Päätoimittaja Uitto

Tasa-arvoista joulua ei ole olemassakaan

Joulukauppa on käynyt kiivaampana kuin viime vuonna. Kaikki eivät silti shoppaile joulunakaan.

Mervi Neste

Suomalaiset eivät ilmiselvästi pelkää euron romahtamista tai ylipäätään lyhyttäkään taantumaa. Sen verran innokkaasti he nimittäin ovat taas käyneet jouluostoksilla. Kaupan liitto ennusti, että suomalaiset kuluttavat tänä jouluna nelisen prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Vuoden vilkkaimman viikonlopun eli viime viikonlopun jälkeen vaikutti siltä, että ennuste jopa ylitetään. Kasvu on tyypillistä luokkaa 2000-luvulla.

Samaan aikaan, kun ihmiset syytävät rahojaan kahmalokaupalla lahjoihin, koristeisiin ja jouluruokiin, ovat he epäileväisiä euroalueen tulevaisuuden suhteen. Silti jännityksen ilmapiiri ei vaikuta henkilökohtaisiin ostotottumuksiin. Toistaiseksi suomalaiset ovat tehneet kaiken mitä kansalaiset voivat kuluttamalla valtion hyvinvoinnin eteen tehdä.

Alennusmyynnit alkavat vuosi vuodelta aiemmin. Niin Turussakin, jossa ensimmäiset ale-mainokset tulivat vaatekauppojen ikkunoihin jo puolitoista viikkoa sitten. Monilla liikkeillä on pelko siitä, että talvivaatteista ei sesongin aikana päästä eroon, koska talvea ei näytä tulevan vielä vähään aikaan. Urheiluliikkeet ovat Turussakin pian hikisen tilanteen edessä. Suksikauppa tuskin käy yhtä kuumana kuin viime vuonna.

Kaiken hössöttämisen keskellä on kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki eivät osallistu kulutusriehaan. Kaikki kun eivät voi kuluttaa. Eriarvoisuus lisääntyy Suomessa koko ajan. Se näkyi konkreettisesti Itsenäisyyspäivän laupeudentyötapahtumien ihmismäärinä, se näkyy leipäjonoina joka ikinen päivä ja se näkyi Turun Seudun Työttömien ylimääräisessä ruokakassijakelussa Kauppatorilla joulun alla samaan aikaan, kun toinen osa väestöstä kulkee vierestä kantaen useita itse ostamiaan kasseja täynnä kalliita lahjoja.

Toivottavasti Suomen Turun julistama joulurauha tuo kaikille tasapuolisen rauhan elämään edes muutamaksi päiväksi.

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet