Kaupunkilaisia pitää kuulla

Turkulaisen kilpailuvastauksissa toistuivat samat toiveet: torille halutaan parempi valaistus, viheristutuksia ja kaunis kahvilarakennus.

Kaupunkilehti Turkulainen käynnisti tammikuussa ideakilpailun, johon toivottiin ehdotuksia, miten Turun keskustasta voisi tehdä viihtyisämmän. Kilpailusato oli antoisa. Ehdotuksia tuli yli sata, niistä valtaosa oli hyvin huolella valmisteltuja.

Kilpailu osoitti selvästi, että ihan tavalliset turkulaiset haluavat olla mukana ideoimassa ja vaikuttamassa kaupunkikuvan kehittämiseen. Kaupungin taholla tämä on jo ymmärrettykin. Turun kaupunki on järjestänyt viime vuosina ahkerasti yleisötilaisuuksia, joissa on esitelty kaavaluonnoksia ja suunnitelmia. Joskus vain on valitettavasti käynyt niin, että kun yleisötilaisuudessa on koottu alueen asukkailta ideoita puiston kehittämiseksi, pian sen jälkeen ideat on vesitetty kaavaluonnoksella, joka raiskaa puiston. Yleisötilaisuuteen osallistuneet ovat kokeneet tulleensa petetyiksi.

Kun kaupunkilehti Turkulaisen kilpailun palkintoa luovutettiin voittajalle Daisy Ladies -yhdistykselle, tilaisuudessa oli mukana myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve. Arve totesi tilaisuudessa, että tulevaisuuden menestyvät kaupungit osaavat kuulla asukkaitaan. Kuuleminen yksin ei kuitenkaan riitä, vaan sen pitää olla aitoa ja riittävän varhaisessa vaiheessa suunnitteluprosessia.

Turussa on ollut pitkään valittamisen kulttuuri. Sen seurauksena on syntynyt vaikutelma, että päättäjät ja kaupunkilaiset ovat vastakkain omissa bunkkereissaan. Päättäjät pelkäävät, että jokainen uusi esitys torpataan. Kaupunkilaiset taas kuvittelevat, että kaikki sovitaan valmiiksi kabineteissa, eikä päättäjillä ole todellista tahtoa kuulla asukkaita. Molempia tahoja vaivaa paha luulotauti ja siihen lääkkeeksi auttaa vain avoin keskustelu.

Tätä keskustelua kaupunkilehti Turkulainen yrittää nyt virittää, keskustaa koskeva ideointikilpailu oli osa sitä. Kilpailu osoitti, että vuoropuhelua voidaan käydä hyvässä hengessä kun sille vain löytyy oikeanlainen areena. Yli sadasta kilpailuehdotuksesta vain parissa otettiin kantaa toriparkkiin: toisessa vaadittiin sen toteuttamista ja toisessa ehdotettiin sen sijasta Louhen laajentamista.

Ehkä onkin niin, että toriparkista kinastelevat enää asianosaiset ja asiaan vihkiytyneet. Tavalliset turkulaiset toivovat vain, että jossain keskustassa on parkkipaikkoja, mutta siellä on myös kävelykatuja, piazzoja ja tori, jota kehtaa esitellä turisteille.

Teija [email protected]

Päätoimittaja Uitto

Turkulaisen päätoimittaja Teija Uitto pohdiskelee ajankohtaisia asioita, isoja ja pieniä, ikäviä ja iloisia.