Päätoimittaja Uitto

Turun on nyt panostettava keskustaan

Kauppatorin kehittäminen on unohtunut toriparkki-ratkaisun viipyessä.

Tomi Kangasniemi

Turun keskustan kehittäminen on jämähtänyt jo vuosia jatkuneeseen toriparkki-saagaan. Kun Kauppatorin asemakaavamuutosta on pyöritelty eri oikeusasteissa, tori on saanut unohtua sosialistisrealistiseen ankeuden tilaansa. Kauniit suunnitelmat uudesta kivetyksestä, pirteistä kioskirakennuksista ja istutuksista ovat hautautuneet poliittisen kissanhännänvedon alle.

Samaan aikaan kun tori on saanut rapistua rauhassa, Turku on saanut vain kivenheiton päässä aikaiseksi upean valaistuksen jokirantaan, hienon kirjastokokonaisuuden ja näyttävän Vähätorin. Tässä valossa torin ajautuminen poliittiseksi kiistakapulaksi tuntuu entistäkin traagisemmalta.

Kaupunginhallitus päätti joulukuussa uudesta toriparkki-suunnitelmasta, jossa maanalaista pysäköintiä viritetään nyt Louhea laajentamalla. Joka tapauksessa odotettavissa on useamman vuoden projekti ennen kuin tori saa uuden ilmeensä.

Viihtyisä keskusta on kaikkien kaupunkilaisten etu. Eloisa Kauppatori, Kirjastosilta ja kunnostettu Vanha Suurtori muodostaisivat kokonaisuuden, josta Turku voisi olla aidosti ylpeä ja jota voisi myös esitellä matkailijoille. On siis ratkaisujen aika.

Koska keskustan kehittäminen on yhteinen asia, myös Turkulainen on päättänyt kantaa kortensa kekoon. Tässä lehdessä lanseeraamme kilpailun, jossa kaikki lukijamme voivat lähettää omat ideansa viihtyisän keskustan rakentamiseksi.

Miten sinä kohentaisit torin ilmettä? Entä mitä kauppoja tai palveluita kaipaat keskustaan? Mikä tekisi Turun keskustasta aivan erityisen paikan? Nyt sinulla on mahdollisuus vaikuttaa. Kilpailuehdotuksia otetaan vastaan tammikuun loppuun asti, ja vaikutusvaltainen raati valitsee ehdotuksista voittajan.

Yhdessä ideoimalla teemme Turusta paremman paikan elää.

Tomi Kangasniemi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet