Päätoimittaja Uitto

Matkakeskus tulisi väärään paikkaan

Turun linja-autoasema on hieno rakennus, mutta pieni.

Arkisto

Pääseekö Turusta pian bussilla ilmaiseksi vaikka maailman ääriin? Siltä tuntuu, jos meininki jatkuu samanlaisena. Halpabussiyhtiö Onnibus aloitti kesäkuussa reitit Turusta Helsinkiin, tämän viikon tiistaina Turusta Lappiin eli samalla myös Poriin, ja syksyllä Jyväskylän ja Turun välillä. Jos matkustaja esimerkiksi jostain syystä olisi tiistaina 14.8. halunnut matkustaa Turusta Poriin, hinta olisi ollut 3 euroa 90 senttiä. Siinä ei hirveästi tinkivaraa enää ole.

Onnibus on kesän aikana saanut mielettömästi julkisuutta eikä ihme. Halpa hinta ja ylipäätään kilpailussa tapahtuva muutos kiinnostaa ihmisiä. ExpressBus päätti viime viikon perjantaina rynnätä valtaamaan palstatilaa. Valtakunnallinen bussijärjestelmä ExpressBus jatkaa kesäkampanjaansa ja kaupittelee lippua Turun ja Helsingin välille 5 euron hintaan. Myynnissä on myös tikettejä, joita voi ostaa verkosta puoli tuntia ennen bussin lähtöä 2 euron hintaan.

Eipä kestänyt pitkään, kun Onnibus tuli vielä perjantaina esiin oman tiedotteensa kanssa. Yhtiö haluaa, että Turkuun rakennetaan matkakeskus ja firma on halukas kantamaan kortensa jättikekoon haalimalla sijoittajia hankkeen avuksi. Onnibus oy:n toimitusjohtaja Pekka Möttö sanoo, että matkakeskuksen olevan pakko rakentaa. Hän kutsuu hanketta hieman yli 100 miljoonan arvoiseksi. Turun kaupungin liikelaitosjohtaja Jouko Turto arvioi hankkeen maksavan huomattavasti enemmän.

Turun bussi- ja juna-asemat yhdistävä matkakeskus on pulpahtanut esiin silloin tällöin, ilmeisesti ensimmäisen kerran jo 1990-luvulla. Ajatuksia kokonaisuudesta on, mitään tarkkaa ei ole. Hanke joka tapauksessa liittyy suurempaan rakentamiskokonaisuuteen Aninkaisten sillan ja päärautatieaseman välillä.

Vaikka matkakeskushanke saisikin Mötön puheista potkua, ei se muuta yhtä ongelmaa. Turku on maan isoista kaupungeista ainoa, jossa rautatieasema ja linja-autoasema sijaitsevat merkittävän häiritsevästi keskustan ulkopuolella. Vielä parikymmentä vuotta sitten ihmiset olivat halukkaampia kulkemaan kassien kanssa pitempiä matkoja, mutta nykyväestölle se ei käy.

Tähän ongelmaan ei ratkaisua ole olemassa.

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet