Talvi on pettänyt meidät

Vesilätäkössä uiva sorsapariskunta. Suomen Turussa ja helmikuussa. Samaan aikaan veivataan itärajan takana talviolympialaisia. Norjalaiset syyttelevät siellä varustehuoltoa ja suomalaiset taivastelevat huonoa tuuria. Heillä on joku jota syytellä pettymyksen ja epäuskon hetkellä.

Kenen puoleen minä voin kääntyä? Haluan valittaa siitä, ettei minun kuulu nähdä pärskiviä sorsia tähän aikaan vuodesta vesilätäköissä. Nyt on talvi, jumalauta.

Päivä oli jo kääntynyt pimeneväksi illaksi, kun lähdin kävelemään töistä kotiin. Kotimatkallani kuljin Teatterisillan yli ja silmäilin siinä aikani kuluksi sillanpieleen lukittuja rakkauden symboleita, lukkoja. Rakkautta näytti olevan montaa eri sorttia ja eri väriä.

Kaikki oli hyvin siihen saakka, kunnes löysin kaiteeseen kiinnitetyn nippusiteen. Nippusiteen. Rakkauden symbolina. Jotain kertakäyttörakkauttako sillä halutaan symboloida?

Sitten vielä iltalenkillä vastaan tuli tämä sorsaepisodi. Mihin tämä maailma on menossa?

Toisaalta kaiken voi ajatella myös toisesta tulokulmasta. Ehkä tuo sorsapariskunta oli osoitus rohkeudesta. Siitä, että normaaliolosuhteissa tuo vesilätäkössä telmiminen ei olisi ollut mahdollista, koska vesi olisi vaikkapa viimetalvena ollut joko jään tai lumen muodossa. Ui siinä sitten.

Entä se nippuside sitten, eihän se nyt ainakaan kestävän rakkauden symbolina toimi? Toimikoot sitten vaikka erilaisen ja omaperäisemmän rakkauden tulkitsijana. Ajatushan siinä on se tärkein.

Voihan sen nippusiteen siitä käväistä kesällä lokki pois nokkimasta. Eiköhän se nippusiteen kiinnittämishetken synnyttämä muisto liene pariskunnalle tärkeämpi asia, kuin pohtia nippusiteen säänkestävyyttä ja ekologista tulevaisuutta.

Aina voi asioista valittaa, mutta muutosta valittaminen ei tuo. Muutoksen tiellä on ihmisten ajattelemattomuus.

 

Rosvoroopen tarinat

Rosvoroopen tarinat ovat näkökulmia alle kolmekymppisen sinkkumiehen silmin. Osku Valtonen viihtyy työnsä puolesta aktiivisesti Turun yöelämässä, jossa letkeä herrasmies on elementissään. Ja niin kuin esikuvansa nimikkolaulussa lauletaan: "Ja tyttö poltti sydämens, mut Roope sikarin.