Parempi pullonkeräys kuin kolikon kerjäys

Vappu on pantillisten pullojen ja tölkkien kerääjille vuoden tuottoisinta aikaa. Kaupunki on parin päivän juhlimisen jälkeen kuin hävityksen kauhistus, mutta eipä näy tyhjiä ja nimen omaan ehjiä pulloja tai tölkkejä missään. Ahkerat ihmiset ovat keränneet suurimman osan pois vapunpäivän aamuun mennessä.

Aiemmin panttipullojen kerääjät olivat kantaväestöön kuuluvia lapsia, työttömiä, eläkeläisiä tai muita lisätienestiä kaipaavia suomalaisia. Nykyään keräys näyttää olevan monopolisoitunut romanialaisille. Turun perinteinen Vartiovuoren vapunpäivän suurpiknik oli romanialaiskerääjien kultakaivos. Kerääjiä oli toistakymmentä. He lähes anastivat puoliksi juotuja tölkkejä juhlijoiden käsistä.

Tyyli oli aggressiivinen, mutta tehokas. Luostarinkadun ja Vartiovuorenkadun kulmassa nökötti pakettiauto, jonka katolla oli puolitoista metriä korkea kasa, joka muodostui pullojen ja tölkkien täyttämistä jätesäkeistä. Auton vieressä oli vielä kymmenen täyttä säkkiä lisää. Ja päivä oli vasta alussa.

Jossain päin Turkua on kauppias ollut keskiviikkona vaikeuksissa. Mahdollisesti tuhansien pullojen ja tölkkien palauttaminen tekee pullonpalautusautomaatille tuntien jonon ja mitä luultavimmin laitteen kapasiteetti ei riitä imemään pulloja. Katastrofi on edessä.

Kun kerjäläiset tulevat Turkuun keräämään pulloja, on siinä sekä hyvää että huonoa. Hyvää on, että panttipullot löytävät tiensä oikeaan paikkaan ja Turun kadut ovat astetta siistimmät. Huonoa on se, että kun kerättävät pullot loppuvat tai ainakin hetkellisesti vähenevät, tulee kerääjien mieleen muita ansaitsemiskeinoja.

Lasinsirujen peittämillä Turun kaduilla vapunpäivänä kulkenut kansalainen kirosi ihmisten vimmaa pullojen rikkomiseen, mutta kuultiinpa jonkun toteavan, että mitä vähemmän on ehjää kerättävää, sitä vähemmän on kerääjiä ja kerjäläisiä. Kaksipiipuinen juttu.

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Turkulaisen päätoimittaja Teija Uitto pohdiskelee ajankohtaisia asioita, isoja ja pieniä, ikäviä ja iloisia.