Päätoimittaja Uitto

Muuttaako possu meidänkin takapihalle?

Villisikahavainnon tehneen henkilön mukaan Artukaisten sialla oli mukanaan myös pikkupossuja. Kuvan pikkupossu asuu kuitenkin Tonterin Villisika Farmilla Hietoisissa.

Mika Tonteri

Villisika on Suomen luonnossa harvinainen näky. Vaikka etelänaapurissa Virossa villisiat porhaltavat menemään noin 13 000 yksilön kannalla, tehdään Suomessa havaintoja vain muutama vuodessa.

Villisikojen harvinaisuus on kuitenkin hiljalleen muuttumassa töpselinenien pohjoisenvalloitukseksi. 1900-luvulla ruotsalaisista eläintarhoista karanneet yksilöt ovat voineet luonnossa potrasti. 80-luvulla tehdystä hävittämispäätöksestä huolimatta Etelä- ja Keski-Ruotsissa majailee tälläkin hetkellä 100 000 villisikayksilöä. Korkeimmillaan possut ovat kiivenneet jo Tukholman korkeudelle.

Villisikahavaintoja on tehty Suomessa tasaiseen tahtiin 70-luvulta saakka. Turun alueella lähimmät havainnot ovat tähän saakka tulleet Nousiaisista, jossa muutama vuosi sitten taksikuski ajoi kärsäkkään kanssa kolarin ja Sauvosta, josta löydettiin viime vuonna yksi.

Kunnes nyt. Erään havainnon mukaan Turussa olisi nähty villisika tänä kesänä kahdentoista pikkupossun kanssa.

Possut ovat söpöjä kuin, no, sika pienenä, mutta isoiksi kasvaessaan siat saavat melkoista tuhoa aikaan. Esimerkiksi kasvimaista ja pelloista ei jää sika-armeijan rynnistyksen jälkeen juuri mitään jäljelle.

Joidenkin arvioiden mukaan Turun alueella talvesta selviytyneet villisiat ovat onnistuneet siinä toimivan talviruokinnan ansiosta. Peurojen ruokintapaikoille kipataan kylmän kauden aikana kymmeniä tuhansia kiloja omenoita, viljaa ja juureksia. Ravinto sattuu olemaan otollista myös villisioille. Ja Yläneen seudulla riistakamerasta on nähty ainakin yhden sian käyttävän hyödyksi seisovaa pöytää.

Eläin- ja kasvikunta muuttuu olosuhteiden muuttuessa hitaasti, mutta jatkuvasti. Villisika ei olisi Suomessa ensimmäinen asumaan asettuva tulokas.

Esimerkiksi meillä tyypillisinä lajeina elävä valkohäntäkauris on alun perin tuotu Suomeen ihmisen toimesta 30- ja 40-luvuilla, kun Minnesotaan muuttaneet ihmiset lähettivät sukulaisilleen muutamia yksilöitä lahjaksi. Tällä hetkellä Suomen kanta on noussut jo yli 30 000 yksilöön ja kaurista metsästetään aktiivisesti metsästysaikana.

Vaikka Turusta bongattu possu olisikin vain satunnainen kulkija tai karkuri, lienee vain ajan kysymys milloin villisiat lopullisesti muuttavat alueellemme. Ja kun possut tulevat, tulevat ne vauhdilla.

Henriikka Eloluoto

[email protected]

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet