Päätoimittaja Uitto

Turusta voisi vielä tulla rockkaupunki

Oululaislähtöinen Kauko Röyhkä asuu nykyään Turussa. Vanhan polven rokkari tuo hieman katu-uskottavuutta kaupunkiimme.

Else Kyhälä

Turun vanhassa Auran Panimon talossa aloitti huhtikuussa toimintansa Turku Rock Academy, jonka tarkoitus on kehittää turkulaisia nuoria rockyhtyeitä olemaan parempia soittajia, parempia bändejä ja ylipäätään laaja-alaisesti ajatellen musiikin ammattilaisia.

Hanke on toistaiseksi kahden vuoden mittainen. Tuloksia sinä aikana on vaikea saada esiin, mutta toisaalta ensimmäisiä tuloksia on tavallaan jo tullut. Rock Academyyn valitaan yhtyeitä Turku Bandstand -kisan, joka on pyörinyt jo 16 vuotta, kautta ja kilvan vuoden 2011 voittaja The 5th of April on jo saanut suitsutusta muuallakin kuin Turussa.

Bandstandin puuhamies Tomi Arvas ja Rock Academyn vastaava tuottaja Mark Bertenyi näkisivät mielellään turkulaisen rockmusiikin tulevan tunnetummaksi ja samalla Turku tunnettaisiin rockosaamisesta siinä kuin esimerkiksi urheilumenestyksistäänkin.

Nythän Turku on kevyen musiikin saralla yleinen naurunaihe. Ihmisille tulevat ensimmäisinä mieleen Matti ja Teppo, Ressu, Jussu ja Tommi Läntinen. He ovat kaikki kovan luokan musiikkiammattilaisia, mutta heidän edustamansa musiikki ei ulkopaikkakuntalaisten silmissä saa sellaista arvostusta kuin Tampereen perinteinen rockmaisema.

Turun kaupunki lienee Rock Academyn perustamisen myötä ymmärtänyt, miten paikkakunnan imagoa voidaan viilata monin eri keinoin. Meillä oli jo kulttuuripääkaupunkivuosi, josta Turku sai monipuolisuudellaan kiitosta. Turku on myös onnistunut muutenkin pesemään kasvojaan viime vuosina, sillä maan alakulttuuripiirien mielestä Turku ei ole enää se seisahtuneen homeinen kylä.

Kun vauhtiin on päästy, niin seuraavaksi olisi aika nuorentaa ja virkeyttää imagoa musiikin, nimen omaan rockin, keinoin. Sille, päättääkö nuoremman polven turisti tulla Turkuun, ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko Turku rock- vai iskelmäkaupunki, mutta kyllä sillä vaan on.

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet