Päätoimittaja Uitto

Äippä lomalla, lapsi töissä

Lapset ovat tänäänkin töissä.

Johanna Halava

Viikon päästä alkaa äippäloma! Kolmivuotias poju on edelleen päivähoidossa, yksi äiti suitsuttaa Kaks Plus -lehden keskustelupalstalla netissä.

Näitä vanhempia, jotka kuskaavat lapsensa päivähoitoon lomallakin, on yhä enemmän. Osa äideistä ja isistä tulkitsee subjektiivista päivähoito-oikeutta niin, että lapsen voi viedä aina hoitoon, kesät talvet. Lounais-Suomessa on jo kymmenittäin lapsia, joilla ei ole yhtään lomaviikkoa vuodessa (TS 29.1.2012).

Kirjaimellisesti lakia tulkitsevat vanhemmat pitävät huolta omista oikeuksistaan, mutta samalla unohtavat lapsensa oikeudet. Sitä tapahtuu myös lomien välisenä aikana. Vanhemmat odottavat erityistä joustoa yksityisiltä päiväkodeilta. Yhden päiväkodin johtaja kertoo, miten esimerkiksi keskustan tavaratalon alennuspäivät heijastuvat päiväkodin toimintaan. Äidit jäävät kaupungille shoppailemaan ja lapset haetaan päiväkodista myöhässä.

Sitäkin sattuu yhä useammin, että äiti tai isä ei ehdi tai pääse hakemaan sairastunutta lasta päiväkodista. Seuraavana päivänä lapsi tuupataan hoitoon sairaana.

Vanhemmat vaativat päiväkodilta joustoja, mutta samalla he vaativat niitä myös lapseltaan. Lapsen on pakko jaksaa pitkiä hoitopäiviä jopa sairaana ja loma-aikana - aina kun äippä ja iskä sitä sattuvat haluamaan.

Viimeistään nyt subjektiiviselle päivähoito-oikeudelle on vedettävä rajat. Eihän päiväkodin kuulu olla mikään parkkipaikka, johon lapsi jätetään, kun vanhemmille tulee omia menoja. Lapsen kuuluisi olla päivähoidossa vain sen ajan, kun vanhempien työ, opiskelu tai vakava sairaus sitä vaativat. Jos toinen vanhemmista on hoitovapaalla, työttömänä, lomalla tai muuten vaan kotona, lapsi ei tarvitse päivähoitopaikkaa. Pari tuntia leikkipuistossa tai kerhossa riittää.

Nämä nykyajan narsistiset äipät ja iskät on saatava tajuamaan, ettei vastuu lapsista kuulu päiväkodin tädille, koulun opettajalle tai urheiluseuran valmentajalle, vaan heille itselleen.

Täysin heitteille jätetyt lapset ovat asia erikseen. Silloin yhteiskunnalle ei jää vaihtoehtoja.

Teija [email protected]

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet