Päätoimittaja Uitto

Paikallisvaikuttaminen ei vaadi politiikkaa

Hämeentien kupeessa sijaitsevan Paasmajan ympäristö ei ole kaupungissa parhammassa maineessa, mutta toisella puolella tietä oleva Nummenpakka on.

Arkisto

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden aikana järjestettiin 13 viikkona kaupunginosaviikot, jotka esittelivät Turun asuinalueita niiden ominaispiirteiden, tapahtumien, maamerkkien ja ihmisten kautta. Vaikka taustalla oli kulttuuripääkaupunkisäätiö, perustui viikko-ohjelmien laatiminen ja toteuttaminen kaupunginosayhdistysten aktiivisuuteen. Viikot koettiin Turussa sen verran tärkeiksi, että niitä jatketaan tänäkin kesänä, mutta nyt nyt Kaupunginosaviikkojen tukiyhdistys ry:n kautta.

Paikallisuus on nykymaailmassa sekava käsite, kun ennen globaalista on tullut lokaalia. Ihmiset eivät kuitenkaan tunne yhtäläisyyttä joka asiassa tuhansien kilometrien päässä asuviin ihmisiin. Siksi etsivät paikallisuutta pienemmästä piiristä. Naapurista, saman kadun asukkaista, omasta korttelista, läheiseltä ostarilta. Jos turkulainen on ylpeä kotikaupungistaan, hän on ylpeä asuinalueestaan tai ainakin siitä, mistä hänellä on parhaat muistot ja minne hän alati kaipaa.

Länsi-Turun kaupunginosaviikon seminaarissa vieraili turkulainen ympäristöministeri Ville Niinistö, joka viittasi puheessaan kuntauudistuksen haasteisiin paikallisdemokratian kannalta. Kansalaiset kokevat, että heillä ei ole riittäviä vaikutuskanavia suomalaisessa paikallishallinnossa. Ministeri puhuikin Ruotsissa käytössä olevista kaupunginosalautakunnista sekä kaupunginosavaltuustoista, joka esimerkiksi juuri Länsi-Turussa toimiessaan voisi päättää vaikka virkistysalueiden kehittämistarpeista.

Kansalainen tietysti haluaa tuntea, että juuri hänestä ja hänen lähipiiristään välitetään ja että hänen tahtonsa kuuluu myös päätöksiä tehtäessä, mutta demokratia ei ole huutoäänestys, jossa seistään joka lähiön barrikadeilla ja vaaditaan vain itselle ihan mitä vaan. Kansalaisen paikka vaikuttaa on vaaleissa.

Kaikkeen vaikuttamiseen ei tarvita politiikkaa tai virkamieskoneistoa. Kansalainen voi vaikuttaa omilla arkipäivän teoillaan, omilla ajatuksillaan. Alueen kehitys syntyy myös ihmisistä. Identiteettiä ei synny kuin alueaktivismilla. Se on itse asiassa tehokkaampaa kuin mitä jokin kaupunginosavaltuusto voisi koskaan tehdä. Sillä voi parantaa tai huonontaa alueen mainetta. Siinä turkulaiset ovat osoittaneet kekseliäisyyttä, mitä ei jokaisessa tämän kokoisessa kaupungissa ole.

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet