Päätoimittaja Uitto

Tuhomyrsky osoitti saariston ongelmat

Tapani-myrskyn jälkiä on korjattu Varsinais-Suomessakin koko viikko.

Sauvo Jylhä

Tapani-myrsky aiheutti tuhoja, joita ei ole Suomessa vähään aikaan nähty. Monelle suomalaiselle joulunpyhän viimeinen päivä muuttui painajaiseksi. Sähköittä oli viikon loppupuolella pelkästään Varsinais-Suomessa noin 10000 kotitaloutta. Niitä, joiden talon kaatunut puu tuhosi, myrskyn seuraukset kiusaavat paljon pitempään.

Ihminen ei tunnu oppivan mistään. Luonnonvoimat osoittivat jälleen, että ihminen joutuu tarvittaessa ahdinkoon, koska hän luottaa liikaa teknisten keksintöjensä ylivoimaan. Mutta ehkä ihminen onkin hölmöimmillään luottaessaan yhteiskuntaan ja palveluiden tarjoajiin.

Lähes joka teleoperaattorin tukiasemat kärsivät myrskyn jälkeen sähkökatkoksista. Tuhoja kokeneet ja niitä vähintään todistaneet eivät voineet ilmoittaa niistä hälytyskeskuksiin, koska kännykkäyhteys ei toiminut. Silloin tapahtumavyyhdin purkautuminen vain hidastui, koska sähköyhtiöiden korjausmiehet eivät saaneet vihiä uusista tuhopaikoista.

Puhelinyhteyden tavoittamattomissa olleita ihmisiä kehotettiin menemään muun muassa paloasemille kertomaan tilanteestaan. Maaseudulla vinkin noudattaminen kuulostaa huonoilta vitsiltä, mutta ei se varmasti paljon naurata Turussakaan esimerkiksi Kakskerran perukoilla asuvia. Jos lankaverkkoa ei olisi purettu niin hirveällä kiireellä, olisi tältäkin sotkulta luultavasti selvitty.

Myrsky iski tällä kertaa pahimmin Varsinais-Suomeen. Sähkön katkeamisen kannalta maakuntamme onni on eteläinen sijainti. Pahanakin talvena Varsinais-Suomessa on harvoin yhtä kylmää kuin pohjoisessa. Aluettamme eivät kriisitilanteessa vaivaa tulvat kuten alavalla Pohjanmaalla.

Turun seudun suurin ongelma myrskyn tuhojen korjaamisessa on saaristossa. Samaan aikaan, kun saariston ympärivuotista elävyyttä yritetään ylläpitää, ovat sinne muuttamaan suostuvat ihmiset kriisitilanteessa entistä ohkaisemman tukiverkon varassa. Kun kännykkä ja nettiyhteys on poikki, ovat keinot pikkusaarella vähissä.

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet