Päätoimittaja Uitto

Lontoossa vähän turkulaisurheilijoita

Maskulaislähtöinen Jarkko Nieminen osallistunee nyt viimeisiin olympialaisiinsa.

Arkisto

Suomen Olympiakomitea lähetti viikonloppuna Lontoossa alkaviin olympialaisiin 55 urheilijaa. Heistä pienin pieni murto-osa on Turun seudulta tai edustaa paikallista seuraa. Suurimman tähden, tennispelaaja Jarkko Niemisen lisäksi matkassa ovat ratsastaja Mikaela Lindh, taekwondoka Suvi Mikkonen, kävelijä Anne Halkivaha sekä seiväshyppääjä Minna Nikkanen. Onneksi muutamien muiden huippujen takana on lisäksi varsinais-suomalaista valmennusosaamista. Kävelyn mitalitoivoa Jarkko Kinnusta valmentaa maskulainen Kari Ahonen.

Turkulaislähtöiset huippu-urheilijat ovat voittaneet hirvittävän määrän olympiamitaleita. Kirkkain tähti on Paavo Nurmi yhdeksällä kultamitalillaan. Nurmen ja kumppanien ajoista on vuosikymmeniä. Sittemmin olympiamitaleja ovat Turun seudulle kantaneet lähinnä jääkiekkoilijat talviolympialaisista. Viimeisin Turun seudulla asunut tai alueen seuraa edustanut kesäolympiamitalisti on Pertti Karppinen, joka saavutti soutukultaa 28 vuotta sitten.

Turku on nykyään tyypillinen ruuhka-Suomen suurkaupunki. Nuoret hakeutuvat joukkuelajien pariin. Yksilöurheilu ei enää kiinnosta kuten takavuosina. Palloilulajeilla on sentään tarjota unelma ammattilaisurheilusta, jossa palkka tipahtaa tilille joka kuukausi. Pohjoisemmassa sentään löytyy vielä perinteitä, jotka vievät nuoria muun muassa painin ja keihäänheiton harrastajiksi.

Ehkä meidän ei pidä tavoitella enää kuuta taivaalta. Onhan meillä sentään jääkiekossa Suomen suurimpia tähtiä.

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet