Päätoimittaja Uitto

Taideslummi pilasi ideansa

Taideslummissa oli muun muassa katukeittiö sekä vaatteiden kierrätyspiste.

Ella Airas

Turun Porthanin puistossa oli yli kahden viikon ajan Taideslummi, jonka tavoitteena oli ”osoittaa mieltä Turun kaupungin vapaaseen kulttuuriin kohdistuvaa vihamielisyyttä vastaan”, kuten järjestäjät itse luonnehtivat. Sama nuorisoporukka on toteuttanut Turussa myös useita talonvaltauksia. Kaupungin suuntaan on haluttu viestiä, että Turku tarvitsisi autonomisen kulttuurikeskuksen, jossa kenellä tahansa olisi ilmaisuvapaus. Talonvaltauksia ei voi hyväksyä, sillä suljettuihin tiloihin murtautuminen on rikos.

Sen sijaan mielipiteen ilmaisuoikeus kuuluu demokratiaan ja tässä mielessä Taideslummin kaltaiset laillisesti järjestetyt tapahtumat ovat paikallaan. Mielenosoitukset tuovat valtakulttuuriin jotain uutta ja avartavat ihmisten ajattelua. Taideslummikin herätteli turkulaisia huomaamaan, miten kuluttajat tuhlaavat heittämällä syömäkelpoista ruokaa roskiin. Slummissa oli myös vaatteidenkierrätystä ja taideverstas.

Taideslummi ja myös Kupittaan puistossa heinäkuussa järjestetty Botellon ovat periaatteessa hienoja, yhteisöllisiä tapahtumia, joita Turussa toivoisi olevan enemmänkin. Ne piristävät kaupunkikuvaa ja lisäävät myös hyvinvointia, kun ihmiset voivat kokea osallisuutta.

Jossain kuitenkin kulkee raja. Kun tapahtuma menee roskaamiseksi, rikkomiseksi, riehumiseksi ja ympäristön häirinnäksi, se pilaa tapahtuman alkuperäisen tarkoituksen. Vaikka Botellonissakin valtaosa nuorista käyttäytyi hyvin, pieni vähemmistö aiheutti happeningille ikävän jälkimaun.

Taideslummin ongelmana oli myös sijainti. Oli jo lähtökohtaisesti selvää, että näin keskeisellä paikalla alakulttuurin mielenosoitus aiheuttaa närää. Tapahtuma haittasi myös ravintola Pinellan liiketoimintaa. Jos Taideslummi olisi ollut parin päivän tapahtuma, tapahtuma olisi saanut myönteisemmän vastaanoton. Yli kahden viikon leiriytyminen kaupungin puistoon on kuitenkin luonteeltaan ylimielistä ja röyhkeää tilan valtaamista.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että monet virallisestikin järjestetyt tapahtumat kärsivät aivan samanlaisista järjestyshäiriöistä, joista Botellonia ja Taideslummia on moitittu. Ylipäätään kaikkien tapahtumien järjestelyissä pitäisi ottaa ympäristö paremmin huomioon. Roskaaminen ja riehuminen ei tee Turusta parempaa kulttuurikaupunkia.

Teija Uitto

[email protected]

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet