Päätoimittaja Uitto

Väkivaltarikollinen ei sovi töihin hoitokotiin

Turussa sosiaalialalla työskentelevä ammattilainen hämmentyi, kun eräässä turkulaisessa hoitopaikassa oli yhdyskuntapalvelussa pahoinpitelystä tuomittu mies. Työnsä kautta sosiaalialan ammattilainen tiesi, ettei häntä ollut tuomittu ensimmäistä kertaa pahoinpitelystä, vaan miehen kontolla oli jo monta pahoinpitelytuomiota. Lisäksi perheessä oli kärsitty miehen väkivaltaisuudesta. Ammattilaisen mielestä mies oli sijoitettu väärään paikkaan yhdyskuntapalveluun, hoitokodinhan pitäisi olla hoidettaville turvallinen ympäristö. Mies oli kuitenkin rikollinen, joka ei ollut kärsinyt tuomiotaan, vaan oli sitä vasta sovittamassa.

Turun yhdyskuntaseuraamustoimiston toimeenpantavaksi tuli viime vuonna 419 yhdyskuntapalvelua. Noin puolet palveluun tulevista oli tuomittu törkeästä rattijuopumuksesta, mutta kuten yhdyskuntaseuraamustoimiston apulaisjohtaja Johanna Välilä lehtemme haastattelussa kertoo, joukossa oli myös omaisuusrikoksista sekä pahoinpitelyistä tuomittuja.

Yhdyskuntapalvelu on palkatonta työtä, jolla rikollinen sovittaa tekoaan. Päinvastoin kuin moni ehkä luulee, kyse ei ole vain nuorista ensikertalaisista, jotka hairahduksissaan ovat joutuneet ”pahoille teille”. Yhdyskuntapalveluun tuomitaan myös ns. taparikollisia, joilla on jo useita tuomioita kontollaan. Turun yhdyskuntaseuraamustoimisto on joutunut sijoittamaan samoja henkilöitä yhdyskuntapalveluun jopa kolme kertaa. Yhdyskuntapalvelua on Turun yhdyskuntaseuraamustoimiston valvonnassa suorittanut jopa 78-vuotias henkilö. Ratkaisun yhdyskuntapalvelusta tekee tuomioistuin, seuraamustoimiston tehtäväksi jää henkilön sijoittaminen palvelupaikkaan.

Yhdyskuntapalvelua suoritetaan yleensä valtion, kunnan tai seurakunnan työtehtävissä, mutta palvelupaikka voi yhtä hyvin olla yksityinen hoitolaitos, jolla on esimerkiksi ostopalvelusopimus kunnan kanssa. Näin oli päätynyt esimerkin mieskin yhdyskuntapalveluun hoitokotiin remonttihommiin. Vaikka yhdyskuntapalvelua suorittava ei ole varsinaisessa hoitotyössä, silti tuntuu kummalliselta, että hoitolaitoksessa voi työskennellä rikollinen, joka ei ole vielä tekoaan sovittanut.

Ainakaan pahoinpitelystä tai seksuaalirikoksesta tuomitun palvelupaikka ei saisi olla hoitokodissa.

Teija Uitto

[email protected]

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet