Päätoimittaja Uitto

Visio 2031 täynnä ympäripyöreyksiä

Visio 2031 kertoo, että parinkymmenen vuoden kuluttua Turun keskustassa liikkuva huomaa, että kaupungista pidetään hyvää huolta. Kauppatori ainakin tarvitsee huolenpitoa.

Tällä viikolla esitelty Turku 2031 -visio ei tuonut esiin hirveän suuria yllätyksiä. Turkulainen esitteli muutamia Turun keskustan kehittämistoimikunnan ideoita jo tammikuussa 2012. Kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen uumoili, että räväkimmin muutosehdotuksista esiin pomppaava Aurajokirannan hiekkaranta voisi olla Barkerinpuiston kohdalla tai vastarannalla Itäisellä rantakadulla kaupunginteatterin edustalla. Viralliseen Turku 2031 -visioon liitettiin myös muun muassa onkilaiturit.

Kokonaisuudessa visio on täynnä ympäripyöreyksiä. Yksityiskohtaisia suunnitelmia heitetään hyvin vähän ilmaan. Se on kaupunkilaisen kannalta harmillista. Olisi mukava spekuloida tarkemmilla mielikuvilla tulevaisuuden Turusta.

Turkulaisen alkuvuodesta järjestämässä keskustan kehittämiskisassa tuli esiin huomattavan paljon enemmän konkreettisia ajatuksia, kuten Kauppatorin holvikaaret, paviljonkikahvila, suihkulähde, valaistuja puita ja viheristutuksia. Muualle keskustaan ehdotettiin muun muassa liikunta- ja tapahtumakeskusta nuorille, pysyvää sirkusta, näkötornia hämähäkkitontille sekä rautatiepuistoon uimala lapsille.

Virallisen kehittämistoimikunnan kannalta ympäripyöreys lienee tarkoituksellista. Turku 2031 -visio ei sido kaupunkia minkäänlaisiin päätöksiin. Tulevaisuusspekuloijat ja äänekkäimmät kunnallispoliitikkoänkyrät eivät voi tarttua mihinkään yksityiskohtaan ja ahdistella virkamiehiltä vastauksia.

Yhteen seikkaan voi ihminen, joka on vähänkin enemmän seurannut toriparkkikysymystä, puuttua pohdiskellen. Visiossa lukee, että ”Kauppatori on viihtyisä kauppapaikka ja samalla paikallisliikenteen solmukohta”, kun taas matkakeskuksen rakentamisen myötä ”Aninkaistentullista on tullut paitsi uusi palvelujen keskittymä, myös tärkeä joukkoliikenteen vaihtopaikka”.

Bussit liikkuvat siis jatkossakin Kauppatorin laidoilla. Maanalaisen bussipysäköinnin rakentaminen tulisi liian kalliiksi. Missä bussit ovat toriparkin mahdollisen rakentamisen aikana, on yhä mysteeri. Samalla kuitenkin on hämäävää, kun matkakeskuksesta puhutaan joukkoliikenteen yhtenä asemapaikkana. Tarkoitetaanko myös paikallisliikennettä? Jos tarkoitetaan, onko sinne järkevää tehdä toista asemaa?

Visio 2031 on keskustan kehittämiskunnan luomus. Tuntuu omituiselta, että komitea haluaa nähdä Aninkaistentullin alueen uutena palvelujen keskittymänä, kun jatkuvasti puhutaan ydinkeskustan palvelujen kehittämisestä.

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet