Päätoimittaja Uitto

Johtajien palkoista valittaminen turhaa

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell ansaitsee 15 000 euroa kuukaudessa.

Teija Uitto

Turku päätti nimittää kaupunginjohtajiksi tutut nimet: Aleksi Randellin (kok) ja Jarkko Virtasen (sd). Miesten jatkaminen tehtävissään ei aiheuttanut suurta porua, mutta heidän palkkansa sen sijaan kismitti etenkin vasemmistoleiriä. Kaupunginjohtajan 15 000 euron kuukausipalkka meni mutinoitta läpi, mutta apulaiskaupunginjohtajan 12 300 euron palkkaa ei niin vain sulatettu.

Apulaiskaupunginjohtaja perusteli palkkapyyntöään vertaamalla sitä muiden suurten kaupunkien vastaavien johtajien ansioihin. Lopulta palkkavaatimus hyväksyttiin äänestyksen jälkeen.

Turun pomojen palkat eivät ole kohtuuttomia eikä niiden vetäminen yleiseen keskusteluun johtajien liian suurista palkoista tunnu reilulta. Kylmä tosiasia on, että kilpailu hyvistä johtajista on veristä.

Etenkin pienet kunnat menettävät jatkuvasti asiansa osaavia johtajia isompiin kaupunkeihin. Ja on hyvä muistaa, että Turullakaan ei ole sellaista erityisasemaa, mikä tekisi siitä haluttavan muihin isoihin kaupunkeihin nähden. Pikemminkin saamme olla tyytyväisiä, että saamme osaavia henkilöitä johtopaikkoihin. Päätöksenteon jähmeys kun ei ole mikään vetovoimatekijä.

Eikä hyvistä johtajista tapella vain kuntien kesken, vaan osaajista on kiinnostunut myös yksityinen sektori. Siellä taas palkat ovat aivan eri sfääreissä. Suomen suurimpien pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat ansaitsevat keskimäärin vajaa 55 000 euroa kuukaudessa. Näihin lukemiin kun vertaa, tuntuu keskustelu Turun johtajien palkoista ylimitoitetulta.

Turun johtamismalli on yhä remontin alla, mutta todennäköisesti lopputulos on aiempaa selkeämpi. Turku aikoo joka tapauksessa supistaa johtajamääräänsä. Ja kun johtajien vastuualue kasvaa, on korkeampi palkkakin perusteltu.

Tomi Kangasniemi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet