Päätoimittaja Uitto

Kakola on jäänyt liian vähälle käytölle

Kakolan historiallinen vankila-alue tyhjeni vangeista syksyllä 2007. Opastettuja kierroksia vankilassa alettiin järjestää heti seuraavana kesänä. Vankilasta tuli nopeasti Turun suosituin matkailukohde. Ensimmäisenä kesänä, 2008, vankila-alueeseen tutustui yli 22 000 kävijää ja Kakola palkittiin matkailun Suomen Helmi -palkinnolla. Kakola-kierrosten suosio on säilynyt aina tähän kesään asti. Opastukset loppuvat nyt Kakolanmäen rakentamisen alkamiseen.

Legendaarinen vankila-alue on miljööltään niin kiehtova ja ainutlaatuinen, että kaikki siellä järjestetyt tilaisuudet ovat olleet omaa luokkaansa. Kriitikot ylistivät Turun musiikkijuhlien konserttia elinkautisvankien Philadelphia-siivessä. Arvosteluissa todettiin, että ankeampaa ja karumpaa konserttipaikkaa ei olisi voinut kuvitella. Taide-elämys oli värisyttävä ja mieleenpainuva.

Kun Turun kaupunginteatteri ja Linnateatteri ovat nyt tekemässä Kakola-rockmusikaalia, sen suosio on helppo ennustaa. Kakola on nimenäkin jo niin rock, että se myy, vaikka pääroolissa ei olisikaan Veeti Kalliota. Valitettavasti musikaalia ei kuitenkaan nähdä Kakolassa, vaan Turun kaupunginteatterin päänäyttämöllä.

Kulttuuriyleisö tuntuu vaativan vuosi vuodelta enemmän. Enää ei riitä täydellinen esitys, vaan myös esityspaikan pitää olla jotenkin poikkeuksellinen. Se on noteerattu myös kulttuuripääkaupunkivuoden tarjonnassa, taide-elämyksiä on tarjoiltu hyvin mielikuvituksellisissa paikoissa aina joen alaisesta maailmasta Pallivahan kalliolle, maauimalasta Barkerin kutomoon. Silti tuntuu, että jokin ainutlaatuinen tilaisuus on jätetty Turussa käyttämättä. Kun Kakolanmäen vankilarakennukset sattuivat olemaan tyhjillään juuri tällaisena vuotena, niitä olisi kannattanut hyödyntää enemmänkin. Kakolasta olisi voinut rakentaa yhden kulttuuritapahtumien keskipisteen Aurajoen ja Logomon rinnalle.

Nyt moni jää harmittelemaan, ettei koskaan tulleet käyneeksi autenttisessa Kakolassa. Tuleva Kakolanmäki on jo täysin toinen kohde.

Teija Uitto

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet