Päätoimittaja Uitto

Soini-jytky suli – myös demarit suossa

Timo Soini ei kyennyt jatkamaan puolueensa eduskuntavaalimenestystä. Äänisaldo puolittui presidentinvaaleissa.

Else Kyhälä

Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto olivat presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ylivoimaiset ykköset myös Turussa ja koko Varsinais-Suomessa. Kaksikko haravoi yli 60 prosenttia maakunnan äänistä. Määrä on huikea, kun sitä vertaa ehdokkaiden puolueiden viime vuoden eduskuntavaalilukuihin.

Kokoomus menetti viime eduskuntavaaleissa kannatustaan ja sai maakunnassa 23 prosenttia äänistä. Nyt Niinistö lähes tuplasi puolueensa luvut niittämällä 42 prosenttia maakunnan äänistä. Haavisto pani vieläkin paremmaksi nostamalla vihreiden reilun seitsemän prosentin kannatuksen 18,6 prosenttiin.

Pahimpia kärsijöitä myös Varsinais-Suomessa olivat perussuomalaiset ja sosialidemokraatit. Timo Soini sai vain puolet perussuomalaisten eduskuntavaalikannatuksesta. Paavo Lipponen epäonnistui vielä pahemmin, kun eduskuntavaalien liki 20 prosentin kannatus putosi presidentinvaaleissa 6,5 prosenttiin.

Kaikki ehdokkaat ovat kyllästymiseen asti korostaneet, että presidentinvaalit ovat henkilövaalit eikä niitä pitäisi verrata eduskuntavaaleihin. Tämä on kuitenkin vain osatotuus. Valtaosa perussuomalaisista äänesti varmasti eduskuntavaaleissa puoluetta juuri Timo Soinin takia.

Tästä voi nyt vetää johtopäätöksen, että perussuomalaisten kuherruskuukausi on ohi. Arki on koittanut ja äänestäjät ovat ymmärtäneet että Soini ei kykene irrottamaan Suomea EU:sta.

Demarileiristä kaikuva henkilövaali-teesi on helpompi niellä. Lipposen heikko äänisaalis ei kerro koko kuvaa puolueen tilanteesta. Ehdokasvalinnassa mentiin pahasti metsään, mutta demarien puolustukseksi voi todeta, ettei parempaakaan tainnut olla tarjolla.

Presidentinvaalit huipentuvat todennäköisesti Niinistön voittoon. Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä, miten niiden anti näkyy syksyn kuntavaaleissa. Varsinais-Suomessa Niinistön tuoma noste saattaa johtaa kokoomuksen jälleen nousukiitoon. Samaa uskaltaa povata niin ikään eduskuntavaaleissa hävinneille vihreille.

Perussuomalaisten on helppo nähdä kuntavaalien häviäjänä. Jytky on sulanut, ja uuden masinoimiseen tarvitaan nyt muutakin kuin EU-vastaisuus. Demareiden kohtalon ratkaisee ainakin Turussa kevään isot päätökset. Ehkä kokoomuksen virrassa uiminen ei enää mene läpi äänestäjiltä.

Tomi Kangasniemi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet