Rahan Perässä

Lahjooko eläkeyhtiö asiakkaitaan?

Suomessa ei esiinny kreikkalaista korruptiota, joka vaikuttaisi talouselämän päätöksentekoon. Kansainvälisen selvityksen mukaan Suomi on yksi maailman puhtoisimmista maista. Siitä huolimatta Suomessa tuomitaan tasaisin väliajoin yritysjohtajia sisäpiiritietojen väärinkäytöstä ja virkamiehiä lahjuksen vastaanotosta. Minkä tekemisen luokkaan kuuluvat Finnairin toimitusjohtajan asuntokaupat ja työeläkeyhtiöiden kiinteistökaupat omien asiakkaidensa kanssa, Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroosin väitteiden mukaan näissä kaupoissa on kysymys korruptoituneesta asiakashankinnasta.

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen onnistui löytämään ostajan pitkään myymättömänä olleelle arvoasunnolleen. Ostajaksi valikoitui Finnairin suurimpiin omistajiin kuuluva työeläkeyhtiö Ilmarinen. Kauppahinta oli 1,8 miljoonaa euroa.

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos väitti 2003, että työeläkeyhtiöiden asiakassuhteet ovat korruptoituneita.

Hänen mukaansa kilpailukeinona käytetään kiinteistökauppoja. Kiinteistöistä maksetaan ylihintaa asiakkaiden saamiseksi. Wahlroosin mukaan tel-yhtiöiden maksamat ylihinnat ovat yleisesti tiedossa, mutta viranomaiset eivät ole niihin puuttuneet.

Vakuutusvalvontaviranomaiset tutkivat Wahlroosin väitteet, mutta näyttöä kiinteistökauppojen ylihinnoittelusta ei löytynyt. Sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston entinen ylijohtaja Tarmo Pukkila on kuitenkin palannut uudelleen samaan asiaan ja vaatii sisäpiirikauppojen ja vastaavien perusteellista tutkintaa.

Kyse on isoista rahoista

Vehviläisen eduksi voidaan laskea, että hän sai asunnon myydyksi hyvällä hinnalla, asuntoon sitoutunut pääoma vapautui muuhun sijoituskäyttöön, asunnon hintariski siirtyi eläkeyhtiölle, asumisoikeus huoneistossa jatkuu ja takaisinosto-oikeus turvaa mahdollisuuden ostaa asunto matalasuhdanteen aikana takaisin myyntihintaa edullisemmin.

Lisäksi Vehviläinen maksaa asunnosta verotusarvon mukaista asuntoetua, joka on kolmannes siitä, mitä Finnair maksaa asunnosta vuokraa nykyiselle omistajalle Ilmariselle. Kaikki on laillista, mutta onko se hyväksyttävää toimintaa?

Peitelty palkkaetu?

Vehviläisen asuntokauppaan on vaikeata löytää muuta järkevää selitystä kuin se, että Finnair halusi antaa toimitusjohtajalleen merkittävän taloudellisen edun, jota ei tarvitse esitellä vuosikertomuksessa ja kaupasta syntyneestä edusta ei veroteta toimitusjohtajaa.

Järjestelyä edesauttoi se, että Finnairin hallituksen puheenjohtajana on eläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas. Toisaalta Vehviläinen on Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen. Hallintoneuvosto edustaa Ilmarisen suurimpia asiakkaita, joista työeläkeyhtiö haluaa pitää kiinni.

Yritysjohtajien ”ristiinistunta” on Suomessa erittäin yleistä. Menettely mahdollistaa sen, että toistensa hallituksissa istuvat johtajat voivat jakaa vastavuoroisia etuja kuten palkankorotuksia, bonuksia ja eläke-etuja.

Työeläkeyhtiötkovassa kisassa

Työeläkeyhtiöt taistelevat asiakkaista asiakaseduilla, joihin kuuluvat maksupalautukset eli asiakashyvitykset ja kiinteistö- ja osakekaupat omien asiakkaiden kanssa.

Asiakashyvityksiä on maksettu asiakkaille myös sellaisina vuosina, joina eläkeyhtiöiden sijoitustuotot ovat olleet pakkasella.

Asiakkaat voivat vaihtaa eläkeyhtiötä vuosittain. Koska eläkemaksujen perusteet ovat kaikissa yhtiöissä samat, asiakashankinta voi tapahtua vain asiakashyvitysten ja muiden etujen tarjoamisen kautta. Näihin kuuluvat nykyään erilaiset työhyvinvoinnin kasvattamiseen kohdistuvat tukirahat. Yritykset voivat käyttää rahat oman henkilökuntansa luontoisetuina tai palkanlisänä.

Guggenheim-sotku on omaa luokkaansa

Helsinkiin kaavaillun Guggenheimin taidenäyttelyhallin perustamiseen liittyvät epäselvyydet ovat omaa luokkaansa. Helsingin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Siren sai selvitystyön kuluessa hallituspaikan yrityksestä, jonka pääomistajiin kuuluu Guggenheimin Suomen-edustaja Carl Gustaf Ehrnrooth. Lisäksi Gallen-Kallela-Sirenin vaimo palkattiin Ehrnroothin yrityksen palvelukseen.

Virkamiehiä on tuomittu paljon vähäisemmistäkin rikkomuksista sakkoihin. Voileivän ja oluen tarjoaminen on katsottu tietyissä tapauksissa eduksi, joka on lahjontaa. Myös virkamiehen vaimon matkojen maksamisesta  on tuomittu lahjoman vastaanottamisesta.

Rahan Perässä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet