Päätoimittaja Uitto

Toriparkki hajotti demaririvit

Toriparkki-hanke joutui vastatuuleen, kun kaupunginhallitus palautti kaavaehdotuksen uudelleen valmisteltavaksi.

Arkisto

Toriparkki-vääntö sai yllättävän käänteen, kun kaupunginhallitus palautti maanantain kokouksessaan kaavan takaisin valmisteltavaksi. Palautusevästykseksi annettiin vielä, että Kauppatorin ja sitä ympäröivien katujen alle ei sijoitettaisi maanalaista pysäköintilaitosta.

Lisäksi hallitus haluaa, että lisäpysäköintitilaa kartoitetaan Yliopistonkadun luoteispuoleiselta kallioalueelta eli Louhea laajentamalla. Esityksenä on myös, että pysäköintilaitoksesta toteutetaan sujuvat kulkuyhteydet Kauppatoria ympäröiviin kortteleihin ja kalliopysäköinnille tutkitaan uusia sisäänajoja idän ja lännen suunnasta.

Kaupunginhallituksen päätös syntyi äärimmäisen niukasti, äänin 7-6. Yllättävintä oli, että kaksi demarijäsentä Piia Elo ja Kjell Lundahn asettuivat palautuksen kannalle. Näin he äänestivät vastoin Sdp:n kunnallisjärjestön ja valtuustoryhmän kantaa.

Sdp:n ylin johto seisoo yhä lujasti toriparkin takana. Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, pyritäänkö kaavaehdotus toriparkilla varustettuna tuomaan yhä valtuuston käsittelyyn. Kuntalain mukaan tämä on mahdollista, mikäli 17 kaikkiaan 67:stä valtuutetusta niin haluaa.

Tämä olisi tosin aika järeä temppu. Etenkin kun kunnallisvaalit ovat jo ovella. Aiemmin demarit ovat seisseet yhtenäisenä toriparkin takana. Nyt haisee siltä, että vaalien läheisyys on saanut rivit rakoilemaan. Mikäli puolue asettuu selvästi hankkeen taakse, se saattaa tietää paikkojen menetyksiä syksyn vaaleissa.

Toki on aina mahdollista, että asian vatkaaminen näinkin pitkään on saanut jotkut entistä epäilevämmiksi hankkeen hyödyistä. Mutta kunnallispolitiikan kiemuroita nähnyt katselee asiaa helposti sen kyynisimmän linssin läpi. Ei olisi ihme, jos toriparkki palautuisi valtuuston käsittelyyn - heti syksyn kunnallisvaalien jälkeen.

Tomi Kangasniemi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet