Päätoimittaja Uitto

Äänestäminen on jo riittävän helppoa

Vaaliuurnat ilmestyivät tänään ennakkoäänestyspaikoille. Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys päättyy ensi tiistaina. Varsinainen vaalipäivä on 22. tammikuuta.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys käynnistyi tänään. Kunnat saavat päättää ennakkoäänestyspaikoista ja suurimmassa osassa kuntia ennakkoäänestys järjestetään jälleen posteissa. Postit ovat Suomessa perinteisiä ennakkoäänestyspaikkoja, niissä on äänestetty jo yli 40 vuoden ajan.

Turussa on kuitenkin tehty toisenlainen ratkaisu. Ennakkoäänestyspaikkoja on kirjastoissa, kauppakeskuksissa, kaupoissa ja Turun yliopistolla, eli siellä missä ihmiset muutenkin liikkuvat. Ratkaisu on hyvin järkevä.

Aiemmissa vaaleissa Turun kaupunki on pyrkinyt lisäämään äänestysaktiivisuutta monella tavalla. Viime vuoden eduskuntavaaleissa äänestäjille jaettiin makeisia ennakkoäänestyspaikoilla. Presidentinvaaleissa vuonna 2006 Turun lähiöitä kierteli äänestysauto. Mutta elleivät vaalit kiinnosta äänestäjää, ei häntä vaaliuurnalle saa, vaikka se tuotaisiin kotioven eteen. Presidentinvaaleissa äänestysautossa kävi ensimmäisellä kierroksella vain 425 äänestäjää ja toisella kierroksella 629. Kun kunnallisvaaleissa vuonna 2008 äänestysautoa käytti enää 374 äänestäjää, äänestysautosta päätettiin luopua.

Vaikka äänestää saisi kotona, osa äänestäjistä jättäisi silti äänestämättä. He eivät äänestä yksinkertaisesti siitä syystä, etteivät tiedä, ketä äänestää. Politiikasta ei ole kaikilla enää harmainta hajua. Osa äänestäjistä tuntee presidenttiehdokkaita paremmin BB-talon viimekertaiset asukkaat ja uudet Idols-ehdokkaat. Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) totesi Huomenta Suomi -ohjelmassa (10.1.2012), että useimmat ihmiset eivät enää jaksa keskittyä vaikeisiin asioihin. Niinpä intuitiot vaikuttavat yhä enemmän. Sasi kutsui sitä gallup-demokratiaksi.

Näissä presidentinvaaleissa äänestysaktiivisuus saattaa pudota toisestakin syystä. Ensimmäistä kertaa suorassa kansanvaalissa toisella kierroksella saattaakin olla kaksi porvarillista ehdokasta. Näin arvioi valtio-opin professori Heikki Paloheimo (Turkulainen 4.1.2012).

Jos äänestäjä on perinteisesti äänestänyt vasemmistolaista ehdokasta, miten hän reagoi vaalien toiseen kierrokseen? Ehkä jättää äänestämättä – tai äänestää, koska ennakkoäänestyspaikka sattuu vain olemaan sopivasti kaupan aulassa.

Teija Uitto

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet