Alko hylkii liikaa keskustan tiloja

Turun keskustassa on vain kaksi Alkoa.

Työ- ja elinkeinoministeri Lauri Ihalaisen viikolla antamien kommenttien mukaan Alkon myymälät saattavat jatkossa olla ripoteltuna kaupunkeihin hieman eri periaatteella kuin nykyään. Muutos olisi tarpeen.

Alkojen sijoittelu meni aikoinaan siihen, että niitä löytyy Turustakin lähinnä vain Prismojen tai K-Citymarketien kyljestä. Vieraallakin paikkakunnalla, jolla sentään jompi kumpi suurkaupoista löytyy, on helppo etsiä pitkäripaisen myymälä. Hyvin harvoin Alko on enää omassa rakennuksessaan päivittäistavarakaupasta erillään.

Alkon myymälän sijainti houkuttelee asiakkaita tekemään ruokakauppavalintansa ja ruokakaupassa käyminen voi aiheuttaa heräteostosreissun Alkoon. Päivittäistavarakauppa ry on laskeskellut, että Alkon tulo liikekeskukseen lisää paikan myyntiä yli 10 prosenttia.

Turun keskustassa tätä symbioosihyötyä ei voi nykyään käyttää kuin kahdessa paikassa: Stockmannin alakerrassa ja Wiklundin yhteydessä. Myymälät ovat ainoat keskustassa ja nekin ovat kapeamman tarjonnan viinimyymälöitä.

Turun keskustassa Alkon myymälöitä oli vielä 1990-luvun alussa Puolalalankadulla, Kristiinankadulla, Yliopistonkadulla ja Hovioikeudenkadulla. Yksikään ei ollut päivittäistavarakaupan yhteydessä. Silloin ihmiset käyttäytyivät ostopäätöksissään eri tavalla ja olivat valmiit kantamaan viinakassiaan vähän pitemmällekin. Sittemmin ihmiset on opetettu tavoille, joiden mukaan kaikki pitää saada yhden oven takaa paikasta, johon on pakko mennä autolla.

On ihan selvä, että Alko on yksi oman alueensa myyntivetureista. Turun keskustan näivettymiskeskustelussa asiaa ei voi sivuuttaa. Alko oli jo tulossa Forumiin, mutta hanke kaatui tavarantoimituksen ongelmiin. Vapaita liiketiloja keskustassa tosiaan riittää. Kunhan sosiaali- ja terveysministeriö saisi Alkon palaamaan herkemmin myös kivenjalkamyymälöihin.

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Turkulaisen päätoimittaja Teija Uitto pohdiskelee ajankohtaisia asioita, isoja ja pieniä, ikäviä ja iloisia.