Päätoimittaja Uitto

Turun postipalvelut kuihtuvat entisestään

Postipalveluiden heikentäminen kiukuttaa Turussa.

Postipalveluiden heikentyminen nostattaa kansalaisten huolta Turussa. Itella on syksyn ja talven aikana päättänyt lakkauttaa Turusta kolme postikonttoria. Syksyllä heitettiin hyvästit Runosmäen postille. Kevättalven aikana sulkevat ovensa Kuralan ja Martinmäen konttorit. Lisäksi Varissuon posti ollaan muuttamassa asiamiespostiksi.

Konttorien lopettaminen koskettaa karkeasti arvioiden jo puolta Turkua. Kaupunkilaisten matkat konttoreihin ovat jo kohtuuttomia. Kun Runosmäkeläisten postikonttori löytyy nykyisin Länsikeskuksesta, matkaa tulee helposti viisi kilometriä. Sama pätee Kuralalaisiin, joiden postipalvelut ovat tulevaisuudessa Uudenmaankadulla.

Autolla pitkät välimatkat vielä taittuvat, mutta busseilla kulkevat eivät pääse posteihinsa yhdellä bussilla. Postipaketin noutamisen yhdistäminen omaan työmatkaan saattaa vaatia jo ylimääräisten tuntien uhraamista.

Ei siis ihme, että kansalaisadresseja on Turussa tehtailtu. Toivottua tulosta niistä vain ei ole ollut, sillä Itella pitää päänsä säästöohjelmansa kanssa.

Itella on yrittänyt laimentaa säästökuurinsa vaikutuksia tuomalla katukuvaan postipakettiautomaatteja. Pelkästään niiden varaan on vaikea palveluverkostoaan rakentaa - varsinkin, kun postipakettien lähettäminen on erilaisine luokitteluineen tehty jo niin vaikeaksi, että parhaan lähetysmuodon löytäminen vaatii pitkää matematiikkaa.

Samalla kun Itella ajaa alas palveluverkostoaan hieroskellaan ruotsalaisessa Posten Logistikissa varmasti käsiä. Yhtiön pakettipalvelut toimivat jo monessa lähikaupassa, ja kun tietoisuus palvelusta leviää, siirtyvät monet verkkokaupat käyttämään heitä Itellan sijaan. Se taas on periaatteessa turkulaisille hyvä asia, sillä Posten Logistik on satsannut voimakkaasti Turkuun rakentamalla tänne postikeskuksensa.

Sekään tuskin lohduttaa perinteisiin postipalveluihin tottuneita kansalaisia. Marketin ruuhkaisilta tiskeiltä tuskin tarvitsee paljon neuvoja kysellä.

Tomi Kangasniemi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet