Päätoimittaja Uitto

Turku selvisi pintanaarmuilla suurlakkautusten päivästä

Raision ylpeys, Kauppakeskus Mylly, kuuluisi kuntaliitoksen jälkeen Turkuun.

Teija Uitto

Keskiviikko 8.2.2012 jää mieleen uutisista, jotka koskivat vähentämisiä. Riippuen katsantokannasta voi yksi osapuoli kutsua vähentämisiä tehostamiseksi, kun toinen sanoo niitä toimintojen ja palveluiden alasajoiksi.

Puolustusvoimat lakkauttaa kuusi varuskuntaa tai joukko-osastoa. Samalla 2200 ihmisen työpaikka on vaarassa. Lakkauttamiset eivät koske Turkua. Perinteisessä varuskuntakaupungissa on muutenkin jäljellä vain Pansion laivastoasema.

Nokia kertoi, että Salon tehtaalta häviää noin tuhannen ihmisen työpaikka. Se uutinen koskee suoraan useita turkulaisiakin.

Itella ilmoitti sulkevansa Suomesta hieman yli 20 postikonttoria ja saman verran posteja muuttuu asiamiesposteiksi. Turussakin jouduttiin kuulemaan pelätty uutinen: Nummen ja Martin postitoimistot suljetaan. Varissuon pisteestä tulee asiamiesposti. Adressit ja kansanliikkeet eivät siis auttaneet Turussakaan. Joidenkin turkulaisten matka lähimpään postiin on jatkossa kilometrien pituinen.

Hätäkeskusten yhdistäminen toteutetaan vuoteen 2015 mennessä ja pienemmät TE-toimistot tulevat osaksi yhtä suurta maakunnallista TE-toimistoa.

Lakkauttamislistat eivät siihen päättyneet. Suurin keskiviikon uutinen oli kuntauudistustyöryhmän ehdotuksen julkistaminen. Uutista siinä ei enää ollut, sillä sama ehdotus karttoineen kaikkineen esiteltiin jo aiemmin Suomen Kuvalehdessä. Turun seudulla pitäisi toteuttaa maan suurin liitos. Turku olisi 2010-luvun loppuun mennessä 11 entisen kunnan suurkaupunki. Jos liitos tehtäisiin tänään, Turussa olisi lähes 320000 asukasta.

Virallisen tiedotteen leviämisen jälkeen eri tahot hyökkäsivät julkisuuteen omilla tiedotteillaan. Yllättävää ei ole se, että alueen kaupungit Naantali, Raisio ja Kaarina eivät ole innostuneita hyppäämään Turun kelkkaan. Kaupunkilaisen kannalta tilanne on harmillinen, sillä maantieteellisesti juuri rajanaapurit olisivat luonnollisimpia partnereita Turulle.

Mutta Turku ei ole koskaan ollut toivottu yhteistyökumppani. Päällimmäisenä argumenttina Varsinais-Suomen kunnat kertovat, että eivät tahdo talouskurimuksessa taapertavaa Turkua taakakseen. Mielipiteillä ei lopulta ole väliä, jos ja kun pakkoliitoksiin ryhdytään.

Iso osa alueen ihmisistä ei liitoksia helpolla sulata. Kapinamieliala roihuaa ja bensaa liekkeihin ovat muun muassa juuri postipalveluiden muutokset, jotka muuttuvat entisestään, kun vanhat kuntarajat murtuvat.

Teemu Nurmi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet