Päätoimittaja Uitto

Suur-Turku vaatii kunnon liikenneyhteydet

Suikkilantien nelikaistaistaminen on yksi eteenpäin nytkähtäneistä liikennehankkeista. Rahoitusta tarvittaisiin kipeästi Valtatie 8:n remontointiin.

Arkisto

Kuntauudistustyöryhmän ehdotus jopa 14 kunnan Suur-Turusta on ymmärrettävästi saanut Turun ympäristökunnat takajaloilleen. Kuntien huolenaiheet ovat tutut: pelko palveluiden häviämisestä ja oman alueen päätäntävallan katoamisesta ovat aiheellisia. Moni kunta karsastaa myös Turun mainetta päätöksenteon tahmeudesta ja Turun taudista.

Ympäristökuntien huoli on toki aiheellista, mutta samalla on hyvä muistaa, että ne hyötyvät nyt isosta naapuristaan monella tapaa. Turun satamaa käyttävät myös naapurikuntien yritykset, ja sitä kautta saapuu myös suuri osa Muumimaailman turisteista Naantaliin. Ja tuskinpa Raisiolla olisi kovin suurta yrityskeskittymää Ikean alueella ilman Turun läheisyyttä.

Naapurikuntien on myös hyvä muistaa, että Turku on lahjoittanut kuntiin roppa kaupalla hyvätuloisia veronmaksajia. Heidän avullaan kuntien veroprosentti on kyetty pitämään pienenä ja palvelut kunnossa.

Jonkinlaisten yhteisten palveluratkaisujen löytäminen seudulle on väistämätöntä. Varsinais-Suomen työpaikoista puolet sijaitsee Turussa, ja noin 30 000 pendelöi muista kunnista työpaikoille Turkuun. Pakkokuntaliitoksista ja Suur-Turusta voidaan kuitenkin oikeasti keskustella vasta, kun seudulle on luotu toimivat liikenneratkaisut.

Tällä saralla riittää tehtävää. Kasitien kunnostamista on odotettu jo vuosia, eikä sille ole vieläkään rahoitusta luvassa. Rahoitusta odottelee niin ikään Turku-Salo-Helsinki-ratayhteyden kehittäminen. Lisäksi seudullinen joukkoliikenne kaipaisi kipeästi lähijuna-verkostoa.

Ilman näitä resursointeja kuntia on vaikea kytkeä yhteen edes ajatusten tasolla. Toimivat liikenneyhteydet ovat myös edellytys sille, että nykyisten kuntien keskukset säilyvät aluekeskuksina, kun osa niiden palveluista siirtyy vääjäämättä Turkuun.

Tomi Kangasniemi

Päätoimittaja Uitto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet