Päätoimittaja Uitto

Vanhan sillan notkahdus oli lopulta autoilijan onni

Kun asia on aidosti tärkeä, yhteinen ja kiireinen, saavat päättäjät jotain aikaiseksikin. Näin kävi vanhan Myllysillan notkahtamisen jälkeen. Entinen purettiin ja uusi rakennettiin ennätysajassa.

Turkulaiset marisivat ensin sillan puuttumisen aiheuttamista ruuhkista muille silloille ja kaduille, mutta loppujen lopuksi suurempaa kapinahenkeä ei missään vaiheessa syntynyt. Erikoistilanne osoitti kyllä, millaisia ongelmapaikkoja Turun keskustan liikenteessä on ja miten haavoittuvainen se on.

Vanhan sillan onnettomuus oli uuden sillan muodossa eräänlainen onni. Kun kerran avautui mahdollisuus parantaa Turun liikenteen sujuvuutta, se onneksi myös samalla tehtiin. Vanha Myllysilta oli kolmekaistainen, uudessa on neljä ajokaistaa. Se on vähimmäisvaatimus, kun muistetaan, että sillan kautta kaupunkiin tulee jatkossa entistä enemmän Hirvensalon, Satavan ja Kakskerran asukkaita. Nelikaistaisuuden pitäisi vähentää olennaisesti Myllytunnelin, Itäisen Rantakadun ja Koulukadun autosumia.

Kevyen liikenteen käyttäjät, lähinnä siis pyöräilijät, ovat valittaneet uuden sillan järjestelyistä. Jatkossa pyöräilijöille on väylä vain toisella puolella siltaa.

Valitus on tavallaan aiheellinen, mutta keskustelun pitäisi kohdistua isompaan kysymykseen. Kirjastosilta-puinti kertoo siitä, että kukaan ei tunnu tietävän, mistä minne ja mitä kautta pyöräilijät Turussa Aurajoen ylittävät tai haluavat ylittää.

Totuus näkyytilastoista

Kulttuuripääkaupunkivuoden merkityksestä Turulle on saatu ensimmäisiä faktatilastoja. Turussa tehtiin rekisteröityjä yöpymisiä tammikuun ja kesäkuun 2011 välillä 8,3 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana edellisenä vuonna. Ulkomaalaisten yöpymismäärät lisääntyivät 14,7 prosenttia.

Yöpymiset ovat vain yksi mittari ja sekään tilasto ei kerro siitä, kuinka moni turisti on yöpynyt Turussa ystävien tai sukulaisten luona.

Keski-Eurooppalaisten kesälomat painottuvat elokuulle. Silloin heitä myös vilisi Turun katukuvassa. On erittäin mielenkiintoista nähdä, mitä syksymmällä julkaistavat tilastot kertovat heinä-elokuun yöpymisistä.

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet