Päätoimittaja Uitto

Yöpyjät hävisivät Turusta muihin suurkaupunkeihin

Talvinen Turku kiinnosti yöpyjiä vielä viime vuonna. Tilanne on normalisoitunut vuonna 2012.

Arkisto

Viime vuosi oli Turulle turismin menestysvuosi. Euroopan kulttuuripääkaupungissa oli rekisteröityjä yöpymisiä 805 800. Lisäystä vuodesta 2010 oli 6,2 prosenttia. Turku oli yöpymisissä Suomessa kolmannella sijalla Helsingin ja Tampereen perässä. Taakse jäivät muun muassa Lapin ja Kainuun vetonaulat Rovaniemi sekä Kuusamo.

Ei ole mikään yllätys, että kun vuosi vaihtui, lähti yöpymiskäyrä laskuun. Kulttuuripääkaupunkivuosi on ohi eikä talvinen Turku ole maailman kiehtovimpia käyntikohteita. Turun majoitusliikkeissäö oli tammi-helmikuussa 2012 puoli prosenttia vähemmän yöpymisiä kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Kotimaiset yöpymiset kyllä kasvoivat, mutta ulkomaiset vähenivät lähes yhdeksän prosenttia.

Turun tilastossa ei sinänsä ole ihmeteltävää, mutta kummallista kyllä, yöpymiset lisääntyivät tammi-helmikuussa Helsingissä 4,6 prosenttia, Vantaalla 8,5 prosenttia, Jyväskylässä 5,5 prosenttia ja Kuopiossakin 3,1 prosenttia. Näissä kaupungeissa ei ole perinteistä hiihtolomamatkailua eikä niissä ollut sydäntalvella suurtapahtumia, jotka houkuttelevat ulkopuolisia ihmisiä kaupunkiin.

Kesä on vasta tulossa. Sen jälkeen nähdään, mikä on Suomen parhaan kesäkaupungin ja sen saariston vetovoima vuonna 1 jälkeen kulttuuripääkaupunkivuoden. Pitkässä trendissä on kyllä harmillisia seikkoja. Turun markkinaosuus koko maan majoitusvuorokausista on laskenut vuodesta 2001. Viime vuonna tuli pieni nousu, mutta se pitää ajanjaksoa tarkastellessa laskea silmänlumeeksi.

Pitääkö Turussa huolestua? Hieman. Jostain syystä ajatus Turun vetovoimasta ei kohtaa matkailijoiden käytännön tekoja.

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet