Päätoimittaja Uitto

Halpabussit tulevat myös Turkuun

Onnibusin toimitusjohtaja Pekka Möttö uskoo halpabussien saavuttavan suosiota myös Turun ja Helsingin välillä.

Petteri Mäkinen

Halpabussiyhtiö Onnibus aloitti kevättalvella räväkästi mainostamalla kolmen euron bussimatkoja Tampereen ja Porin välillä. Sittemmin liikennöinti on ulottunut myös Tampereelta Helsinkiin, ja nyt bussiyhtiö aloittaa liikennöinnin myös Turusta Helsinkiin.

Kolmen euron bussimatkat ovat tietysti markkinointikikka, sillä tuolla hinnalla pääsee bussimatkalle vain nopein henkilö. Kunnon kilpailua bussialalle on kuitenkin tulossa, sillä keskimäärinkin Onnibus lupailee hintojen jäävän alle puoleen kilpailijoiden hinnoista.

Selkeästi halvemmat hinnat luovat paineita paitsi bussiliikenteeseen myös VR:n suuntaan. VR on jo reagoinut uudistamalla hinnoitteluaan, mutta uudistus on ollut lähinnä kosmeettinen.

Bussi- ja junaliikenteen tulevaisuus ei ole monopoleissa, ja tämä tullaan näkemään jo nyt kun kilpailu asteittain vapautuu. Monelle ulkomaan matkaajalle suomalaisten bussien ja junien hintapolitiikka tuntuu aivan käsittämättömältä. Matkat maksavat aina saman verran riippumatta siitä, milloin matkustat ja kuinka aikaisin matkasi varaat.

Monissa muissa maissa lipun hinta saattaa pudota jopa kolmannekseen, mikäli matkustat hiljaisena aikana tai varaat matkasi esimerkiksi kuukautta ennen lähtöä. Tätä sopisi sovellettavan myös kotimaan markkinoilla.

Joukkoliikenteen houkuttelevuuteen on panostettava, ja nyt tuntuu, että se voi tapahtua vain purkamalla monopolit vapaalle kilpailulle. Bussimonopolin purkaminen tuo myös monille turkulaisille bussiyrittäjille mahdollisuuden päästä aiemmin suljetuille pikavuoromarkkinoille. Niillä markkinoilla taas voi pärjätä, kunhan vain satsaa kunnolla palveluun.

Kun joukkoliikenteen hinnat saadaan alas, saattaa moni yksityisautoilijakin vaihtaa kulkupeliään. Tällä hetkellä kun oma auto on vielä liian kilpailukykyinen vaihtoehto kaupunkien välisessä liikenteessä.

Tomi Kangasniemi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet