Päätoimittaja Uitto

Turun kehittäminen vaatii ennakkoluulottomuutta

Jokirantojen valaistus on lisännyt Turun keskustan viihtyisyyttä. Mitä muuta turkulaiset kaipaavat keskustaan, siitä viritellään nyt keskustelua.

Turku 2031 -visiota on esitelty yleisölle useissa tilaisuuksissa. Tilaisuuksien tarkoituksena on herätellä turkulaiset keskustelemaan siitä, minkälaisessa kaupungissa me haluaisimme tulevaisuudessa elää.

Turkulaiset ovat valitettavan jähmeitä keskustelijoita. Esimerkiksi kun kaavoitustoimi esitteli Kirjastosillasta seitsemän erilaista luonnosta, kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivosen mukaan mistään ei kuulunut hiiskaustakaan. Kukaan ei ottanut kantaa luonnoksiin, eivät kulttuuri-ihmiset, miljöön suojelijat, eivätkä edes valitusten tehtailijat. Mutta annas olla, kun päättäjät olivat valinneet seitsemästä luonnoksesta yhden ja se tuotiin valtuustoon, johan alkoi hankkeen alasajopommitus. Kirjastosilta pilaa maiseman. Se on väärässä paikassa. Se vie kaupungin rahat. Eikä sitä kukaan edes käyttäisi. Osa päättäjistä harmistui myös mediaan ja syytti, että tiedotusvälineet vatvovat asiaa. Median on seurattava aina sitä keskustelua, jota kaupungissa käydään. Se on tiedotusvälineiden tehtävä.

Kansalaiskeskustelu on äärimmäisen tärkeää, mutta asioihin voisi reagoida aiemmin. Siksi kaupungin päättäjät ja virkamiehet toivovat, että Turku 2031 -visio synnyttäisi keskustelua Turun kehittämisestä nyt – ennen kuin suunnitelman laatiminen toden teolla käynnistyy.

Turun kehittäminen kaipaa erityisesti uusia, railakkaita ideoita, sillä sellaisia Turku 2031 -visiosta löytyy oikeastaan vain yksi. Visiossa ehdotetaan, että Turun keskustaan rakennettaisiin hiekkaranta. Idea on täysin toteuttamiskelpoinen, vaikka se aluksi voi tuntua hulvattomalta. Jos Pariisin keskustaan rakennetaan joka kesäksi hiekkaranta, niin miksei yhtä hyvin Turussa? Tai Aurajoella voisi kellua uimalaitos kuten Seine-joella.

Turusta löytyy innovaatiokykyä ja ennakkoluulottomuutta, se nähtiin kulttuuripääkaupunkivuoden aikana. Jostain vain nyt pitäisi kaivaa innostus ideointiin. Jos vuonna 2011 Turussa oli eri puolilla kaupunkia hullunkurisia saunoja, niin mikä toisi arkeemme iloa vuonna 2015 tai 2025? Pitäisikö kauppatorin ylle rakentaa avattava katto, kun Nahkurinpihan päiväkodin esikoululaiset visioivat (Turkulainen 23.11.2010)?

Juuri sinun ideasi voisi tehdä Turusta vielä viihtyisämmän kaupungin, laita se siis eteenpäin osallistumalla esimerkiksi lehtemme kilpailuun. Nyt voit vaikuttaa siihen, minkälainen Turku on tulevaisuudessa.

Teija Uitto

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet