Päätoimittaja Uitto

Turun henkinen keskusta pian valmis

Benito Casagrande on suunnitellut Kauppiaskatu 1:n kellariin komeita käytäviä.

Teemu Nurmi

Turkulaisarkkitehti Benito Casagranden vuosikymmenien haave Turun vanhan keskustan arvon palauttamisesta ja toiminnan elvyttämisestä on saanut täyttymyksensä. Jos vielä Pennisilta tehtäisiin vanhaan paikkaansa, joka olisi suoraan Casagranden Vähätörin laidalla olevan kotitalon edessä, olisi veteraaniarkkitehti lopullisen tyytyväinen.

Casagrande otti jo yli 40 vuotta sitten asiakseen kohentaa Tuomiokirkon, Suurtorin ja Aurajokirannan ympäristöjä. Legendaaristen rakennusten arvoa ei ole moni kaupungissa tajunnut.

Ei edes siinä vaiheessa, kun talo on ollut täysin homeessa ja valmis vajoamaan saveen. Casagrande heittääkin piikin Turun ja monen muun suomalaiskaupungin suuntaan. Hänen mielestään kaupungin ei pitäisi omistaa kiinteistöjä.

Casagranden ajatus Turun keskustan painopisteen siirtymisestä takaisin sinne, mistä Suomen sivistys on lähtenyt liikkeelle, on kiehtova. Hänen mielestään henki voittaa aineen. Aine tarkoittaa tässä Kauppatorin seutua, jonne keskusta on keinotekoisesti vuosisatojen aikana liukunut eikä silti sen laitamilla olevia vanhoja rakennuksia ole osattu säilyttää.

Benito Casagranden idea ei enää voi kokonaan toteutua. Kaupungin kaupallinen keskusta ei siirry takaisin jokirantaan, mutta kaupungin sydän ja sielu voivat. Aurajokiranta on täynnä kevyttä liikennevilinää. Jokirannan ja Vähätorin rakennuksissa on muun muassa menestyviä, kansainvälisellä tasolla noteerattuja ravintoloita, joita on hyvä käyttää kaupungin matkailumarkkinoinnissa.

Seuraavaksi alueella on hyökättävä Suurtorin kimppuun. Sen toimintaedellytyksiä pohtii jo Ihmiselle parempi keskusta -investointihankkeen työryhmä, joka samalla suunnittelee suurta kokonaisuutta Fortuna-korttelin ja Suurtorin välille.

Suurtori on säilyttänyt vanhan ilmeensä, mutta kaipaa ehdottomasti enemmän hyötykäyttöä.

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet