kuitti tänne luettavakseni.

Jääräpää

"Joo... hetkun sinä olet maksanut meille "haluttomille" takaisin saamasi koulutuksen, terveydenhuollon, sairaanhoidon."
Ja keskieurooppalaiset pankit ovat maksaneet nuo asiat suomalaisille, joten suomalaisilla on velvollisuus tukea keskieurooppalaisia pankkeja.

Ohhoh

Ihmiset äänestivät ja sen perusteella hallitus muodostettiin. Voit asettua myös itse ehdolle ja lähteä mukaan politiikkaan. Voisit myös perustella väitteesi teistä 70% ja ammattitaidottomista ministereistä. Olisiko parempi vaihtoehto ollut ensikertalaiset perussuomalaiset jotka hölisevät neekeriukoista minkä kerkeävät tai vaihtoehtoisesti SMP veteraanit. Mietippä sitä.

Rankaisija

Onkohan A-P Pietilästä tullut ”Piilo-Persu”, vai miksi toimitusjohtaja- / vastaava päätoimittajatasoinen erityisesti demareita ja Urpilaista jatkuvasti mollaa? Taitaa tahallaan provosoida keskustelua, tai sitten työkseen piilovaikuttaa. Samalla paljastuu ns. sitoutumattomien lehtien linja.

Urpilainen sanoi vaalikeskusteluissa ehdoksi sen (niin kuin muutkin puoluejohtajat ja mm. monet ”asiantuntija-ekonomistit”), että mikäli talouskehityksessä ei tapahdu merkittävää heikkenemistä, suurempaa leikkaustarvetta ei ole. Taloustilannetta pohditaan viimeistään alkuvuodesta 2012, kun laaditaan vuoden 2013 talousarvioraameja.

Johtivatko muidenkin puolueiden johtajat harhaan lamapelottelulla /-vähättelyllä, vai oliko heillä jotakin salattua tietoa?
Minkä puolueen puheenjohtaja puhui ennen eduskuntavaaleja valtiontalouden suuremmasta leikkaustarpeesta? Soiniko? Silloinen pääministeri Kiviniemi piirsi eräässä tv-tentissä leikkaustarpeen alkavan nollasta (0). Muutkin ovat siis ”haihatelleet” kuin Urpilainen.

*****
Eikö hallitusohjelma olekaan kuuden puolueen yhteinen? Missähän tierummussa Pietilä on viime kuukaudet piileskellyt, kun ei ole huomannut, että taloustilanne Euroopassa ja koko maailmassa on kevään ja hallitusneuvottelujen jälkeen olennaisesti heikentynyt?

Lisäleikkaukset budjettiin pienentävät kotimarkkinoiden kysyntää, varoittavat monet talousoppineet.

Hallitusohjelman mukaan menoja leikataan yli miljardin. Siitäkin huolimatta valtio velkaantuu yli 7 miljardia euroa ensi vuonna. Leikkauksista on tullut monenlaista arvostelua eri tahoilta, etenkin oppositioon jääneiltä puolueilta.

Todennäköisesti valtion menoja joudutaan vähentämään lisää. Esitä Pietilä, mistä vähennetään, tai hankitaan lisätuloja?

Talouden tasapainotus, velkakierteen katkaisu voidaan tehdä myös tuloja lisäämällä. Nopeimmin tuloja saadaan erilaisilla veroilla. Veronkorotuksiakin on arvosteltu. Mitä Pietilä verottaisi lisää?

Ns. harmaa talous ja suoranainen veronkierto (veroparatiisit ym.) pitää saada kansainvälisin sopimuksin loppumaan. Eräs tuttavani kertoi, että häneltä oli kysytty, haluaako hän sijoittaa varojaan vähemmän verotettuihin maihin perustettuihin yhtiöihin. Oli nääs sattumoisin tilillä vähän suurempi summa rahaa (ei muuten suostunut). Näin toimivat ahneet, ”isänmaalliset sijoittajat”.

Ns. ”suljettu pörssiosakkeiden hankintarekisteri” mahdollistaisi lisää veronkiertoa. Sitä ei pidä Suomeen hyväksyä.

*****
Pietilä tietää, että eläkeikäasiat ja eläkerahastot ovat työmarkkinajärjestöjen yhteisesti sopimia. Työeläkkeet kustannetaan pääosin työnantajain ja palkansaajien toimesta. Lainsäädännöllä eläkeikää ei pidä nostaa ilman em. suostumusta.

Ns. Rantalan komitea parhaillaan etsii keinoja, miten työelämää voitaisiin parantaa, jaksetaan paremmin työelämässä, työuria pidentää, eläkeikää nostaa, ja opintonsa päättäneille saadaan opintoja vastaavaa työtä. Vanhanenkin näyttää taas heränneen.

Erityisesti eräät EK:n johdossa olleet pamput (esim. Eloranta) näyttävät huonoa esimerkkiä: lähtevät itse noin 60-vuotiaina muhkeille eläkkeille, mutta patistavat muita sormi pystyssä ja otsa rypyssä olemaan töissä pitempään. Jotkut heistä vielä kehtaavat ryhtyä eläkeläisinä ns. hallitusammattilaisiksi isolla vuosipalkkiolla ja muilla eduilla.

*****
Viimeisimmät uutiset Euroopan velkakriisin hoitamisesta antavat pientä toivoa. Jonkinlaista muutosta on tapahtumassa. Enää eivät poliitikot ole sijoittajien ym. pitämänä ”molskilla sillassa”. Ottelu ahneiden (pankit, sijoittajat ym.) näyttää tasaantuvan. Veronmaksat eivät ehkä kokonaan joudu maksajiksi. Takuita lainoille tuskin olisi saatu, jos Kiviniemi olisi ollut neuvottelemassa.

Jos mm. Saksa olisi hyväksynyt Suomen ja Kreikan neuvotteleman kahdenvälisen sopimuksen takuista, paria kuukautta ei olisi mennyt turhaa aikaa ja voimavaroja hukkaan, eikä Euroopan talouskriisi sinä aikana olisi pahentunut.

Turha syyttää Urpilaista kasvojen menettämisen pelastamisesta. Urpilainen, Katainen & virkamiehet olivat sitkeitä. Oikea kohde syytöksille ovat Sarkozy, Berlusconi & co. He hävisivät, menettivät poliittisen uskottavuutensa.

*****
Kummalla puolella Pietilä on: pankkien (ym.) vai veronmaksajien? Viittaan blogin viimeiseen lauseeseen.

*****
PS blogin otsikosta:
Äidinkielenopettajani valisti aikoinaan, että panna -verbiä käyttävät lähinnä panomiehet.

Markku Vaniala

Sitten on vielä jonossa konkurssikypsiä valtioita jotka sijoittajat ovat lypsäneet kuiviin.

Seuraavat EU jäsen ehdokkaat.
Islanti.Kroatia.Montenegro.Turkki.Makedonia.

Taivas varjele mitä sieltä vielä tulee.
Tämä on vasta alkusoittoa.
Vielä maksetaan xxxxx miljardia,noiden entisten lisäksi.

Ubuntu-10

Puurot ja v ellit sekaisin. EU ja Euro ovat eri asioita. Eu-ehdokkaat eivät ole konkurssikypsiä ja vaikka olisivatkin, se ei ole Euron ongelma. Ehkä sitten, jos onnistuisivat liittymään EMU:n.

TimoErik

Latvia on EU maa.
Latvia ei vielä ole ottanut euroa käyttöön.
Islanti ei ole vielä EU maa,eikä euroa ole käytössä.

Kuitenkin Suomi antoi viimevuonna molemmille valtioille pankkitukea 300 miljoonaa euroa.
Yht 600 miljoonaa €

Silloinen Arkadianmäen vaalirahasotkuissa ryvettynyt politrukkilauma perusteli,
Valtionvarain ja Pääministerin johdolla,että se on Suomen etujen mukaista ja lisää Suomen kilpailukykyä ja parantaa työllisyyttä.

MITEN:: ???

Ubuntu-10

Sinulle taitaa olla aika turha edes yrittää selittää, että pankkijärjestelmän kaatumisen rinnalla jokunen satamiljoonaa on kuin antaisi maapähkinöitä Seurasaaren oraville.

Jääräpää

Mielestäni nykyisen hallituksen lähes kaikki ministerit pitäisi muutamaa poikkeusta lukuunottamatta laittaa vankilaan istumaan elinkautista. Vankikopit pitäisi olla kylmiä tyrmiä ilman mitään lämmitystä ja vessan virkaa voisi toimittaa vaikka reikä lattiassa. On se kyllä kumma että suomalaisten rahoja saadaan tuhlata rangaistuksetta, muka "laillisesti". Ministerit, päättäjät ja muut rikolliset jotka ovat pääseet johtotehtäviin hyvä-veli-kontaktien avulla pitää laittaa taloudelliseen ja rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan!

Marko

Oma vikasi kun olet äänestänyt tolloja päättämään puolestasi :-) ...kyllähän Pohjois-Korean systeemi olisi parempi = vain valtaeliitti olisi vapaana, kaikki muut keskitysleireissä :-)

Jääräpää

Eipä tarvitse selitellä.
Onhan se hyvä auttaa vähän kavereitakin,mitäs nyt muutamista sadoista miljoonista,
tai muutamista kymmenistä miljardeista sinne tänne,mehän kuulutaan parhaaseen AAA ryhmään otetaan vaan lisää velkaa,entisten lisäksi,lainapiikki on auki ja maksajat ovat tiedossa.

Sieltä vaan lisää kun on tarvista,eihän valtion velka ole vasta,kun hieman yli 80 miljardia.
Että siitä vaan,antaa palaa,meillähän on varaa vaikka mihin.

Nämähän on pikku hommia,kyllähän ne hoidetaan.
Suomihan on tunnetusti luotettava velkojen maksaja.
Niin myös toisten velkojen.

Alepassa on pähkinät tarjouksessa.
Osta 3,Maksa 2.

Taidampa lähteä seurasaareen ruokkimaan oravia.

Ubuntu-10

usko jo tarkkailija olet todella heikolla näillä keskustelupastoilla, älyttömien EU:n kommenneittisi ja Eu hehkutuksinesi kanssa. Siirry jo ihmeessä demarien tai kokoomuksen palstoille hehkuttamaan.

Virhe mikä virhe

Olipa kiva käydä seurasaaressaa,pähkinät kelpasivat hyvin oraville.

Huomenna ostan banaaneja.

Huomenna,mennään korkeasaareen,korkeasaareen,huomenna,mennään korkeasaareen koko päiväksi.

Kovat ajat on vielä edessä suomalaisille,koska Suomen valtio ei juurikaan pahemmin välitä kansalaisistaan ja heidän hyvinvoinnistaan,vähäosaisista ja heidän auttamisestaan puhumattakaan.

Niin paljon on mennyt miljoonia ja miljardeja euroja ja menee edelleen välimeren alueen
sardiinivaltioiden turhaksi osoittautuneeseen tukemiseen.

Kun Suomi liittyi EU,hun,sitä perusteltiin taloudellisella hyödyllä
ja vakaalla taloudellisella kehityksellä ja Suomen pääsystä EU,n sisäpiiriin.

Tämäkö on sitä taloudellista hyötyä, kehitystä ja sisäpiiriä,olla toisten velkojen maksumiehenä.

Nyt näistä maksetaan kovaa hintaa korkojen kera ja tullaan maksamaan vielä sukupolvien ajan.

Ubuntu-10

"Kun Suomi liittyi EU,hun,sitä perusteltiin taloudellisella hyödyllä
ja vakaalla taloudellisella kehityksellä ja Suomen pääsystä EU,n sisäpiiriin."

Tärkein peruste oli turvallisuus ja hyvänä kakkosena devalvaatioiden loppuminen.

Jääräpää

joku viisas voisi nyt laskea nämä taloudelliset hyödyt ym. verrattuna tulevaisuuteen,olisko sttenkin parempi ollu olla ruotsin kanssa samassa remmissä kun sieltä aina muutenkin otetaan mallia.kuka munas homman?

rane

Hyvä Suomi kuuluu EU:hun mutta omalla valuttalla koska euro on koko kriisin syy ja maksaa Suomelle enemmän mitä tuo hyötyä.Ei Ruotsia aina kannatta matkia mutta valuutta asiassa kyllä.Nyt ollaan huono Suomi kiitos euron.

yrittäjä

Muutama unelmoitsija - ja kaikki ne jotka devalvaatioista hyötyivät - haluavat markka-ajan takaisin. Devalvaatiopellejen laskun maksoivat aina palkansaajat... viimeistä penniä myöten... ja kun maksajia on enemmän niin markkaan ei palata.

Jääräpää

Ehdottomasti olisi ollut parempi ollut pysyä Ruotsin tapaan markassa, vaan eipä meiltä veronmaksajilta, joilla oli ja on todellisuudentaju sekä talonpoikaisjärki tallella, joka puuttuu totaalisesti ministereiltä, mutta eipä meilta kysytty, tähän tuhoon vievään EMu kurimukseen piti päästä etunenässä. Lipponen että Niinistö vastuuseen.

Emu oli Suomen tuhoon vievä kurimus

Lipposen/Niinistön yltiöpäistä Emuun menoa maksetaan nyt todella suurella vaivalla!Eläkeikää joudutaan nostamaan tai eläkkeitä leikkaamaan, lisäksi eläke maksuja joudutaan nostamaan , urpilainen ei tunnu ymmätävän asian todellista laitaa lainkaan.Peruskoulun opettaja koulutuksella tuskin ymmärtäiskään?

Persut!

Markasta Euroon siirtyminen on ollut Suomelle eduksi, varsinkin näihin päiviin asti.
Tulevaisuudesta onko Markka parempi kuin Euro emme tiedä.
Jos siirrymme mahdollisen markka-valuutan kanssa vanhalle devalvaatioiden tielle, saadaan ainakin palkat alas haluttaessa. Onko Se toiveena muillekin kuin vientiyrityksille ja omistavalle luokalle.

TimoErik

Ei Urpilaista kukaan tai mikään laita vastuuseen. Sehän olisi sensaatio ja ensikertaa
tääålläkin jos joku iso virkamies olisi vastuussa jostakin. Ei ne niitä päätöksiä
tee koskaan niin eikä sanomia että niistä joutuisi vastuuseen, takana on aina
lakimiehet sanomassa että voiko niin tai näin tehdä eli neuvonantajat ja muut.

Vain äänestämällä voitte vaikuttaa, hyvät kansalaiset!
Itse olen aina minun äänesikäni ajan 18 vuoden ajan ihmetellyt
sitä että miksi perustyötä tekevä kansa äänestää hyväosaisten kansaa
maan asioiden päättäjiksi. Kukaan ei ole niin viisas voisi olla kaikkien
asioiden asiantuntija, kukin yleensä voi olla vain yhden osalueen asiantuntija.
Yleensä ne ketkä edes pyrkii politiikkaan ei ole niin juntteja etteikö
kuka tahansa heistä kykenisi toimimaan missä tahansa valtionviran tehtävässä.
Ottaen toki huomioon että osa viroista vaatii totta kai kokemusta siltä saralta.
Mutta sitä ihmettelen miksi kansalaiset on niin sinisilmäisiä, mun mielestä
hyväosaisten puolueiden arvot ei missään nimessä ole terveitä olleet.
Ei muuten voi velkaantua niin paljon kuin ollaan velkaannuttu, puhumattakaan
muiden maiden tal9uksista euroopassa. Suomi on melkein ainoa maa missä
edes jollakinlailla on saatu pidetty aioissa täysin käsistä lähtenyt taloudenhoito.

Kekkosen aikaista politiikkaa

"Ei Urpilaista kukaan tai mikään laita vastuuseen. Sehän olisi sensaatio ja ensikertaa
tääålläkin jos joku iso virkamies olisi vastuussa jostakin. Ei ne niitä päätöksiä
tee koskaan niin eikä sanomia että niistä joutuisi vastuuseen, takana on aina
lakimiehet sanomassa että voiko niin tai näin tehdä eli neuvonantajat ja muut."

No jaa... pointti on kuitenkin se, että poliittinen virhe ei ole rangaistava teko... paitsi seuraavissa vaaleissa... mahdollisesti :-)

Jääräpää

Täällä on haikailtu vanhaa devalvaatiomarkkaa takaisin. - Mutta:
Vaikka Ruotsi on säilyttänyt kruununsa, Ruotsin kruunu ei ole enää vanha devalvaatiokruunu, joka kilpaili devalvaatioilla Suomen vanhan devalvaatiomarkan kanssa. - Talouskriisin aikana (vuodesta 2008 eteenpäin) Ruotsin kruununa arvo on ollut lähellä sitä, että eurolla saa 9 kruunua. Välillä vähän enemmän, välillä vähän vähemmän.

Devalvaatioitten aikakaudella sekä Ruotsissa että Suomessa toimivien isojen ja keskikokoisten yhtiöitten tuotanto oli lähes kokonaan yhdessä maassa.
Mutta nykyään Ruotsissa tai Suomessa toimivien isojen ja keskikokoisten yhtiöitten tuotanto on sijoitettu eri puolille maailmaa. - Niinpä devalvaatioilla ei enää juurikaan ole merkitystä Ruotsissa tai Suomessa toimivien yhtiöitten menestykselle.

Devalvaatio on menettänyt merkitystänsä

Menkää töihin ja hankkikaan elämä - nämä jutut ovat niin väsyttäviä.
Yrittäkää löytää jotain positiivista sanottavaa, tämä apatia ja harmaus saavat rittää.

Jos ei ole mitään muuta sanottavaa kuin se, että pieleen meni ja syy on jonkun muun niin parempi olla sanomatta mitään. Keksikää välillä jotain hyvää sanottavaa, esim kohta on lunta maassa ja lapsilla hauskaa....ei kukaan jaksa jatkuvasti lukea persujen päättömiä julistuksia.

Aurinko paistaa kohta

Nimerkki aurinko paistaa kohta, ilmeisesti et todellakaan ole selville yhtikäs mistään, mihin Suomea ollaan kiihtyvällä vauhdilla viemässä. On suuremmoinen asia, että ainakin miljoonia ihmisiä hirvittää moinen meno ja Suomen alasajo. Katsos, sitten kun ne ovat housuissa on totaalisen myöhäistä sanoa mitään, ja sinunlaisesi ovat silloin tyytyväisiä. Itse en kannata yhtäkään puoluetta, joten ei kannata arvuutella mihin puolueeseen totuudenpuhujat kuuluvat, mutta minua ainakin huolettaa tosi paljon Suomen tilanne, sekä niin pitäisi sinuakin huolettaa. Mutta ei voi mittää, jos on lusikalla annettu.

sumuttamista että pimittämistä

Tarkkailija jatkaa tuota poliittista jargoniaa siitä, että Suomen taloudellisella sitouttamisella EU:n liittovaltioon estetään suurempi taloudellinen katastrofi. Tuo pankkien välisen lainauyksen loppuminen on kuitenkin vain spekulaatiota. Samoin kuin se, että siitä seuraisi veret seisauttava lama.

Varmaa sen sijaan on se, että Suomi on sitoutunut vapaaehtoisesti kymmenien miljardien vastuisiin. (Hurjimmat arviot jo Suomen vastuista ovat jo 11-numeroisia lukuja.) Spekulaatiota on tietysti se arvio, että ajan mittaan niistä laukeaa myös suuri osa.

Federalistit toki taputtavat käsiään, koska mikään hinta ei ole liian kallis siitä, että Suomi saadaan taloudellisesti sidotuksi EU:iin ja euroalueeseen niin tiukasti, ettei siitä ole enää irti pyristelemistä. Kateellisena seuraan Ruotsin, Norja ja Tanskan tilannetta. Maat ovat olleet kaukaa viisaita ja jättäneet taloudellista liikkumavaraa tulevillekin sukupolvilleen.

H2O

Kyllä se aurinko taas paistaa,ainaskin kreikassa.

Onnittelut Kreikalle.Hyvä show,erinomainen tulos ja täydellinen järjestäytyneen rikollisuuden ilmentymä.
Velkaa vaan 350 miljardia.
Toiset maksaa heidän velkansa kreikan velatkin ovat muuttuneen saataviksi.

Pistääkö kohta Italian mafia paremmaksi.
Niiden velat ovat jo toista luokkaa.500 miljardia,hyvä jos riittää.

Kyllä kelpaa olla EU,n mallioppilas.

Ubuntu-10

Suomi ja Suomi, lopettakaa keskustelu Suomesta, nyt on EU ja siihen on usko luja. Suomi on ollut Ruotsin, Venäjän ja nyt EU:n alla. Venäjän avustuksella Suomi sai itsenäisyyden, joka nyt luovutettiin kansan tahdon mukaisesti EU:lle. Vaikeita aikoja elettäessä valitetaan ja vaikeroidaan. Jos itsenäisyyttä halutaan, tarvitaan sisällissota, jossa taistellaan EU:ta vastaan.

EU kansalainen

Sivut

Rahan Perässä

A-P.Pietilä on Etelä-Suomen Median julkaisujohtaja ja pääkaupunkiseudun suurten kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja sekä pitkäaikainen taloustoimittaja. Hän on seurannut rahoitusmarkkinoita kolmekymmentä vuotta, kirjoittanut pari tuhatta lehtijuttua ja kymmenkunta kirjaa. Hän sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon 2009. Rahan perässä -blogissa seurataan rahavirtoja, talouden liikkeitä ja ennen kaikkea kenen taskuissa rahat ovat.