Päätoimittaja Uitto

Kulut kurissa, mutta menestystä tulee

TPS:n Jaakko Nyberg ylsi korkeammalle kuin HJK-pelaajat Liigacupin loppuottelussa. Turun seurat TPS ja Inter ovat vahvasti tyrkyllä mitaleille myös Veikkausliigassa, jonka kausi käynnistyy 15.4.

Aki Saranen

Turkulainen jalkapallokausi ei olisi voinut käynnistyä paremmin. Turun Palloseura voitti helsinkiläisyleisön edessä Liigacupin finaalissa HJK:n. Pysti on TPS:lle ensimmäinen. Kun viimeksi turkulainen seura voitti Liigacupin, se eteni myös Veikkausliigan mestariksi. Näin kävi siis Interille 2008.

Liigacupin voiton ainoa palkinto on hyvä mieli. Kivaa harrastustoimintaa suomalainen jalkapallo taitaa nykyään muutenkin olla. HJK, joka pelaa tulevana kesänäkin Mestarien liigan karsinnoissa, on ainoa seura, joka jotain rahaa kauden aikana lompakkoonsa käärii. Itse asiassa helsinkiläisillä on ollut jo viimeiset 15 vuotta mahdollisuus ottaa ylivoimainen ykköspaikka Suomessa ja nousta vähintään keskitason eurooppalaiseksi seuraksi, mutta se ei ole pystynyt odotuksia täyttämään.

TPS:nkin budjetti on suuromistaja Seppo Sairasen lähdön jälkeen kutistunut hyvin pieneksi. Jälkikäteen katseltuna on selvinnyt, että Sairasen rahoilla ruokittiin lähinnä organisaatiota eikä urheilullista puolta. Se ei pitkän päälle tuo menestystä. TPS on puolta kevyemmällä kukkarolla yltänyt jopa parempiin urheilusaavutuksiin ja kun se ei ole ostanut kalliilla vieraita nimimiehiä, on omien poikien kasvattaminen onnistunut niin hyvin, että turkulaisia lahjakkaita pelureita soljuu virtana ulkomaille, mikä taas tarkoittaa lisäeuroja TPS:lle.

Inter on onnistunut niin ikään omassa strategiassaan. 10 vuotta sitten seuran väitettiin maksavan liikaa palkkaa väärille miehille, jotka luulivat tulleensa kaupungin hommiin nojailemaan maalitolppaa vasten. Vääristymä on sittemmin korjaantunut ja tuloksen näkee nurmella. Interin rahoitusmalli on erilainen kuin TPS:lla, mutta se toimii ja kulut pysyvät kurissa.

Turussa menee ok, mutta suurin osa jalkapalloliigaseuroista on taloudellisesti joko suurin piirtein saattohoidossa, henkitoreissaan jo ties kuinka monetta vuotta perättäin tai ottamassa riskejä, jotka voivat mennä syteen tai saveen, yleensä saveen. Esimerkiksi Jyväskylässä ja Kuopiossa on tehty isoja satsauksia. Tappiota tulee vuosittain rajusti. Joukkueet ovatkin päässeet kärkikahinoihin, mutta toistaiseksi se ei näy seurojen tileillä. Nurinkurista bisnestä, jos sitä voi lainkaan bisnekseksi kutsua.

Turun seurojen hullut vuodet ovat ohitse eikä niitä uhkaa mikään liigatasolla. Maltti on valtti ja ässäkortit kädessä takaavat sen, että turkulaisyleisön ei tarvitse raivota oman seuransa edustajille niiden tyhmyyden takia.

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet