Päätoimittaja Uitto

Nokian vaikutus ulottuu pitkälle

Tästä se alkoi. Nokian työntekijät kuulivat talvella Nokiaa odottavista muutoksista.

Marjo Rämö

Nokia irtisanoo Suomessa 3700 työntekijäänsä. Yhtiön rankin ratkaisu oli sulkea Salon matkapuhelintehdas, josta työttömäksi jää jälleen noin 850 ihmistä. Nokian päätös on kaikkein raskain tietenkin työttömäksi jääville, mutta kova pala se on meille kaikille suomalaisille. Nokia on se brändi, jolla Suomea on viime vuosina myyty. Se on ollut myös suomalaisten itsetunnon kivijalka: vahva näyttö osaamisestamme ja luovuudestamme. Nyt tätä itsetuntoa murennetaan.

Nokia säilyttää Tutkimus- ja tuotekehitysyksikkönsä Salossa, mutta se ei tilanteessa juurikaan lohduta. Työttömyys lisääntyy jälleen voimakkaasti työssäkäyntialueellamme. Kännykkätehtaan sulkeminen vie erityisesti nuorten työpaikkoja. Nokia on ollut myös sadoille turkulaisille nuorille se ensimmäinen työpaikka, jonka vuorotyöstä on saanut kohtuullisen mukavan palkan.

Salo on menettänyt viime vuosina jo viitisentuhatta teollista työpaikkaa. Tilannetta on yritetty korjata kaikin mahdollisin keinoin. Koulutuslaitokset ovat räätälöineet koulutusta työttömiksi jääneille ja nokialaisia on rohkaistu yrittäjiksi. Koulutuksen lisääminen ei kuitenkaan auta, ellei myös työpaikkoja synny lisää. Nokialta yrittäjiksi ryhtyneet eivät juurikaan pysty työllistämään entisiä työkavereitaan.

Alueelle tarvittaisiin nopeasti uusia isoja toimijoita, jotka toisivat tullessaan mieluiten satoja uusia työpaikkoja.

Turun kaupunki on viime vuosina tehnyt työtä saadakseen yrityksiä siirtymään pääkaupunkiseudulta meidän alueellemme. Onnistumisiakin on tullut, siitä osoituksena ovat Kupittaalle ja Skanssiin syntyneet yritysalueet sekä sataman ja lentokentän kupeeseen kasvavat logistiikan alueet. Alueellamme on vahvuustekijöitä, joita on helppo markkinoida: lyhyet välimatkat Eurooppaan, osaavaa työvoimaa ja työntekijöille hyvä elinympäristö. Työntekijöitään arvostavat yritykset ymmärtävät, että työntekijöiden elinympäristöllä on ratkaiseva merkitys myös heidän toiminnassaan. Hyvä elinympäristö ja lyhyet työmatkat lisäävät merkittävästi työntekijöiden jaksamista.

Espoo suunnittelee jo Otaniemeen, Keilaniemeen ja Tapiolaan uutta työssäkäyntialuetta. Turun ja Salon seudun pitäisi nyt saada napattua omalle alueelleen osa niistä yrityksistä, jotka harkitsevat pääkaupunkiseudulle siirtymistä.

Teija Uitto

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet