Päätoimittaja Uitto

Turku tuskailee tonttien kanssa

KHO:n tuoreen päätöksen mukaan Turun on kevennettävä Satava-Kakskerran kaavaa.

Tomi Kangasniemi

Yksi Turun kaavahankkeista sai jälleen siunauksen Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Tällä kertaa vuorossa oli Satava-Kakskerran osayleiskaava, jonka oikeus totesi maakuntakaavan vastaiseksi. Kaavassa närästi muun muassa liian suuri asukasmäärä ja rakentamisen laajuus. Kaavassa saarille ollaan asuttamassa jopa yli 10 000 uutta asukasta.

Turku on uusien kaavojen suhteen puun ja kuoren välissä. Turun pitää kaavoittaa asuntoja mahdollisimman paljon, jotta lapsiperheet eivät kaikkoa naapurikuntiin. Samanaikaisesti kaupunkirakennetta pitäisi tiivistää eikä asutusta saisi suunnata vain reuna-alueille.

Näistä lähtökohdista on aika vaikea ponnistaa tulevaisuuteen. Mikäli rakennetaan vain pieniä asuinalueita sinne tänne, miten sitten järjestetään alueiden päivähoito ja koulut - joukkoliikenteestä puhumattakaan? Kalliiksi tulee. Ja kuvettaan kaivavat turkulaiset veronmaksajat.

Turkulaisten pähkäillessä tätä yhtälöä kuorivat Raisiot, Naantalit ja Kaarinat kermat kakusta, kun turkulaiset löytävät kaipaamansa omakotitalot ja tontit Turun rajojen ulkopuolelta. Sinne katoavat verotulot, ja saamapuolella on kasvava autoliikenne kaupungin jo ennestään ruuhkaisilla ulosmenoväylillä.

Mikäli kuntaliitospäätöksiä Suur-Turun osalta ei tehdä, tälle ongelmalle ei ole luvassa ratkaisua lähitulevaisuudessa. Lähikunnat kiittävät, mutta Turku saa kakistella pakokaasunhajuisia yskähdyksiä vielä pitkään. Ellei maassa sitten tehdä mullistavaa verotuspäätöstä ja ryhdytä maksamaan veroja työssäkäynti- eikä asumiskunnan mukaan.

Tomi Kangasniemi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet