Päätoimittaja Uitto

Kiinnostaako sinua toriparkkihanke?

Toriparkkiasiaa on puitu Turussa yli kymmenen vuotta. Joko ollaan loppusuoralla?

Jos turkulainen on kiinnostunut oppimaan kunnallista päätöksentekoa, niin kannattaa tutustua internetin ihmeelliseen maailmaan ja laittaa hakulausekkeeksi Turku+toriparkki. Kaikki 10-15 vuoden aikana nähdyt käänteet eivät varmasti löydy verkosta, mutta asiaan vihkiytymätönkin saa äkkiä käsityksen siitä, millainen sotku koko hanke on jo pitkään ollut.

Kaupungissa lienee melko vähän ihmisiä, jotka enää ymmärtävät, mitä mikäkin vaihe tarkoittaa, mitkä tahot hakevat milläkin myönnytyksellä tai kiellolla mitäkin seuraavia päätöksiä tai lykkäyksiä ja mistä ihan tarkalleen milloinkin keskustellaan. Kauppatorin asemakaavasotku on varmasti etäännyttänyt kansalaiset paikallispolitiikasta. Ei siksi, että heitä ei kiinnostaisi, mitä yhden kaupungin merkittävimmän paikan ympärillä tapahtuu vaan monimutkainen käsittelytapa tekee vuosien saatossa monelle ihmiselle asiasta tyhjänpäiväisen.

Turussa on lopulta yllättävän pieni määrä päätöksenteon ulkopuolella olevia ihmisiä, joille toriparkin vastustaminen tai kannattaminen on lähes elämän ja kuoleman asia. He kirjoittavat yleisönosastoihin ja järjestävät mielenosoituksia tai puffaavat hanketta hyvä veli -seurueissaan. Suurelle osalle turkulaisista toriparkin rakentaminen tai rakentamatta jättäminen on täysin yhdentekevä asia.

Siihen ei liity minkäänlaista arvolatausta tai pohdintaa kaupungin keskustan tulevaisuudesta, mutta heidänkin mielestään olisi varmaan kiva, jos jossain päin keskustaa olisi enemmän parkkipaikkoja. Suuri osa toivoo myös, että jokin ratkaisu tehtäisiin äkkiä. Niin toivoo moni kunnallispoliitikkokin, joka voivottelee jankkaamista Facebook-sivullaan.

Kaupunginvaltuuston 25 jäsentä teki maanantain kokouksessa esityksen, jossa ehdotetaan kansanäänestyksen järjestämistä toriparkista. Kansanäänestys on nostettu hankkeessa ennekin pöydälle. Vuonna 2009 yli 10000 ihmistä veti nimensä kansanäänestys-adressiin. Mitään äänestystä ei silloinkaan järjestetty. Nyt olisi hyvä toimia samoin. Kenelle on hyötyä siitä, jos äänestysprosentti olisi alle 20 tai peräti alle 10?

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet