Päätoimittaja Uitto

Turun comeback pääkaupungiksi

Turun linnan pihalla esitettiin kesällä dramaattista kansanoopperaa Henrik ja Noitavasara.

Nyt se on tapahtunut. Jopa Helsingissä myönnetään, että Turun kulttuuripääkaupunkivuosi onnistui hyvin. Helsingin Sanomat antoi (20.12.2011) gallupissaan kulttuuripääkaupungille arvosanaksi 8,5.

Vielä paremmat arvosanat Turku sai kulttuuripääkaupunkina Taloustutkimus Oy:n tuoreimmassa tutkimuksessa, jonka haastattelut ajoittuivat syyskuulle.

Turkulaisista vastaajista 87 prosenttia piti kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumia onnistuneina. Muualla Varsinais-Suomessa asuvista vastaajista 73 prosenttia piti tapahtumia positiivisina ja muualla Suomessa asuvista peräti 92 prosenttia.

Turkulaisten omissa asenteissa tapahtui vuoden 2011 aikana huikea käänne.

Vielä alkuvuodesta osa turkulaisista kritisoi koko kulttuuripääkaupunkivuotta.

Sen arveltiin vievän vain rahaa, ei tuovan euroja. Asenteet näkyivät myös Taloustutkimuksen maalis-huhtikuussa tekemässä selvityksessä, jonka tulokset eivät olleet vielä kovin mairittelevia.

Asennemuutos tapahtui kesän aikana, kun Aurajoella uivat haahkat tanssitaiteilijat selässään, kun kaupunkitila täyttyi toinen toistaan hauskemmista taideteoksista ja Turussa hikoiltiin soivassa sipulissa ja läpinäkyvässä saunassa.

Viimeistään konsertissa Kakolan vankilassa, piknikillä Pallivahan kalliolla tai Myllysillan avajaisissa, turkulaisten oli pakko myöntää, että eihän tämä kulttuuripääkaupunkivuosi olekaan yhtään hullumpi.

Kulttuuripääkaupunkivuosi synnytti Turussa flown - energisen vireen, joka on kestänyt vuoden loppuun asti ja toivottavasti jatkuu myös tulevina vuosina.

Kun Turun kulttuuripääkaupunkivuosi sai kehuja ympäri maailmaa, turkulaiset havahtuivat, että tästähän voi olla ylpeä.

Myönteisen mielialan syntymisessä kaikkein ratkaisevinta varmasti oli, että noin 5000 tapahtumasta 70 prosenttia oli maksuttomia.

Se takasi, että jokaisella oli mahdollisuus osallistua kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumiin. Osallistuminen oli kiinni vain omasta viitseliäisyydestä.

Vuosi 2011 antoi Turulle mahdollisuuden tehdä comebackin pääkaupungiksi ja pääkaupunkilaisuus oli turkulaisille luonteva rooli.

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet