Matti Putkonen

Brysselin kymmenykset

Aikanaan ex-pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk.) vaateesta sana valehtelu kiellettiin eduskuntasalissa. Muunnettu totuus on nyt sitten virallisesti hyväksytty ilmaisu valehtelusta.

Nyt on tullut taas poliittisen eliitin kieleen uusia sanoja. Teoreettinen ja virtuaalinen vastuu ovat aivan vastaavia sanoja, joilla yritetään karmeasta todellisuudesta tehdä pehmeämpi ja hyväksyttävämpi.

Yritin tällä poliittisen eliitin hyväksymällä kielellä hakea lainaa omalta pankinjohtajalta. Esitin, että pankki antaisi minulle reaalilainan ja minä teoreettisen tai jopa kaksinkertaisen virtuaalivakuuden. Ennen kuin huomasinkaan löysin itseni kadulta revitty lainahakemus kourassa. Pankinjohtaja ilmoitti yksiselitteisesti: ”Suksi sinä Putkonen Sudaniin teoreettisten vakuuksiesi kanssa”.

Suomen vastuut Euron tukiprojektissa ovat karanneet käsistä. Suomi on sitoutunut tukemaan väliaikaista rahoitusmekanismia (ERVV) yli 30 miljardilla eurolla. Pysyvää rahoitusmekanismia (EVM) meidän veroeuroilla rahoitetaan 12,6 miljardilla eurolla. Näiden lisäksi, vielä ovat suorat lainat Kreikalle.

Eikä tämäkään riitä, vaan Suomen Pankki on osallistunut Euroopan Keskuspankin EKP:n kautta ylivelkaantuneiden maiden tukemiseen viimeksi saamani tiedon pohjalta lähes 50 miljardilla eurolla Target 2-järjestelmän mukaisesti. Suomen Pankin toimiin ei eduskunnalta kysytä hyväksyntää, vaan päätökset tekevät pankinjohtokunta osana EKP:n ja euromaiden rahapolitiikkaa.

Kaikki nämä takausvastuut joudutaan kirjaamaan enemmin tai myöhemmin Suomen julkisen talouden velkaan. Siis ei ole kysymys teoreettisesta tai virtuaalisesta vastuusta, vaan reaalivastuista.

Reaalisuus kohdataan ensimmäisenä, kun EVM:n pääomittaminen alkaa. Avajaistilaisuuteen ei riitä pääministeri Jyrki Kataiselta ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselta pelkät kukat samppanja pulloineen, vaan mukana on oltava riihikuivia viisisatasia 12,6 miljardin euron edestä. Ne kärrätään muuten tyhjään EVM:n kassakaappiin ja ovi suljetaan. Muut EVM:n pääomittamiseen osallistuvat lähettävät osamaksulla myöhemmin osuutensa.

Miksi meidän on maksettava heti koko summa? Kiitos Jutta Urpilaiselle loistavan Kreikka-vakuuden. Nämä EVM:n riihikuivat viisisataset kerätään meiltä peruskansalaisilta lisäveroilla ja maksuilla sekä sosiaaliturvan ja palvelujen leikkauksilla. Ensimmäiset erät on luettavissa hallituksen kehysbudjetissa ja huoltoasemien polttoaineiden hintataulussa.

Matti Putkonen

Kommentit (26)

Kommentit

Kyllä sopii ihmetellä että

Kyllä sopii ihmetellä että politiikkot ovat tälläisen ansan rakentaneet jossa ei ole päätä eikä häntää.Vaalilupauksia ei yleensä toteuteta mutta Urpilaisen hölmö meni väärään aikaan sen tekemään ja helvettin kovalla hinnalla niin kovalla että yksikään muu eu maa ei ollut edes vähäkään kiinnostunut saamaan nolla vakuudet.Muutenhan Urpilainen on sitten kääntänyt takkinsa kaikkissa muissa asioissa.Suomi joutui kauan maksamaan hävittyn sodan mutta ei oppinut sittenkään yhtään mitään siitä asiasta ja nyt Suomi tulee maksamaan moninkertaisen määrän enemmän tähän Eu sotkuun ja jotenkin Saksa on aiheuttanut nämä Suomen sotkut histooriahan kertoo.Eu kriisi tulee aiheuttamaan valtavia lisäkärsimyksiä,levottomuutta monessa maassa ehkä jopa sotilaallisia konflikteja koska moni Eu maa on menettänyt täysin toivonsa tulevaisuudesta.Totuus tämän hetkisestä tilasta on se että Eurooppa roikkuu kuilun reunalla missä ihan mitä vaan voi tapahtua jopa 30luvulle tippuminen.Kriisi ei ole edes läheskään ratkaistu!

Vantaan Viranomainen sitoo

Vantaan Viranomainen sitoo veronmaksajat asumaan paskan keskellä. Et voi muuttaa kun asuntoasi ei kukaan osta tällähetkellä.

Yks homeinen sauna on

Yks homeinen sauna on rakkaampi viranomaiselle kun lähellä olevat hyvinhoidetut talot ja pihat. Vantaan kaupunki ostaa kiinteistöni täydellä hinnalla ei kun ylihinnalla niin kuin esimerkkinä Vehvin ja Vallinin kämpät no mulle riittää oikea hinta ilman manne alennusta.

Joku on väärällä

Joku on väärällä foorumilla.Brysselli ja Vantaan asunnot?

EU olisi hyvä vitsi, jos se

EU olisi hyvä vitsi, jos se ei olisi niin surullisesti totta. Karmeinta tässä kaikessa on se, että kirkasotsaiset suomalaiset ovat nielleet sagan yhteisen Euroopan rakentamisesta aivan tosissaan. Mistä me pohjoisen kalvinistis-luterilaiset sitten luonteemme mukaisesti maksamme kalliimman kautta. Kuinka moni EU-maa riensi muuten noudattamaan häkkikanaladirektiiviä? No lähinnä kai Suomi ja nyt onkin sitten meillä kananmunapula. Komissio ei muuten elä kuten opettaa; elettyään yli varojensa ei komissio suinkaan itse ryhdy säästötoimenpiteisiin, vaan vaatii mm. Suomelta yhä vaan lisää fyrkkaa.

Jyrki Boi katainen (kepu)

Jyrki Boi katainen (kepu) kertoi 2vkko:a sitten absolyttisisiä faktoja, jonka hurri Walliini (rkp) 3-2vahvisti. Eläköön demokraattinen tasavalta. Prisessa urpilaisen (sdp) toilailun ansiosta sinä ja minä sekä lapsesi maksaa siestaa vetävien maiden kuluja >20v??? OLE TUHTI TYÖTÄ TEKEVÄ JA KUULIAINEN MUURAHAINEN!!!!!

"Suomi on sitoutunut tukemaan

"Suomi on sitoutunut tukemaan väliaikaista rahoitusmekanismia (ERVV) yli 30 miljardilla eurolla. Pysyvää rahoitusmekanismia (EVM) meidän veroeuroilla rahoitetaan 12,6 miljardilla eurolla. Näiden lisäksi, vielä ovat suorat lainat Kreikalle. " "Suomen Pankki on osallistunut Euroopan Keskuspankin EKP:n kautta ylivelkaantuneiden maiden tukemiseen viimeksi saamani tiedon pohjalta lähes 50 miljardilla eurolla Target 2-järjestelmän mukaisesti" Yhteensä siis noin sata miljardia euroa. EKP:n pitäisi lunastaaa ERVV ja EVM. - Sitten EKP:n pitäisi rahoittaa kaikki velkansa setelipainolla!

Kiittäkää kuningas Olli

Kiittäkää kuningas Olli Rehniä joka on yksi Euroopan ongelmien junailijoita. Väärä mies ollut koko ajan toimessaan mutta nyt alkaa myöntää mokansa. Lisänä Turkin puoltaminen jäseneksi ym ym

Nyt alkaa tulla asiaa.

Nyt alkaa tulla asiaa.

" Vantaan Viranomainen sitoo

" Vantaan Viranomainen sitoo veronmaksajat asumaan paskan keskellä. Et voi muuttaa kun asuntoasi ei kukaan osta tällähetkellä. " Kyllä ostaja löytyy kun laitat oikean hinnan. Laitat riittävän suuren luvun ja eteen - merkkin, niin eiköhän se siitä.

Vaalit lähenee ja raha

Vaalit lähenee ja raha vähenee. No tietysti oli moka, kun en minä vaan ne muut nimeltä mainitsemattomat tahot Kreikan eurosakkiin otti. Tullee vielä kepun Pj skabaan.

Olli Rehn myönsi, että oli

Olli Rehn myönsi, että oli virhe ottaa Kreikka euromaihin, eikö sitä virhettäå voisi korjata ja heittää kreikka ulos ?

Tällä hetkellä

Tällä hetkellä Kreikka,Portugaali,Irlanti,Italia,Espanja suurissa vaikeusissa niin oliko sekin virhe ottaa nämäkin maat mukaan.Euron vaatimus pitäisi olla AAA luokitus tai ulos eurosta.

Sailas sanoi TV:ssä, ettei

Sailas sanoi TV:ssä, ettei näitä velkoja pystytä maksamaan. Jos näin on, niin ei oo muuta vaihtoehtoa kuin inflatoida ne pois. Tämähän on vanha keino, jota poliitikot tulevat ilmeisesti käyttämään. Suomessakin varallisuus jaetaan uudestaannkuten 1.maailmansodan jälkeen eli ne nettoavat, joilla kiinteää omaisuutta ja velkaa.

Benin rivitalo palaa!!!! Ben

Benin rivitalo palaa!!!! Ben Z keksi oivan vertauksen Kreikan, Irlannin,Islannin,Portugalin kriisistä. Vertaus oli mojova koska hän kertoi että tuo Etelä-Pohjoissunnassa sijaitsevan rivitalon eteläinen osa on ilmiliekeissä. Totta kai me menemme sitä sammuttamaan ettei koko rivari syttyisi. Sitä kutsutaan palon sammuttamiseksi ja palomuuriksi. Totta kai nyt jokainen ymmärtää senverran näistä tukiaisista. Kaipaamaan jäi kuitenkin analyysia, joka elävässä elämässä on kovin tavanomainen. Palomuuri pettää ja tuuli etelästä on niin kova että paloa ei saada sammumaan. Mitähän palokunta elävässä elämässä tekee ? Antaa palaa! Se ryhtyy suojelemaan naapurustoa ettei tuli leviäisi koko kaupunkiin ja tuosta rivarista jää vain savuavat rauniot. Onneksi joillakin oli hankittuna omakotitalo(Saksa) eikä tuli heti levinnyt. Meni vain nämä keskiluokan rivitalonpätkät. Ne nyt oli pakko antaa palaa poroksi, ettei olisi syntynyt vielä suurempaa vahinkoa. Raunioilla tavataan ! Taisto Orre

Joskus on halvempaa antaa

Joskus on halvempaa antaa palaa,koska uuden rakentaminen on monessa tapauksessa se paras vaihtoehto.Mutta nyt valittiin tämä tie ja raunioihin se voi päättyä.Minä olisin ollut uuden rakentamisen kannalla se kun tuottaa loppupelissä parhaimman lopputuloksen.

Yrittäjää vielä tulee

Yrittäjää vielä tulee ketuttamaan, kun maailmanloppua ei tulekaan.

En ole koskaan sanonut että

En ole koskaan sanonut että maailmanloppua olisi tulossa.Mutta sen sanon että monella on rahat vähissä Eurooppassa ja se koskee meitäkin pikkuhiljaa koska olemme vahvasti mukana Euroopassa.Jyrki Käteisen sanonta että finanssikriisi ei koske Suomea oli kauhein moka mitä voi lausua.Mutta sehän on selvä että jos vaan elää sossun tuilla niin ei huomaa paljon maailmanmenosta ennekuin tuet poistuu tai vähennetään. Väitän että suurin osa työtä tekevistä ja yrittäjistä ovat kyllä jo tunteneet nahoissaan eurokriisistä ja sen vaikutuksista työtilanteesseen.Maailmanloppua ei tule mutta valtavat muutokset huonompaan suuntaan odottaa myös Suomea.

Taitanee olla varsin

Taitanee olla varsin vaikeasti hahmoteltava ja ymmärrettävä asia nämä eurotuet "tavalliselle tossunkuluttajille." Toisaalta kun asia on niinkin, että jos maat joihin Suomi myy tekemiään tavaroita ja tuotteita romahtavat taludellisesti, tai isot pankit kaatuvat, niin seuraukset ovat nähtävissä ja kärsittävinä myös Suomessa. Toisaalta taas hullunkuriselta tuntuu pankkien tai huonosti talouttaan hoitaneiden maiden tukeminen. Mikä on totuus, tämänkin asian suhteen mieli kysyä. Monenlaista"julistajaa", "ennustajaa" ja selittäjää on näidenkin asioiden ympärillä esiintynyt tiedoitusvälineissä. Niin politiikan suosion- ja vallankalastelijoiden, kuin ns. "talousviisaidenkin" piireissä. Matti Putkonen: "Aikanaan ex-pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk.) vaateesta sana valehtelu kiellettiin eduskuntasalissa. Muunnettu totuus on nyt sitten virallisesti hyväksytty ilmaisu valehtelusta." Kyseinen henkilöhän sanoi puolustuspuheessaan eduskunnassa myöskin, että "puhun niin totta kuin osaan." Siitä tuli vain mieleen, että ei kai ihmiseltä voi vaatia mitään sellaista, joka ylittää tämän osaamistason ja kyvyt. Tai sitten ehkä voisikin joissain tapauksissa.

Jyrkille: Vaikeita tai

Jyrkille: Vaikeita tai oikeastaan mahdottomia ymmärtää ne näyttävät olevan kansanedustajillekin. Jos he ovat ymmärtäneet sen , mistä ovat päättäneet, ovat he tietoisesti tehneet ratkaisuja Suomen etujen vastaisesti. EU-puudeli Rehn sen sijaan ymmärtää kyllä ja siksipä totesikin, ettei suomalaisten pidä tarkastella asiaa ahtaasti kansallisen edun näkökulmasta, vaan laajemmin koko Euroopan etua koskevana. Perusvirhe tapahtui silloin, kun Suomi liittyi euroon. Minusta on aivan sama eroavatko vai pysyvätkö kriisimaat eurossa. Tärkeintä olisi, että Suomi eroaisi siitä. Tosin nyt olemme joniin kaulaa myöten siinä itsessään, että federalistien märkä uni on tainnut toteutua: Suomi on hirtetty lopullisesti kiinni liittovaltioon toukokuussa 2010 ja sen jälkeen tehdyillä laina- ja takauspäätöksillä:(

Kylläpä Matti pistää palturia

Kylläpä Matti pistää palturia tulemaan. Jutun alku, keskiosa ja loppu täyttä fuulaa. Puskista huudellaan kun ei uskaltauduttu hallitusvastuuseen. Raukkamaista!

Sitä olen kovasti ihmetellyt,

Sitä olen kovasti ihmetellyt, etteivät persujen vastustajat pysty parempaan argumentointiin kuin Hohhoijaa yllä. Itse asiasta ei keskustella, vaan jankataan sitä, että persujen olisi pitänyt mennä hallitukseen. Ja hallitukseen päästäkseen olisivat persut joutuneet kääntämään takkinsa juuri tässä eurobeilausasiassa. Missä pihvi?

Persut ovat yhden asian

Persut ovat yhden asian liike, joka sen sijaan, että keskittyisi ajamaan fiskaalisesti ja henkisesti suuremman luokan kotimaan asioita, jankuttaa päivästä toiseen euro-kriisin vastuullisesta hoidosta johtuvia pienen mittakaavan panostuksia. Matti johtaa persuille tyypillisesti asiaan kunnolla paneutumattomia harhaan myös tässä kolumnissaan. Matti, uskottelet vähemmän asioista ymmärtäville esim. tässä jutussasi, että Euroopan 'kassakaappiin' ollaan konkreettisesti viemässä seteleitä Suomesta. Minusta tämä on vastuutonta ja harhaanjohtavaa puhetta, siis sitä muunneltua totuutta. Ja summatkin ovat 'pahimman' jälkeen. Populismia ja raukkamaista asian vääristelyä. Persut, pelkäsitte kuollaksenne, sitä, että hallituksessa ollessanne joudutte ottamaan vastuuta jostakin. Yhteisten asioiden hoito on demokratiassa kompromissien tekemistä. Mutta jos täristen pelkää kompromisseja kuten persut, niin silloin puolue ei todellakaan ole kypsä päättämään isänmaan asioista. Silloin pitää jäädä sitomaan tunnistusnauhoja maahanmuuttajien hihoihin.

Brysseli vie kymmenykset,

Brysseli vie kymmenykset, prosentit, vaihto-osuudet ja murtoluvut. Mitään muuta vaihtoehtoa ei meillä ole. Siis näin meidän päättäjämme tuolla ovat päättäneet. (Meidän suotuisella suostu- muksellamme). Kuka äänesti mitenkin silloin, vaan mihin meidät on nyt viety? Siis pian ollaan helvetin esikartanoissa näiden nykyisten avulla. Herrojen kanssa marjaan?

Onko Hohojaa todella sitä

Onko Hohojaa todella sitä mieltä että Kokoomus ja Demarit on isänmaan asialla kun kaikki rahat lahjoitetaan Etelämaiden yli elämisen velkoihin.Toisilla on kummallinen käsitys isänmaallisista teoista koska päin helvettiä nämä takaus tarinat menee Suomen kohdalta.

Minkäs teet? Lain mukaan

Minkäs teet? Lain mukaan kaikki mennyt. Onko suuri kansan bluffaus? Virallisesti ja valta- kunnallisesti kaikki hyvin. Näin se on nähtävä. Sos, Kok, Vihr, Krist, ym kaikki samaa mieltä.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet