Päätoimittaja Uitto

Toriparkki tulee vai tuleeko?

Vihreät olivat ainoa iso puolue, jonka rivit eivät hajonneet toriparkki-äänestyksessä. Kuvassa valtuutettu Mikko Laaksonen puolustaa kantaansa.

Tomi Kangasniemi

Ties kuinka monennes toriparkki-käsittely päätyi nyt taas tulokseen, että toriparkki rakennetaan. Nyt puoltajat voittivat vastustajat vain yhdellä äänellä.

Harva asia on jakanut niin kaupunkilaiset kuin sen päättäjätkin näin vahvasti kahteen leiriin. Se, että asiaan ei ole tullut toivottua ratkaisua, tuntuu uuvuttaneen myös päättäjät.

Valtuuston maanantaista kokousta voisi kuvailla jalkapallo-otteluksi, jossa on pelattu nolla-nollaa niin varsinainen peli- kuin jatkoaikakin. Pelaajat ovat ehtineet nähdä kaikki vastustajansa temput moneen kertaan. Se yksi luovuuden värittämä hetki, jolloin peli kääntyy jommalle kummalle, jäi vain nyt puuttumaan.

Useampi valtuutettu oli aiheestakin huolissaan kaupunginhallituksen arvovallan murenemisesta. Samoista asioista päättäminen yhä uudelleen poikkeusmenettelyin ei anna hyvää kuvaa Turun päätöksentekokulttuurista. Tuntuu siltä, että Turun päätöksenteko on siirtymässä eri oikeusasteiden harteille.

Koko toriparkki-asiassa on välillä unohtunut kokonaan se, mistä nyt pitäisi päättää? Siitä, tarvitaanko keskustaan lisää parkkitilaa? Vai siitä, tarvitaanko keskustaan maanalaista kauppatilaa? Vai päätetäänkö siitä, että torista ja sen ympäristöstä pitää tehdä entistä viihtyisämpi?

Toriparkin kannattajien vastaus kaikkiin kysymyksiin on kyllä ja ratkaisuna toriparkki. Vastustajien mielestä nyt pitäisi päättää vain torin kehittämisestä ja se olisi riskittömämpää ilman toriparkkia tai rakentamalla parkkipaikat muualle kuin torin alle.

Asiallista, kaikki vaihtoehdot kattavaa, keskustelua ei toriparkista ole vieläkään käyty. Se on kaupunkilaisten kannalta kaikkein ikävintä. Sokea usko demokratiaan on jo koetuksella. Tosin silläkin voi olla varjopuolensa.

Mieleen tulee esimerkki komediasta, jossa joukko rakennustyömiehiä halusi demokraattisesti päättää, minkä väriseksi heidän työmaaparakkinsa maalataan. Kaikki saivat äänestää ykkös- ja kakkosvaihtoehdon. Kun ykkösäänet hajautuivat, voittajaksi tuli väri, joka sai eniten kakkostiloja. Yksi työmiehistä ihmetteli, miten äänestyksen voi voittaa vaihtoehto, jota kukaan ei halunnut. Nokkamiehen vastaus kuului: Se on demokratiaa.

Toivottavasti yhtä ikävästi ei käy Turun toriparkin kanssa.

Tomi Kangasniemi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet