Päätoimittaja Uitto

Kerjäläisiä ei voi auttaa Turun torilla

Romanikerjäläisten tilanteeseen pitäisi puuttua EU-tasolla.

Bulgarian ja Romanian romanikerjäläiset ilmestyivät Turkuun muutama vuosi sitten. Nyt ilmiö näyttää jääneen pysyvästi katukuvaamme. Kerjäläiset saapuvat Turkuun kuin muuttolinnut ilmojen lämmetessä.

Ensimmäiset kerjäläiset saivat Turussa hyvän vastaanoton. Täällä ei oltu totuttu kerjäläisiin, eikä tiedetty, miten heihin oikein pitäisi suhtautua. Sosiaalinen myötätuntomme on vahva, suomalaiset ajattelevat, että ketään ei saa jättää heitteille. Niinpä romanikerjäläiset saivat hyvät tienestit. Sen jälkeen he ovat palkinneet suomalaisten hyväntahtoisuuden saapumalla aina uudestaan.

Vasta nyt Suomessa aletaan havahtua, että kyse ei olekaan vain köyhyydestä, vaan järjestelmällisestä, ”ammattimaisesta” rahankeruusta, johon liittyy myös rikollisuutta. Poliisi epäilee kerjäläisiin liittyvän jopa ihmiskauppaa. Toimintaan liittyy ainakin muita lieveilmiöitä: taskuvarkauksien lisääntymistä ja nyt Suomeen ovat tulleet myös aggressiiviset rihkamakauppiaat, joiden toiminta täyttää petoksen tunnusmerkit.

Varsinais-Suomen poliisi on asettanut hyvin matalan puuttumisen kynnyksen romanikerjäläisiin. Kerjäläisten ei anneta leiriytyä yhtä yötä pitemmäksi aikaa millekään alueelle taajamassa. Tähän perusteet antavat jo pelkästään hygieniasyyt.

Itse kerjäämiseen poliisi ei voi puuttua, koska se ei ole rikollista. Sen sijaan taskuvarkauksiin ja aggressiiviseen rihkamamyyntiin poliisi on puuttunut Turussa reippaasti. Nyt poliisi toivoo, että myös yleisö suhtautuisi ilmiöön vakavasti ja romanien rikollisesta toiminnasta ilmoitettaisiin poliisille.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on ehdottanut, että kerjääminen kiellettäisiin kokonaan Suomessa. Mikään laki, asetus, kielto tai järjestyssääntö ei kuitenkaan auta mitään, jos me tavalliset ihmiset tuemme kerjäämistä. Kerjäläiset katoavat katukuvastamme vasta kun me lakkaamme antamasta rahaa.

Mutta mitä sitten tapahtuu? Miten köyhyyteen tuomitut ihmiset sen jälkeen pärjäävät? Hankitaanko rahaa rikoksilla?

Romanikerjäläisiä voidaan auttaa vain EU:n tasolla, ei Turun torilla.

Teija Uitto

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet