Puheenaihe

Opiskelija pelkää pienenkin sivutyön syövän tuet – HS: "TE-toimisto kyttää minua kuin rikollista"

Helsinkiläinen opiskelija on totaalisen kyllästynyt TE-toimiston suorittamaan kontrollointiin sivutulojen suhteen.

Armi Suojanen / Arkisto

Helsinkiläinen opiskelija Nina Nores-Syvänen on perinpohjaisesti kyllästynyt TE-toimiston suorittamaan kontrollointiin työn ja opintojen suhteen. Hän kertoo asiasta Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

Sosionomin ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut Nores-Syvänen on aloittanut uudet, maksulliset opinnot. Koska opinnot ovat sivutoimisia, hän saa työttömyyskorvausta.

Hän teki laskutusyrityksen kautta yhden työkeikan, josta ansaitsi bruttona satakunta euroa.

– Sain laskutusfirman kautta tehdystä työstä selvityspyynnön TE-toimistolta. Taas kerran tutkitaan, olenko oikeutettu työttömyyskorvaukseen, Nores-Syvänen kertoo.

– Ilmeisesti nyt selvitetään, voidaanko minut määritellä päätoimiseksi yrittäjäksi. Kyse oli kertaluonteisesta keikasta, mutta joudun tämän työn vuoksi taas jännittämään uutta ratkaisua työttömyyskorvausten osalta.

Nores-Syvänen ei ole koskaan työskennellyt yrittäjänä. 

– Alan saada tarpeekseni. Olin kuvitellut, että työttömyyskorvaus voitaisiin evätä, jos työtön ei hakeudu aktiivisesti töihin tai pyri muuten edistämään työllistymistään. Omalla kohdallani työttömyysturvan menettämisen riski on tähän mennessä ­ollut opintojen ja työnteon vuoksi, eli vain siksi, että olen ollut aktiivinen, hän kertoo.

– Te-toimiston suhtautumis­tapa alkaa pian vaikuttaa kielteisesti omaan motivaatiooni ja työmoraaliini. Olisi joskus mukava saada myönteistä palautetta omasta aktiivisuudesta. 

Nores-Syväsestä tuntuu nyt siltä, että hänen aktiivisuuttaan tutkitaan kerta toisensa jälkeen kuin hän olisi tehnyt jonkin rikoksen. 

– Epäilty rikosnimike lienee tällä kerralla päätoiminen yrittäjyys. Katsotaan, saadaanko tähän riittävä näyttö, hän puuskahtaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Elämme eräänlaisssa

Elämme eräänlaisssa käänteisessä utopiassa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat