Päätoimittaja Uitto

Hiippari ei saa ajaa poliisia umpikujaan

Hiippari on mennyt avaimella sisään yli 20 asuntoon, jotka sijaitsevat Turun keskustassa.

Arkisto

Turkulaisten koteihin yleisavaimella tunkeutuvasta hiipparista on tullut tämän kesän paikallinen Ruokolahden leijona. Kun tiedotusvälineissä tai internetin keskustelupalstoilla käytetään nimikettä ”Turun hiippari”, tietävät kaikki, mistä on kysymys. Kuten leijonan kohdalla, tätäkään tassuttelijaa ei ole saatu kiinni ja silminnäkijähavainnot tekevät miehestä pitkän pätkän lihavan hoikan atleetikon. Toisin kuin leijona, hiippari on totta.

Poliisi sai ensimmäiset ilmoitukset hiipparista kesäkuussa. Silloin uskalsivat ilmoittautua nekin, joiden luona hiippari oli käynyt jo keväällä. Vyyhdin purkautuminen takautuvasti ja yhtäkkisesti on tyypillinen ilmiö: tarvitaan yksi henkilö avaamaan peli, jotta aiemmatkin uhrit myöntävät itselleen, että eivät ole unenpöppörössä kuvitelleet vieraan ihmisen olleen asunnossa eivätkä luule, että olivat jättäneet oven yöksi auki.

Hiippari ei toimi kuin riivattu. Hiippari ei ole hurahtanut harrastukseensa niin pahasti, että huomatessaan selviävänsä joka kerta karkuun, hän lisäisi ylitsepursuavassa voittamattomuuden tunteessaan käyntiensä määrää. Silloin poliisi olisi jo luultavasti napannut miehen rysän päältä kiinni.

Nythän sellainen vaihtoehto näyttää mahdottomalta. Hereillä olleet asukkaat ovat yrittäneet miehen pysäyttää, mutta hiippari juoksee kuin Usain Bolt. Poliisi ei voi päivystää kaikkia öitä hiipparin suosimien talojen edessä ja arvailla, kuka rappuun menijä tai sieltä tulija on hiippari. Hiippari on keksinyt ikiliikkujan, jota poliisi ei voi pysäyttää kuin hiipparin virheen takia. Poliisin julkisuuteen kertomat puolihumoristiset mielipiteet hiipparin ulkonäöstä viestittävät umpikujasta.

Poliisin onkin löydettävä hiipparin henkilöllisyys yhteisen tekijän kautta. Jokin yhdistää hiipparin taloja. Monen eri talon avaimet eivät eksy kadunmiehen käsiin. Vuokra- tai huoltoyhtiö se ei ole, onko se firma, jolta on tilattu kaikkiin taloihin kunnostustyö? Poliisin on täytynyt laskea faktat yhteen ja vähentää yritys yritykseltä, henkilö henkilöltä epäilyksenalaisten määrää. Jokin yhtälössä mättää, muuten poliisi olisi selvittänyt hiipparin nimen jo viikkoja sitten.

Vai missä tutkimuksissa oikein mennään? Turkulaisnaisten pelkotilat pahenevat viikko viikolta. Vaikka hiippari ei ole tehnyt väkivaltaa, ei kukaan halua ajatellakaan heräävänsä tuijottamaan makuuhuoneen ovelta kurkkivaa vierasta naamaa. Massahysterian vaara on olemassa. Sitä lietsotaan netin keskustelupalstoilla, joilla teorioitaan esittelevät koti-Sherlockit. Aggressiivisimmat miehet odottavat yöllistä vierailijaa pesäpallomaila tanassa.

Poliisin on saatava hiippari kiinni hyvin pian. Muuten hiipparin voi sanoa pitävän poliisia pilkkanaan, naisia peloissaan ja miehiä raivossa, joka voi purkautua miten vain.

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet