Päätoimittaja Uitto

Kansanäänestyksen tulos olisi mitätön

Turun kaupunginvaltuusto puntaroi toriparkin kohtaloa ensi maanantaina.

Teija Uitto

Turun toriparkin kohtalo on nyt vaakakupissa, joka näyttää keikkuvan täysin odottamattomasti laidalta toiselle. Turun kaupunginhallitus päätti maanantaina yllättäen puoltaa 21 valtuutetun ja neljän varavaltuutetun esitystä siitä, että toriparkista on järjestettävä neuvoa-antava kansanäänestys.

Kaupunginhallituksen ratkaisu oli täysin sattumanvarainen. Kaupunginhallitus päätyi äänestyksessään tasalukemiin 6–6, koska kokouksesta uupui yksi kokoomuslainen. Kokouksesta puuttui kaupunginhallituksen jäsen Pirkko Keskinen, eikä varaedustaja Pasi Rätykään päässyt kokoukseen. Ratkaisun teki lopulta asiassa puheenjohtajana toiminut Katri Sarlund (vihr.), koska kaupunginhallituksen varsinainen puheenjohtaja Minna Arve (kok.) ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Toni Eklund (sd.) olivat molemmat jäävänneet itsensä asian käsittelystä.

Nyt valtuusto saa eteensä ensi maanantaina sekä keskustan vaihekaavan että ehdotuksen neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä. Odotettavissa on kiivastunnelmainen kokous, sillä toriparkin kohtalo on nyt hyvin täpärästi vain muutamasta valtuutetusta kiinni. Lisäksi toriparkista on tullut monille valtuutetuille ”elämää suurempi kysymys”, ainakin näin kuntavaalien alla.

Neuvoa-antava kansanäänestys ei toisi tilanteeseen minkäänlaista selvyyttä, siksi sitä on turha edes järjestää.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha E. Karvinen on arvioinut, että äänestyksen järjestäminen maksaisi 400 000 – 500 000 euroa. Kustannuksia syntyisi myös äänestyksen tiedotuskampanjasta. Kansanäänestyksellä ei kuitenkaan saataisi vastausta kysymykseen, haluavatko turkulaiset toriparkin vai eivät. Kysymyksen asettelu olisi nimittäin mahdotonta. Miten turkulaiset voisivat ottaa kantaa vain toriparkkiin, kun keskustan vaihekaavassa on kyse muustakin. Miten kansanäänestyksessä voitaisiin riittävän yksikertaisesti kuvata, mitä Turussa tapahtuisi, jos toriparkki rakennettaisiin tai se jätettäisiin rakentamatta? Kysymyksen asettelu on vaikeaa, koska toriparkki on osa suurempaa palapeliä.

Kansanäänestyksen tulos olisi lopulta niin tulkinnanvarainen, etteivät valtuutetut voisi siihen tukeutua. Valtuutettujen on nyt vain hoidettava se homma, johon heidät on kuntavaaleilla valittu.

Teija Uitto

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet