Päätoimittaja Uitto

Toriparkki teki comebackin

Turun tori halutaan saada edustuskuntoon ja nopeasti. Sitä ennen on tehtävä pitävä päätös keskustan parkkiasioista.

Pauli Komsi

Turussa mikä tahansa käänne näyttää olevan mahdollinen. Toriparkki-hanke on tästä hyvä esimerkki. Hanketta hilataan ylös ja alas kuin hissiä.

Viime syksynä hanke torpattiin alas Korkeimmassa Hallinto-oikeudessa (KHO). Hankkeen vastustajat uskoivat, että nyt toriparkki on lopullisesti haudattu. Mutta eihän kaikkea oikeudessa päätetä.

Toriparkin vastustajat unelmoivat vihreästä, autottomasta kaupungista, jossa raitiovaunut ja vähäpäästöiset bussit suhahtaisivat nopeasti paikasta toiseen. Valitettavasti kaikki eivät elä samaa unelmaa. Turun väestörakenne kallistuu senioreiden suuntaan. Turkulaiset vanhenevat, raihnaistuvat ja matka ratikkapysäkille tai bussipysäkille alkaa tuntua pitkältä. Joukkoliikenteen kannattajaksi on vaikea taivutella myös kolmen lapsen äitiä, joka työpäivänsä päätteeksi raahaa kauppakasseja kotiin. Oma auto on yksinkertaisesti kätevä.

Keskustan tavaratalojen, liikkeiden ja hotellien asiakkaat eivät siirry käyttämään joukkoliikennettä oikeuden päätöksellä. Liike-elämän ratkaisut taas perustuvat siihen, miten kuluttajat käyttäytyvät. Siksi oli päivänselvää, että toriparkki-hanke nousee uudestaan esille.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen (sd.) esitti ensin Louhen jatkeeksi kuusikerroksista parkkihallia. Nyt uusin esitys on, että toriparkki rakennettaisiin sittenkin torin alle. Aiempaan suunnitelmaan on tehty pientä hiontaa; sisäänajo keskitettäisiin Yliopistonkadulle ja Eerikinkadun rampista luovuttaisiin. 740-paikkainen toriparkki olisi muuten kaksikerroksinen, mutta Ortodoksisen kirkon edustalle louhittaisiin vain yksi kerros. Esitys on siis vanhaa varovaisempi.

Ainakin yhdestä asiasta Turussa ollaan samaa mieltä: Kauppatorin kammottavalle ilmeelle pitäisi kiireesti tehdä jotain. Myös keskustan kehittämisideoita pitäisi päästä toteuttamaan.

Toivottavasti Turun kulttuuripääkaupunkivuoden hyvissä jälkitunnelmissa keskustan parkkiasiat saataisiin vihdoin ratkottua.

Teija Uitto

[email protected]

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet